Točka zdravja

Okusno za zdravje

Vonj in okus cimeta sta značilna zlasti za praznični december. Ko cimet pomešamo v testo za piškote, ali ga pridamo h kolaču, kavi ali kompotu, omamno zadiši. Vzbudi nam nešteto prijetnih čustev in prazniki dobijo svoj praznični okus. 
Ob kulinaričnih dobrotah pa pogosto pomislimo tudi na zdravje! Še zlasti, ko je vsega dobrega v izobilju. V današnjem prispevku bomo zato pod drobnogled vzeli cimet in skušali odgovoriti na vprašanje ali ima cimet razen omamnega vonja in okusa tudi blagodejne učinke na zdravje.

Cimet (Cinnamomi cortex) je stara začimba, v delih Evrope uporabljen že od leta 500 pr.n.št. Do 16. stoletja so na zahodu poznali samo kitajski cimetovec. Cimet iz Šrilanke pa ima lepšo aromo in je danes na zahodnem trgu najbolj razširjena vrsta.
Cimetovec je 6 do 12 m visoko zimzeleno drevo. Listi so sprva rdeči, pozneje zeleni, na zgornji površini sijajni in grobo usnjati. Cvetovi imajo neprijeten vonj. Plod je jagodast, ovalno podolgovat in ima kratke bodice. 

Uporaba v ljudskem zdravilstvu
Za zdravilno uporabo je primerna posušena skorja mladih poganjkov cimetovca. 
Med ljudmi je cimet že dolgo uporabljena začimba. Uporabljajo jo pri driski, prehladu, gripi in glistavosti ter za čiščenje ran. Poživlja tudi periferni krvni obtok, zato je primeren predvsem za tiste, ki jih rado zebe v noge in roke.

Potrjena uporabnost
Po pravilniku o razvrstitvah zdravilnih rastlin je cimet razvrščen v kategorijo H (hrana).
Skorja cimetovca se uporablja pri prebavnih težavah kot so napenjanje, krči, izguba apetita in driska. Znanstvene raziskave so potrdile, da eterično olje cimeta lajša krče in zavira vnetje ter zatira različne vrste glivic in bakterij. 


Zdravilnost pripisujejo eteričnemu olju, še zlasti največ navzoči sestavini cinamaldehid, ki uničuje bakterije, viruse, gliste in zavira rast glivic. Učinek je dokazan laboratorijsko, razkuževalno delovanje na sečila pa so potrdili tudi klinično pri ljudeh. 
V drogi vsebovane čreslovine blažijo drisko. 
Zaradi evgenola v eteričnem olju cimet deluje tudi kot analgetik in tako lajša bolečine v mišicah, pri glavobolu, artritisu in zobobolu. 
Cimet prav tako poveča aktivnost možganov. Že vonj po cimetu izboljša človekove kognitivne sposobnosti, če ga zaužijemo, pa se aktivnosti možganov še povečajo. Pospešuje namreč vizualno motorične reakcije in krepi koncentracijo.


Nikakor ne smemo pozabiti vpliva cimeta na inzulin, kar se izkorišča pri sladkornih bolnikih. Dokazali so, da cimet izboljša odziv diabetičnih maščobnih celic na inzulin. Presnova glukoze se je v njih zvečala tudi za dvajsetkrat! Učinkovit je polifenol s kratico MHCP (metilhidroksikalkon polimer / methylhydroxychalcon polymer). 
Tudi zato so v lekarni na voljo prehranska dopolnila, ki vsebujejo cimet in so lahko dobrodošla podpora pri zdravljenju sladkorne bolezni. 

Kot vidimo je cimet dobrodošel ne zgolj kot omamna začimba, pač pa tudi kot pomoč pri blažjih zdravstvenih težavah. Zato ga letos kar dodajmo  k prazničnim dobrotam.


Ob tem pa ne pozabimo na še nekaj izjemnih življenjskih začimb, kot so ljubezen, spoštovanje in dobrota. Zato letos vse, kar bomo ponujali, podarjali, okušali in vonjali, pomešajmo prav s temi začimbami za življenje. Tako, verjemimo, bo najlepše dišalo in bo obetalo največ. In samo tako bomo res okusili dobro(to)! 
Obilje vsega dobrega in zdravja Vam želim v letu 2017!

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj