Točka zdravja

Okužbe sečil

So ena izmed najpogostejših vnetnih obolenj. Večinoma so povzročitelji bakterije iz prebavil, med temi prevladuje bakterija E.coli, vnetje pa lahko povzročijo tudi glive, paraziti in virusi. Okužbe so pogostejše pri ženskah kakor pri moških in sicer zaradi krajše sečnice, ki omogoča hitrejši dostop bakterijam do mehurja, pojavnost pa je največja v rodni dobi. Kljub temu so pri moških lahko vnetja resnejša, večinoma v povezavi s težavami s prostato.

Dejavniki tveganja
K vnetju sečil smo nagnjeni pravzaprav vsi, čeprav obstajajo skupine, ki so za okužbe bolj dovzetne. Okužbe so pogostejše pri sladkornih bolnikih ter bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom. Pri pacientih, ki imajo omejen pretok urina npr. zaradi ledvičnih kamnov ali povečane prostate, zadrževanje urina v mehurju omogoča dodatno razmnoževanje bakterij. Razlog za okužbe so tudi vstavljeni urinski katetri, do resnejših okužb pa lahko pride tudi ob ponavljajočih se vnetjih. 
Ključno je ločevanje med manj zapletenimi okužbami ter vnetji, ki zahtevajo zdravniško oskrbo. Lekarniški farmacevti smo vam na tem mestu lahko v veliko pomoč, saj vam lahko svetujemo glede samozdravljenja, poleg tega pa pomagamo prepoznati resnejša stanja, ki potrebujejo obravnavo pri zdravniku.
 

Ključni simptomi in znaki vnetja
Ob vnetem mehurju, kjer je prisotna bolečina v predelu sečnega mehurja, se s pekočim in pogostim uriniranjem izloča majhna količina seča. Le ta je moten in neprijetnega vonja. V primeru slabega počutja, povišane telesne temperature, prisotne tope bolečine v ledvenem predelu, pa pomislimo na vnetje ledvic. Pri vnetju sečil se poleg naštetih simptomov lahko pojavi tudi rdečkast, rahlo roza ali temneje obarvan urin, kar kaže na prisotnost krvi v urinu.
Kdaj je potreben obisk pri zdravniku?
Če po dveh do treh dneh samozdravljenja simptomi ne izzvenijo, moramo poiskati zdravniško pomoč. Obisk zdravnika vedno priporočamo tudi nosečnicam, njim je samozdravljenje namreč odsvetovano, in sladkornim bolnikom, saj pogostejša vnetja lahko kažejo na neurejenost krvnega sladkorja ali poslabšanje sladkorne bolezni. Posvet z zdravnikom je potreben ob ponavljajočih se vnetjih, če opazite v urinu kri, imate močne bolečine in hkrati povišano telesno temperaturo ter pri okužbah sečil pri otrocih, mlajših od 12 let. Moški, ki opazijo težave ob izločanju seča, se naj posvetujejo z zdravnikom, saj je potrebno izključiti morebitno obolenje prostate. 
 

Zdravljenje
Kot samozdravljenje običajno svetujemo čaje rastlinskega izvora in uživanje večje količine vode in nesladkanega čaja, kot običajno. Protibakterijsko delovanje izkazuje vednozeleni gornik, zdravljenje z njim pa naj traja do 14 dni in največ petkrat letno, saj se v nasprotnem primeru, ob dolgotrajni uporabi lahko izrazijo neželeni učinki. Listi vednozelenega gornika niso primerni za nosečnice ter doječe mamice in otroke, mlajše od 12 let. Ob vnetjih priporočamo zelišča z diuretičnim delovanjem, kot so zel njivske preslice, korenina pravega peteršilja, zel zlate rozge ter zel in list koprive. Omenjena zdravilna zelišča pospešijo izločanje seča in tako povečajo izpiranje sečnih poti.  Pri zdravljenju s čaji priporočamo uživanje ene skodelice čaja tri- do štirikrat dnevno in sicer eno čajno žličko zelišča (3g) prelijemo s 150ml vrele vode in pustimo stati 10-15 min. Po potrebi si čaj lahko sladkamo z medom. Za preprečevanje ponavljajočih se okužb pa priporočamo tudi uživanje ameriških brusnic. 

Pomagamo si lahko tudi z zdravilom Canephron, ki ga dobimo v lekarnah brez recepta, primerno pa je za odrasle in mladostnike, starejše od 12 let. Gre za tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora, ki deluje protivnetno, protibakterijsko, pospešuje odvajanje urina in sprošča gladke mišice. Vnetje zdravi in preprečuje ponovitev okužbe. 

Resnejše okužbe se zdravijo z antibiotiki, ki jih predpiše zdravnik. Za uspešno zdravljenje je bistveno upoštevanje navodil glede odmerjanja protimikrobnih zdravil, saj je nujno pravilno zaužitje zdravila na točno predpisan časovni razmak in upoštevanje priporočenega trajanja zdravljenja. V nasprotnem primeru lahko pride do ponovne okužbe, razvoja odpornosti povzročitelja na uporabljeno učinkovino in resnih zapletov. Lekarniški farmacevti tudi ob izdaji zdravil na recept svetujemo povečan vnos tekočine, kar pomeni 2-3 litre nesladkane pijače ter ostale opisane ukrepe. 
 

Kaj lahko storimo sami za preprečevanje vnetja?
Med splošne ukrepe v prvi vrsti priporočamo zdrav življenjski slog in vnos zadostne količine nesladkane pijače, izogibajmo se kavi in alkoholu, saj uživanje le teh dodatno draži mehur.  Urin moramo odvajati redno in takoj ko začutimo potrebo, poskrbimo tudi za popolno praznjenje mehurja. Pri odvajanju blata brišemo od spredaj nazaj, nosimo ohlapna oblačila ter se izogibamo sintetičnemu spodnjemu perilu, ki ustvari idealno gojišče za bakterije, zato raje nosimo bombažno spodnje perilo. Izogibamo se penečim kopelim, izberimo raje tuširanje. S čiščenjem intimnih predelov ne pretiravamo, posežemo lahko po blagih intimnih milih, odsvetujemo pa uporabo intimnih sprejev. Pred in po spolnem odnosu poskrbimo za ustrezno higieno, po spolnem odnosu pa izpraznimo mehur, saj se tako morebitni mikrobi lahko hitreje izločijo. 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj