Točka zdravja

Olje oljne ogrščice

Oljna ogrčica, olje, sestava olja, repica, zdrava prehrana...
Olje oljne ogrščice

Cvetoča rumena polja. Balzam za dušo. Pogled na širne planjave rumenih cvetočih polj sprošča in dviguje razpoloženje, daje občutek notranje harmonije in novih moči.

In kako je ime tej rastlini? Če je to sploh pomembno. Pa vendar. Oljna ogrščica.
Oljna ogrščica ((Brasica napus L. var. napus) postaja tudi pri nas v Sloveniji pomembna kmetijska rastlina, čeprav se pridelovanje le počasi povečuje, a še to predvsem na račun pridelave oljne ogrščice za biodizel.
Novejše sorte oljne ogrščice vsebujejo v semenu približno 50 odstotkov kakovostnega olja, od 15 do 20 odstotkov beljakovin, minerale in vitamine.

Oljarji ogrščično seme najprej zdrobijo, olje pa izlužijo z organskimi topili. Za jedilne namene olje prečistijo, za tehnične pa se uporablja kar neprečiščeno za mazanje strojnih delov, v industriji pralnih sredstev, tekstila in za strojenje usnja. Za biodizel je potrebno olje dodatno predelati. Surovo ogrščično olje je temnorumeno, prečiščeno pa svetlorumeno in odličnega okusa. Ogrščično olje je obstojnejše od sončničnega in sojinega tudi po večkratnem pogrevanju. Zaradi izredno ugodne sestave maščobnih kislin (oleinska 64 odstotkov, linolna 18,7 odstotka, linolenska 9,2 odstotka) in velike vsebnosti vitamina E sodi olje oljne ogrščice v svetu med najbolj iskana rastlinska olja. Njegova velika vrednost so omega-3 maščobne kisline, ki so zelo redke in v zdravi, varovalni prehrani zelo cenjene. Olje lahko uporabljamo za pripravo marinad, solat, hladnih jedi, lahko pa ga segrejemo tudi do 180 °C in je tako uporabno tudi za cvrtje in kuhanje.

Sestava ogrščičnega olja

  • Mononenasičene maščobne kisline: 10-35 odstotkov
  • Polinenasičene maščobne kisline: 40-60 odstotkov
  • Nasičene maščobne kisline: 10-15 odstotkov
  • Vitamin E: min. 50 mg/100 g olja

Po videzu je ogrščici zelo podobna repica, vendar gre za gensko dve različni rastlini, ki spadata vsaka tudi v svojo botanično vrsto. Vsebnost olj v primerjavi z ogrščico je v repici manjša, slabša in zdravju škodljiva pa je tudi sestava olj v repičnem semenu. Olje oljne repice vsebuje zdravju škodljive eruka kisline in se ne sme uporabljati v prehrani. Olje repice se uporablja le v tehnične namene.
V vednost mogoče le še to. Če boste v trgovini malo pogledali po policah s steklenicami in plastenkami različnih olj, boste poleg ogrščičnega olja najverjetneje zasledili tudi napis repično olje. Da ne boste v dvomih, ne bo odveč, če boste vedeli, da gre v bistvu za enaka olja. Ime repično olje je plod napačnega poimenovanja in prevajanja iz tujega jezika.

Zdrava prehrana je uravnatožena prehrana. Poleg beljakovin, ogljikovih hidratov morajo biti v prehrani zastopane tudi maščobe. Le-te pa naj bodo skrbno izbrane in veliko boste naredili za svoje zdravje, če bo med njimi tudi ogrščično olje.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj