Točka zdravja

Periferna nevropatija pri sladkorni bolezni

Naše telo sestavlja kompleksno omrežje živcev, odgovornih za pošiljanje informacij iz centralnega živčnega sistema (možgani, hrbtenjača) v preostali del telesa (periferni živčni sistem) in nazaj. Pri približno pri polovici bolnikih s sladkorno boleznijo se čez čas pojavi katera od oblik okvare živcev, imenovane nevropatije. Tveganje za poškodbe živcev se s časom poveča, večina zdravstvenih posledic dolgotrajne sladkorne bolezni (vključno z diabetično periferno nevropatijo), se pojavi več let po diagnozi.

 

Kakšni so znaki, simptomi?

Na splošno lahko opredelimo tri tipe perifernih živcev, ki so lahko poškodovani: senzorični, avtonomni in motorični. Diabetična periferna nevropatija, ki prizadene senzorične živce, povzroči simptome, kot so otrplost, mravljinčenje, povečana občutljivost na dotik in pekoč občutek v stopalu in/ali dlani, lahko tudi celotni nogi in/ali roki. Ko so avtonomni živci poškodovani, simptomi vključujejo težave s prebavo, dihanjem, vidom, srčnim utripom, spolno funkcijo in nadzorom mehurja. Poškodbe motoričnega živca lahko opazimo pri bolnikih z mišično oslabelostjo, krči ali trzanjem.

 

Lahko diabetično periferno nevropatijo preprečimo?

Čeprav ni povsem jasno, zakaj sladkorna bolezen povzroča poškodbe živcev, naj bi bila posledica dolgo časa slabo nadzorovanega krvnega sladkorja. K pojavnosti poškodb perifernih živcev poleg visokega krvnena sladkorja verjetno prispevajo tudi visok holesterol, hipertenzija (visok krvni tlak) in debelost. Gre za zdravstvena stanja oziroma bolezni, katerih posledice čutimo (ne le v obliki diabetične nevropatije) šele čez čas. A takrat je običajno za uspešno saniranje težav običajno že prepozno. Z ukrepanjem ob pojavu težav pravzaprav le blažimo nepopravljivo škodo. Zato je zelo pomembno, da delujemo preventivno in se s tem izognemo poznejšim zapletom. V prvi vrsti je potrebno delovati v smeri obvladovanja omenjenih vrednosti znotraj normale, kar pomeni redno in dosledno uporabo zdravil, ki ohranjajo vrednosti krvnega sladkorja, krvnega tlaka in holesterola v mejah normale. Obenem si moramo prizadevati za zdrav življenjski slog, s katerim ohranjamo zdravo telesno težo. Zdrav življenjski slog temelji na zdravi prehrani, telesni aktivnosti in izogibanju razvad, kot je prekomerno uživanje alkohola in kajenje. Nikotin omejuje pretok krvi v periferne živce, zato je opustitev kajenja zelo pomembna za preprečevanje napredovanja okvare perifernega živca.

Resni zaplet diabetične periferne nevropatije je okužba spregledane rane. Redna nega stopal je zelo pomembna pri preprečevanju in zgodnjem zdravljenju okužbe, ki jo zaradi pomanjkanja simptomov in slabe periferne cirkulacije s starostjo lahko zamudimo. Ko se okužba mehkega tkiva razširi na kost, bo morda potrebna amputacija prstov ali stopala. Takojšnje prepoznavanje okužbe in pravočasno zdravljenje lahko preprečita številne od teh operacij. Priporočamo ustrezno higieno stopal (umivanje), uporabo negovalnih krem in redno pregledovanje stopal z namenom pravočasno zaznati morebitne poškodbe, rane.

 

Zdravljenje periferne diabetične nevropatije

Za zdravljenje simptomov periferne diabetične nevropatije, predvsem bolečine, uporabljamo različna protibolečinska zdravila. Gre lahko za klasična protibolečinska zdravila (analgetiki), pa tudi nekatera zdravila, ki so bolj znana za zdravljenje drugih bolezni, recimo depresije ali epilepsij. Ta zdravila so namreč kasneje dobila dodatno odobritev tudi pri zdravljenju periferne diabetične nevropatije, saj lajšajo bolečino, povezano z okvarami perifernih živcev.

 

V Pomurskih lekarnah vam nudimo celovito podporo pri preprečevanju in lajšanju diabetične nevropatije. Na voljo so merilci kakor tudi meritve, s katerimi kontroliramo vrednosti sladkorja ali holesterola v krvi in krvnega tlaka. Ponudimo vam lahko negovalna sredstva za stopala, kakor tudi nasvet in napotke glede pravilne uporabe zdravil ter pomoč pri opuščanju kajenja. Vabljeni!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj