Točka zdravja

Omela, bela (Viscum album)

Omela, bela (Viscum album)

Je zimzelena grmičasta zajedalka, ki raste na vejah listnatega drevja. Steblo je okroglo, golo, členjeno in se 2 do 3-krat cepi v dve veji. Te so zelene, le spodaj rjavkaste, na koncu nosijo po dva nasprotna, zelena, usnjata, suličasta ali ovalna, okrog 6 cm dolga celoroba lista z vzporednimi žilami. Rastlina je dvodomna, moški in ženski cvetovi domujejo ločeno. Oboji so zeleni, komaj opazni, po 3 do 6 jih poganja brez pecljev tesno skupaj iz vejičnega razpotja, v ženskih grmičih pa dozorijo v bele, prosojne, okrogle, 10 mm debele jagode, z enim semenom v sladkem in židkem soku.

Uporabni del
Zel.

Raba v prehrani
Živilska raba ni običajna. Svet Evrope razvršča tako veje kot plodove v skupino naravnih začimb N3, ki se smejo dodati živilom na tradicionalni način, čeprav ni na voljo dovolj izsledkov o možni strupenosti. Po slovenski odredbi o razvrstitvi zdravilnih rastlin spada v kategorijo Z, ki omeji njeno notranjo rabo le na registrirana zdravila.

Zeliščna raba
Droga nekoliko zmanjša krvni tlak, rahlo odvaja seč, pomirja srce, širi žile v vnanjih predelih in pomirja. Po izročilu se rabi pri zvečanem krvnem tlaku in glavobolu, ki ga povzroča naval krvi v glavo, poapnenju žil, razbijanju srca, plesu sv. Vida in histeriji.

Odmerek za odrasle
Hladna voda se prelije čez žličko (2,5g) droge, naj stoji 10-12 ur pri sobni temperaturi, preden se precedi. Na dan se popije skodelica ali dve.

Novejša dognanja
Krvni tlak naj bi znižale različne sestavine: acetilholin, histamin, gama-aminomaslena kislina, tiramin in flavoni, a točna narava učinka ni jasna. Poročajo sicer, da v glavnem zavrejo vazomotorni center v podaljšani hrbtenjači, prav tako pa se omenja, da je učinek reflektornega značaja in se zato uravna tako zvečan kot zmanjšan tlak. Proučevali so tudi hipotenzivne lastnosti omele glede na njenega drevesnega gostitelja, najbolj zmanjša tlak omela, ki se gosti na vrbi. Največ dokumentiranih izsledkov obravnava predvsem citotoksične učinke, strupene za celice, in imunostimulativne, spodbudne za imunski sestav, oboji zavrejo rak. Na zahodu so na voljo injekcije, pridobljene iz naravno fermentiranega rastlinskega soka. Citotoksično delujejo družno glikoproteini (lektini in viskotoksini) in alkaloidi, pri čemer naj bi drugi vzdrževali prvim specifično zgradbo, potrebno za učinek. Imunostimulativno delovanje je nespecifično, ima ga več sestavin, med njimi polisaharidi iz plodov in laktobacili iz fermentiranega soka, odvisno pa je od pogostosti in količine uporabljenega izvlečka. Lektini in tirozinski ostanki tudi povzročijo sprijemanje tumornih celic, viskotoksini pa njihovo razkrajanje. Protitumorni učinek injektabilnih oblik je relativno slab, bil pa naj bi uporabno dopolnilo h kirurškim posegom in obsevanjem.

Stranski učinki in strupenost
Pri daljši rabi se lahko pojavijo alergične reakcije. Zastrupitveni znaki po zaužitju čezmernih odmerkov so med drugim padec krvnega tlaka, nezavest, zoženje zenice, razširitev zenice in tudi smrt. Citotoksično zdravljenje ponavadi neugodno zavre imunski sestav, injektabilne oblike bele omele pa ga presenetljivo spodbudijo.

Prepovedi in opozorila
Dokumentirano je strupeno delovanje vsebovanih glukoproteinov za živali. Bela omela lahko vpliva na obstoječe zdravilsko zdravljenje srčnih obolenj, krvnih strdkov, zmanjšanega in zvečanega krvnega tlaka ter z zaviralci imunskega sestava in antidepresivi, zato pred rabo priporočamo zdravstveni nasvet. Bolniki, ki si znižujejo krvni tlak z belo omelo, naj si ga redno merijo. Zaradi strupenih sestavin je prepovedana med nosečnostjo in dojenjem. Tiramin in za srce dejavne sestavine spodbudijo maternično dejavnost.

Lekarniško mnenje
Sestavine bele omele so dobro proučene in so do neke mere odvisne od gostiteljskega drevesa, dokumentirani izsledki pa v glavnem obravnavajo zdravilno in strupeno delovanje lektinov in viskotoksinov. Treba je ločiti zdravilnost pripravkov, ki se morajo zaužiti, od tistih, ki se dajo v obliki injekcij. Prvi so kot čaj in kapljice na voljo tudi pri nas in se rabijo povsem izkustveno za zdravljenje zvečanega krvnega tlaka in kot srčno pomirjevalo, sicer učinkoviti vsebujoči viskotoksini pa so nedejavni, saj se ne vsrkajo iz črevesa v kri. Injektabilnih oblik pri nas ni na tržišču, so pa na zahodu kot dopolnilno zdravilo za zdravljenje raka zaradi svojega tako strupenega delovanja na rakave celice kot obrambne spodbude imunskega sestava, prav slednji nenavadno ugoden splet učinkov pa zahteva nadaljnje raziskave. Strupena narava sestavin: alkaloidov, lektinov in viskotoksinov pa opozarja, da bela omela ni primerna za nepremišljeno samozdravljenje, posebno še zato, ker raziskave o kronični strupenosti niso opravljene.

Misel
Lekarnarjeva beseda, ki seže samo do ušes, ni zdravilna.
Lekarnar, ki dela reklamo za zdravila, pa je gluh govornik.

Nazaj