Točka zdravja

Plešec, navadni (Capsella bursa-pastoris)

Plešec, navadni (Capsella bursa-pastoris)

Rastlina rase po vsem svetu, nabira pa se v naravi, največ jo izvažajo države bivše Sovjetske zveze in Jugoslavije ter Madžarska in Bolgarija.

Uporabni del
Zel.

Raba v prehrani in pravni položaj
Ne uporablja se za živilo. Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zdravilski zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, ga razvršča v srednjo skupino Z, ki ima enak pravni položaj kot registrirana zdravila, ki se ne predpisujejo na recept.

Zeliščna raba
Naj bi ustavil krvavenje in razkužil sečila. Ljudsko zdravilstvo ga je nekoč priporočalo pri materničnih krvavitvah, tu je bil nadomestilo za alkaloide rženega rožička, krvavem bruhanju, izločanju krvavega seča, vnetju mehurja in driski. Danes je raba zastarela zaradi nezadostnega učinka, le še redko je notranje zdravilo pri močni menstruaciji in zunanje pri krvavitvah iz nosu in krvavečih površinskih ranah.

Odmerek za odrasle
Poldrugi deciliter kropa se prelije čez 1 do 2 žlički (2 do 4g) droge in po 10-15 minutah precedi. Skodelica svežega in toplega napitka se popije dva do štirikrat na dan med obrokom. Notranje zdravljenje krvavitev brez prepoznave vzroka in zdravstvenega nadzora ni priporočljivo!

Novejša dognanja
Krvavitve zunanje ustavi peptid, ki deluje podobno kot hormon oksitocin, ki skrči krvne žilice, še posebno v maternici, a ni pojasnjeno, zakaj naj bi bila droga najučinkovitejša šele tri mesece po pripravi. Notranje ne kaže tega delovanja, pač pa protivnetno in protirazjedno, zmanjša oteklino in krvni tlak, žene na vodo, zveča venčni pretok, upočasni in ojača srčni utrip,  poglobi spanec in spodbudi krče gladkih mišic v tankem  črevesu in maternici.

Stranski učinki in strupenost
Zastrupitveni znaki po čezmernih odmerkih pri poskusnih živalih so pomiritev, razširjene zenice, ohromitev zadnjih okončin, težko dihanje in smrt zaradi dihalne ohromitve. Vsebovana spojina sinigrin v vodi rapade v izotiocinat, ki je izredno močno dražilno sredstvo in povzroči mehurje na koži, zmožen naj bi bil tudi povzročiti golšavost.

Prepovedi in opozorila
Čezmerni odmerki in jemanje lahko motijo zdravljenje zvečanega in zmanjšanega krvnega tlaka,  delovanje ščitnice in srca ter stopnjujejo pomirjevalni in uspavalni učinek. Ker oksitocinu podobna sestavina in tiramin spodbudita maternične krče in je droga tudi po izročilu sredstvo za splav in vpliva na menstruacijski ciklus, raba med nosečnostjo ni priporočljiva, čezmerna pa ne med dojenjem.

Lekarniško mnenje
Kemično je plešec dobro raziskan. Številne farmakološke raziskave kažejo, da vpliva na krvni obtok, kar pa ni v zvezi z notranjo zeliščno rabo za ustavitev krvavenja po ljudskem izročilu, zato naj bo le-ta kvečjemu dopolnilna, glede na raznovrstno farmakološko delovanje in premalo izsledkov o strupenosti, pa ne čezmerna. Na sluznicah in koži je treba upoštevati možni dražilni učinek.

Misel
Če je zdravilo narejeno v naprej, se mu čas izteka. Če je narejeno za nazaj, se čas izteka lekarnarju.

Nazaj