Točka zdravja

Osteoporoza - pravilna uporaba zdravil in prehranskih dopolnil

Osteoporoza je stanje zmanjšane kakovosti in količine kostnine, ki oslabi kosti, da se zlomijo že pri najmanjših poškodbah ali navadnih obremenitvah. Spada med takoimenovane tihe bolezni (kot je denimo tudi hipertenzija), ob katerih prizadeti ne čuti posebnih težav, zato je težko zagotoviti sodelovanje pri zdravljenju. Raziskave kažejo, da kar tretjina do polovica bolnikov z osteoporozo zdravil ne uporablja v skladu z navodili. Je pa zdravljenje ključno, saj s tem preprečimo zlome kosti, kar resno poslabša kakovost življenja ali celo vodi v smrt.

Osteoporozo skušamo preprečevati ali zdraviti z zdravili. Zadnja leta so prvi izbor zdravila, ki spadajo v skupino difosfonatov (alendronska kislina, ibandronska kislina, risedronska kislina). Za ta zdravila je značilno, da jih morate zaužiti zjatraj na tešče (pol ure do uro pred zajtrkom). Zdravilo poplaknite s primerno količino vode (2 dcl), pri tem pa pazite, da se po zaužitju zdravila vsaj pol ure ne vležete. Tako zmanjšate možnost pojava neželenih učinkov zdravila na prebavila, kot so dispepsija, zatekanje želodčne vsebine v požiralnik ter zaprtje.
Manj pogosto zdravniki predpišejo stroncijev ranelat. Gre za zdravilo v obliki peroralnega praška, ki ga zaužijete pred spanjem vsaj dve uri po večerji. Še redkeje se uporablja hormonsko zdravljenje ter nekatere druge učinkovine (raloksifen).
Na izgradnjo kosti pomembno vplivata mineral kalcij in vitamin D. Pomemben je predvsem kalcij, ki predstavlja osnovni gradnik kosti. Njegovo absorbcijo iz prebavil poveča vitamin D, zato ju pogosto najdemo že skupaj v prehranskih dopolnilih. Za dodajanje teh elementov se odločimo, če jih s prehrano ne uspemo vnesti v zadostnih količinah. Naravni viri kalcija so mleko, jogurt, sir, oves, brokoli, mandlji, špinača, soja, orehi, suhe slive. 1000 mg kalcija vsebuje 6 dcl mleka, 60 g sira (edamec) ali 125 g jogurta. Največ vitamina D je v ribjem olju (morske ribe). Najdemo ga tudi v mleku, mlečnih izdelkih, žitih, rumenjaku, kvasu in jetrih. Pod vplivom svetlobe nastaja tudi v naši koži.
Če teh snovi ne zaužijete dovolj s hrano, ju je potrebno dodajati. Tako vam ju lahko kot zdravilo predpiše zdravnik ali si ju kupite v obliki prehranskega dopolnila. Za močne kosti je priporočljivo zaužiti 500 mg do 1000 mg kalcija in 800 enot vitamina D dnevno.

Pazite, da ne boste jemali difosfonatov ali stroncijevega ranelata sočasno s kalcijem ali antacidi (zdravila, ki nevtralizirajo želodčno kislino). V tem primeru se namreč lahko zmanjša absorbcija difosfonatov ali stroncijevega ranelata ter s tem njihov učinek. Kot rečeno morate difosfonate zaužiti zjutraj na tešče, stroncijev ranelata zvečer pred spanjem, kalcij pa zaužijte enkrat opoldne oziroma popoldne. Najpogosteje uporabljamo kalcij v obliki kalcijevega karbonata (ta oblika je tudi v koralnem kalciju!), ki podobno kot fosfat potrebuje za vsrkanje kislo okolje. Zato ju je potrebno zaužiti ob obroku hrane, ko se poveča kislost želodčne vsebine. Vitamin D spada med v maščobah topne vitamine, zato svetujemo, da zaužijete pripravek, ki vsebuje vitamin D ob prigrizku ali obroku, ki vsebuje maščobo. Kalcijev karbonat lahko povzroča flatulenco (nabiranje plinov v črevesju) ter napihnjenost. V tem primeru vam lekarniški farmacevti svetujemo pripravek, ki vsebuje vodotopno obliko kalcija (citrat, laktat ali glukonat). Ta oblika je tudi primernejša, če uporabljate zdravila za zniževanje kislosti želodčnega soka (H2-antagonisti, zaviralci protonske črpalke). Pozorni bodite tudi na to, kako je obrok hrane sestavljen, saj določene spojine v rastlinski hrani zmanjšajo absorbcijo kalcija. Tako nadomestkov kalcija ni priporočljivo zaužiti ob obroku hrane, ki vsebuje špinačo, krompir, rabarbaro, fižol, semena in zrna, oreščke ali polnozrnat kruh.

Lekarniški farmacevti imamo pri zdravljenju pomembno vlogo. Pri bolniku z osteoporozo lahko zaznamo uporabo določenih zdravil (pomirjevala / uspavala z dolgotrajnim učinkom), ki povečajo možnost padcev ali sočasno uporabo zdravil, ki zmanjšajo učinkovitost ali povečajo možnost pojava neželenih učinkov zdravil zoper osteoporozo. Na to pomembno vpliva že pravilna uporaba zdravil, kar vam lekarniški farmacevt vedno svetuje ob izdaji zdravila. Prav tako smo zdravstveni delavci, ki premoremo največ znanja ne le o zdravilih, pač pa tudi o prehranskih dopolnilih, ki se pri osteoporozi pogosto uporabljajo. Zato se naslednjič, ko boste iskali tak dodatek, posvetujte s farmacevtom v lekarni ter ga tudi seznanite z zdravili, ki jih redno uporabljate. Nekatera izmed njih namreč lahko tudi zmanjšajo absorbcijo kalcija ali vitamina D, kar neugodno vpliva na kostno gostoto.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj