Točka zdravja

Piknogenol

Flavonoidi, antioksidanti , raziskave ugodni učinki, omejitve,...

Nekdaj so s tem nazivom označevali določeno skupino v rastlinah prisotnih snovi - flavonoidov, a sedaj predstavlja zaščiteno ime za specifičen standardiziran izvleček procianidinov (skupina flavonoidov). Pridobivajo ga iz lubja francoskega obmorskega bora (Pinus pinaster ssp. Atlantica), ki uspeva ob Biskajskem zalivu v jugozahodni Franciji. Izvleček vsebuje množico različnih spojin (flavonoide, aromatske kisline, nekatere minerale ...).

Izvlečku so že v preteklosti pripisovali mnogo ugodnih učinkov ter ga uporabljali za celjenje ran in zdravljenje skorbuta. Tovarne, ki ga proizvajajo, ga dandanes priporočajo predvsem zaradi predvidenih ugodnih učinkov na cirkulacijo krvi in antioksidativnega delovanja, kot lovilca prostih radikalov ter protivnetnega učinka.

Obstaja kar nekaj zdravstvenih trditev v zvezi s piknogenolom, zaznati pa je tudi precejšen interes za raziskave njegovih učinkov. Nekatere izmed njih so nakazale pozitivne učinke jemanja tega izvlečka: ugodno bi naj vplival na nekatere srčno-žilne zaplete, pomagal pri uravnavanju krvnega tlaka ter maščob v krvi, kakor tudi venskem popuščanju. Objavljene so bile raziskave, ki so nakazale, da bi naj pomagal lajšati tudi bolečino (menstrualne bolečine). Dve raziskavi sta nakazali ugodne učinke na uravnavanje krvnega sladkorja. Z nekaterimi raziskavami so celo poskušali ugotoviti ugodne učinke pri erektilni disfunkciji ter na kvaliteto sperme. V literaturi lahko izbrskamo tudi raziskave, ki naj bi poudarile pozitivne učinke izvlečka pri motnjah pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo, izboljšanju pljučne funkcije pri astmatikih, zmanjšanju krvavitev dlesni ter nabiranju zobnih oblog.

Resda je marsikatera objavljena raziskava s piknogenolom dala pozitivne rezultate, a je vsem skupen imenovalec, da jim ne moremo popolnoma zaupati. Raziskave imajo namreč s strokovnega vidika precejšnje pomanjkljivosti (majhen vzorec, nedosledna izvedba). Za boljšo oceno o učinkovitosti bi nujno rabili bolje načrtovane raziskave, ki bi morale biti narejene na večjem vzorcu preiskovanih oseb ter v skladu s strokovno sprejetimi kriteriji. To izpostavljam z razlogom.

Kot lekarniški farmacevt želim bodočega uporabnika seznaniti z vsemi dejstvi, ki mu bodo lahko pomagala pri odločitvi glede uporabe tega prehranskega dopolnila. Noben proizvajalec tega pripravka namreč ni registriral kot zdravilo. To pomeni, da mu pri označevanju, predstavljanju in oglaševanju ne moremo in tudi ne smemo pripisovati lastnosti preprečevanja, zdravljenja ali ozdravljenja bolezni pri ljudeh.

Bo pa uporabnika verjetno pomirilo dejstvo, da dosedanja uporaba kakšnih bistvenih omejitev ne razkriva. Tudi pomembnejših medsebojnih učinkov z drugimi zdravili, niti s tistimi, ki vplivajo na strjevanje krvi (acetilsalicilna kislina v nizkih odmerkih), niso zabeležili. Res pa je, da ga med nosečnostjo iz previdnosti ne priporočamo. Večinoma jemanje ne povzroča težav, le redko se lahko pojavijo manjše želodčne težave, slabost, glavobol, omotica ter preobčutljivost kože. Pravi odmerek ni določen. V raziskavah so uporabili odmerke v območju 40 do 100 mg na dan. Uporabljali so ga večinoma pri odraslih ter, v raziskavi glede učinkov pri motnjah pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo, tudi otrocih ( v odmerku 1mg/kg telesne teže/dan).

Za konec bi dodal, da se podobne spojine, kot jih najdemo v izvlečku iz lubja francoskega obmorskega bora, nahajajo prav tako v precej velikih količinah tudi v izvlečku grozdnih pečk ter zelenem čaju. Piknogenol pogosto oglašujejo kot najmočnejši naravni antioksidant, čeravno nimamo prave podlage za tako trditev. Izvlečkov (glede njihovega antioksidativnega delovanja) iz prej omenjenih rastlin namreč niso neposredno primerjali. Gre torej za spojine z antioksidativnim delovanjem, ki lahko telesu pomagajo pri zoperstavljanju različnim škodljivim stanjem, posebno tistim, ki so povezana s staranjem. Stroka teh antioksidantov ne označuje kot zdravilo. Dopušča pa možnost njihovih pozitivnih učinkov na zdravje, posebno če se sočasno upoštevajo tudi ostala priporočila glede zdravega načina življenja. Redno uživanje tako lahko varuje pred škodljivimi učinki stresa, pojavom rakastih obolenj, raznih vnetnih ter srčno-žilnih obolenj.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj