Točka zdravja

Ošpice

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se kaže z naslednjimi znaki: visoka vročina, hud glavobol, utrujenost, nahod, vnetje očesnih veznic in kašelj. Tem prvim znakom, ki se pojavijo nenadno, sledi pojav izpuščaja v ustih na mehkem nebu, jezičku in po nebnicah. Drugi do tretji dan se pojavijo značilne, tako imenovane Koplikove pege, to so majhne bele pege, ki jih najdemo na sluznici naproti kočnikov. Nekako tretji do sedmi dan bolezni se pojavi značilen izpuščaj na koži. Pojav izpuščaja običajno najprej opazimo za ušesi in na obrazu, nato se generalizira in traja 4 do 7 dni. Praviloma so bolniki ob nastajanju izpuščaja močno prizadeti in imajo visoko vročino. Potek bolezni je ponavadi mnogo težji pri dojenčkih in odraslih osebah kot pri majhnih otrocih.


K visoki nalezljivosti bolezni pripomore dejstvo, da smo kužni že približno štiri dni pred pojavom izpuščajev. Inkubacijska doba, to je čas od okužbe do prvih znakov bolezni traja okrog 10 dni, lahko od 7 do 18 dni. Bolezen se prenaša najpogosteje neposredno s kužnimi kapljicami izločkov nosu ali žrela okužene osebe, denimo preko kašljanja ali kihanja, redkeje posredno preko sveže kontaminiranih predmetov. V prid omejitvi prenosa okužbe ne govori niti dejstvo, da lahko virus preživi v prostoru do dveh ur, potem ko prostor zapusti okužena oseba.


Poleg opisanih znakov so ošpice nevarne zaradi zapletov, ki v 20 % zahtevajo bolnišnično zdravljenje. Poleg običajnih bolezenskih znakov se pri ošpicah lahko pojavijo vnetje srednjega ušesa, pljučnica ali vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je na srečo relativno redek.


V Sloveniji se spet pojavljajo primeri okužb z ošpicami zato previdnost ni odveč. Če opazite pojav bolezenskih znakov, ki bi lahko bili ošpice ne hodite v lekarno ali ambulanto, pač pa se najprej preko telefona posvetujte s svojim izbranim zdravnikom, ki vam bo dal ustrezna navodila. Če ste bili v stiku z okuženo osebo je potrebno preveriti ali ste zaščiteni (ustrezno cepljeni), v nasprotnem primeru bo verjetno potrebno opraviti preventivno cepljenje.  


Za zdravljenje nimamo na voljo ustreznega zdravila, kar nam preostane je simptomatsko zdravljenje, torej blaženje znakov in simptomov. Najuspešnejša zaščita pred boleznijo je cepljenje. V Sloveniji smo praviloma cepljeni tisti, ki smo rojeni po letu 1960. Najprej so cepili le z enim odmerkom cepiva, po letu 1968 pa z dvema odmerkoma, kar zagotavlja boljšo zaščito. Na začetku je bila sicer precepljenost nizka,  cepljenje je šele kasneje postalo obvezno. Cepljenje izvajamo pri otrocih v starosti 12 do 18 mesecev, ponovno so cepljeni ob vstopu v osnovno šolo. Od leta 1990 v Sloveniji cepljeni otroci hkrati prejmejo kombinirana odmerka trivalentnega cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. Večina otrok je zaščitenih že po enem odmerku cepiva, po prejetem drugem odmerku pa je zaščitenih 97 do 99 % cepljenih. Raziskave kažejo, da je s cepljenjem pridobljena imunost dolgotrajna in doživljenjska. 

Pojav lažnih novic je pri številnih starših vnesel dvom v varnost cepljenje, nekateri zaradi tega otrok niti ne dajo cepit. Zaradi tega ob tistih, ki zaradi zdravstvenega stanja ne morejo biti cepljeni, se število necepljenih veča. Posledično nižja precepljenost populacije povečuje tveganje za izbruh bolezni.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj