Točka zdravja

Opustite kajenje zdaj!

Zakaj bi tako prijetna razvada, kot je cigaretni dim, ki ga z užitkom posrkate v svoje telo in ga iz globine pljuč puhnete v zrak, lahko v vašem telesu povzročila tako mogočno škodo?  Pa saj kajenje je vendar že tisočletja dovoljena, družbeno sprejemljiva razvada.

 

Iščete razloge zakaj bi opustli kajenje?
Vaše zdravje. Dokazano je,  da je s kajenjem povezanih cela vrsta bolezni, kot so: bolezni srca in ožilja, rakave bolezni (zlasti rak pljuč, grla, ustne votline, požiralnika, sečnega mehurja in vratu maternice) ter kronična  obstruktivna pljučna bolezen. Pomembna je  vloga kajenja pri pojavu impotence. Zelo nevarno je kajenje med nosečnostjo, zaradi vpliva na nerojenejga otroka.
Pomislite na svoje zdravje in pretehtajte ali je užitek ob nasednji pokajeni cigareti tega res vreden.

Prihranite denar. Če opustite kajenje boste prihranili kar nekaj denarja. Zmotno je prepričanje kadilcev, da z nakupom cigaret plačujejo dovolj velik davek državi. Kajti resnica je ta, da za zdravljenje bolezni  povzročene s kajenjem družba porabi mnogo več denarja, kot ga dobi od davkov na tobačne izdelke.
Prihranjen denar porabite za izlet, koncert, novo kolo, nekaj, kar ste si že dolgo želeli.

Ne škodujete drugim: Stranski tok, ki nastaja v fazi tlenja cigarete neposredno izstopa v prostor. S stranskim tokom se v prostor vnaša več rakotvornih in dražečih snovi, kot jih kadilec vsrka v svoja pljuča. Pasivno kajenje ima podobne škodljive učinke, kot kajenje samo. Ogroženost ljudi v istem prostoru je večja, čim manjši je prostor. 
Pomislite na otroke in ljudi, ki jih imate radi - v njihovi bližini si nikoli ne prižgite cigarete.

Prednosti opustitve kajenja. Kaj se dogaja v Vašem telesu?
Po 20 minutah: Srce se umiri in dela normalno. Krvni pritisk se umiri. Roke in noge se zopet ogrejejo.
Po 8 urah: Vaše telo je zopet normalno preskrbljeno s kisikom. Možnosti srčnega napada upadajo.
Po 24 urah: S kašljem se iz pljuč izloča odvečna sluz in oškodljive obloge.
Po 48 urah: Spet lahko normalno okušate in vonjate svet okoli sebe. Postan zadah postaja preteklost.
Po 3 mesecih: Ne glede na obremenitev lažje dihate. Hoja po stopnicah ni več napor, tudi tečete že lahko, izlet s prijatelji je enkratno doživetje. Moteč kašelj izgine. Madeži na zobeh začnejo bledeti. Vaš nasmeh zasije.
Po 9 mesecih: Nosečnica ima možnost, da rodi popolnoma zdravega otroka.
Po 5 letih: Možnost nakopati si bolezen ust, grla, raka na požiralnikuse zmanjša za 50%. Tveganje za srčni infarkt pade za približno polovico v primerjavi s kadilci.

V lekarni imamo na voljo več zdravil brez recepta in na recept, za pomoč pri odvajanju od kajenja. Delujejo tako, da zmanjšajo potrebo po nikotinu in zmanjšajo odtegnitvene simptome, kar olajša odvajanje od kajenja pri kadilcih, ki želijo prenehati s kajenjem. Največja težava pri opuščanju kajenja so prav odtegnitveni simptomi oz. abstinenčna kriza. Nastopi silna želja po tobaku, glavobol, suh jezik, zaprtje, tiščanje v prsih, vznemirjenost, nemir, slaba volja, depresija, nespečnost, slaba koncentracija... Velikokrat so ti znaki trdovratni in trajajo več tednov, pri nekaterih pa se zmanjšajo dokaj hitro, že v prvih dveh tednih po prenehanju kajenja.


Farmacevti v lekarnah vam svetujemo nikotinsko nadomestno terapijo, ki  je najpogosteje uporabljena oblika zdravljenja nikotinske odvisnosti. Izsledki raziskav kažejo, da se z uporabo teh zdravil verjetnost opustitve kajenja podvoji. Ponudimo vam lahko žvečilne gumije ali obliže v različnih koncentracijah. Začetni odmerek je odvisen od števila dnevno pokajenih cigaret. V lekarni vam tudi svetujemo, kako je potrebno ta zdravila uporabljati. Zelo pomembna je pravilna tehnika žvečenja žvečilnega gumija in pravilna uporaba obliža. Samo v primeru, da zdravila pravilno uporabljate, so leta učinkovita in varna.
Farmacevti v Pomurskih lekarnah vam svetujemo, da zaradi svojega zdravja opustite kajenje zdaj!
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj