Točka zdravja

Pasijonka (Passiflora incarnata)

Doma je iz Severne, Srednje in Južne Amerike, deloma jo gojijo v tropskih in subtropskih predelih, uvažajo pa iz ZDA, Indije in Zahodne Indije.

Uporabni del
Zel, vsebuje flavonoide, odvisno od stopnje rastlinske dozorelosti različni delež harmanovih alkaloidov, malo maltola in še kemično neznane farmakološko učinkovite spojine.

Raba v prehrani in pravni položaj
Svet Evrope jo razvršča v skupino naravnih začimb N3, ki se smejo dodati živilom na tradicionalen način, čeprav ni na voljo dovolj podatkov za oceno strupenosti. Plodovi P.edulis se uporabljajo za živilo. Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zdravilski zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, jo razvršča v srednjo skupino Z, ki ima enak pravni položaj kot registrirana zdravila, ki se ne predpisujejo na recept. Plodovi spadajo v kategorijo H in imajo enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba
Pripisujejo ji pomirjevalne, uspavalne, protikrčne in blažilne lastnosti. Poparek in drugi farmacevtski pripravki se po tradiciji rabijo za uravnavo srčnega utripa sicer zdravega srca pri odraslih in za zdravljenje živčnosti pri odraslih in otrocih, še posebno blažje nespečnosti. Po zdravilski rabi je enaka glogu, s katerim pogosto sestavlja zdravilske zmesi, tudi skupaj z drugimi pomirjevalnimi drogami, denimo baldrijanom. Zdravi tudi prebavne motnje živčnega izvora. Je pogosto zdravilo v homeopatiji.

Odmerek za odrasle
Krop se prelije čez 2 žlički (2g) droge in po 5 do 10 minutah precedi. Čez dan se popije dve ali tri skodelice in še ena ali dve pred spanjem.

Novejša dognanja
Še zmerom niso ugotovili, katere sestavine dajo drogi zdravilski značaj. Maltol pomirja, a ga je v njej premalo, da bi mu lahko pripisali ves učinek. Harmanovi alkaloidi zvečine delujejo nasprotno, ker spodbudijo osrednji živčni sestav. Nekateri flavonoidi pomirjajo, a le po injiciranju v možgansko votlino. Nekateri avtorji predpostavljajo družno delovanje več spojin, ki same zase nimajo pomembnega učinka. Najnovejše raziskave potrjujejo pomirjevalno delovanje, učinkoviti naj bi bili dve doslej še neznani spojini s povsem različnimi fizikalnimi lastnostmi, prva se topi predvsem v maščobah, druga pa v vodi.

Stranski učinki in strupenost
Lahko poleni prebavo. Sorodne vrste vsebujejo strupene cianogene glikozide.

Prepovedi in opozorila
Čezmerni odmerki lahko zvečajo učinek antidepresivov, ki spadajo v skupino zaviralcev monoaminooksidaze. Harmanovi alkaloidi spodbudijo maternično dejavnost na poskusnih živalih, zato je med nosečnostjo in dojenjem tvegana čezmerna raba, običajna pa ni smiselna.

Lekarniško mnenje
V svoji ameriški domovini se pasijonka rabi kot pomirjevalo in protikrčno sredstvo, kliničnih izsledkov pri ljudeh ni na voljo, nekaj farmakoloških raziskav na živalih pa potrjuje pomirjevalni učinek za osrednji živčni sestav, kar upraviči tradicionalno rabo, čeprav ni točno ugotovljeno, zaradi katerih spojin. Zaradi premalo podatkov o strupenosti se je treba izogniti rabi pri otrocih in opustiti čezmerno pri odraslih.

Misel
Zdravilni dotik je zazibati otroka v sladek sen.

Nazaj