Točka zdravja

Počitniški kovček

Nekaj nasvetov, kaj storiti pred odhodom, zagotovo ne bo odveč.

Verjetno se tudi Vi že pripravljate na zaslužene počitnice. Zato nekaj nasvetov, kaj storiti pred odhodom in kaj še dodati v Vaš počitniški kovček, zagotovo ne bo odveč.

Pred odhodom preverite veljavnost zdravstvenih kartic vseh družinskih članov in, v kolikor boste letovali v tujini, si  priskrbite tudi potrdila o zdravstvenem zavarovanju za tujino. Pazite, da Vam ne zmanjka zdravil, ki jih morate redno uživati in jih nikar ne pozabite doma. Če ste namenjeni v tropske dežele ali tja, kjer grozijo epidemije nalezljivih bolezni, se na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja ali v najbližjem Zavodu za zdravstveno varstvo, pozanimajte o obveznih in preventivnih cepljenjih ter zaščiti z zdravili. Vsebina potovalne lekarne je odvisna od starosti in zdravstvenega stanja osebe ter časa trajanja in kraja potovanja. Vsekakor pa v počitniškem kovčku ne sme manjkati nekaj osnovnih zdravil in pripomočkov, ki jih v lekarni lahko kupite brez recepta.

Če vam je med vožnjo slabo, si priskrbite tablete proti potovalni slabosti. V lekarni so na voljo tablete Dramina (dimenhidrinat). Prav tako zmanjšujejo slabost pripravki iz ingverja, na voljo pa so tudi zapestni trakovi na osnovi akupresure.

Ob glavobolu, zobobolu, bolečinah v sklepih ali mišicah ter ob povišani telesni temperaturi, bo dobrodošel analgetik in antipiretik (Lekadol, Aspirin, Nalgesin S tablete,..)

V kolikor imate težave z alergijami, tudi na sonce, imejte pri roki antihistaminike v obliki tablet in mazil, ki bodo ublažili tudi srbenje po morebitnem piku žuželk ali ožigu meduz (Flonidan S, Claritine S, Letizen S tablete, Fensitil gel, Kamgel gel,...).

Pogosto se na dopustu pojavi tudi driska, ki jo povzroči okužba z mikroorganizmi iz hrane ali vode, predvsem v krajih s toplo klimo in pomanjkljivo higieno. V počitniškem kovčku zato naj ne manjkajo tablete z medicinskim ogljem in kapsule z mlečnokislinskimi bakterijami (Linex, Probiolex, Prolife,...). Izgubljeno tekočino, glukozo in elektrolite pa nadomestite z raztopino rehidracijske soli.

Nikar ne pozabite na repelente, ki ščitijo pred nadležnimi komarji, klopi in drugimi insekti.

Kamorkoli potujete, bo zaščita pred soncem nujna. Zato v kovček dodajte sredstva za zaščito pred soncem, ki ščitijo pred UVA in UVB žarki ter ne pozabite na sredstva za nego in hlajenje morebitno pordele kože.

Če načrtujete nekoliko bolj aktiven dopust in se radi peš podate na dolge poti, ne pozabite na kremo, ki bo ublažila boleče, otekle in težke noge. Priporočljive so kreme iz divjega kostanja.

Velikokrat se nam predvsem med prsti na nogah pojavijo glivice. Na to bodimo posebej pozorni, če bomo dopust preživljali na kopališčih. Pomagajo antimikotična mazila (Canesten mazilo, Lamisil gel, Atifan krema,...), zato tudi to dodajte v Vaš kovček.

Na pot vzemite še pribor za oskrbo ran, kremo za morebitne manjše poškodbe, obliže za žulje, termometer za merjenje telesne temperature, pinceto in alkoholne robčke ali priročne pripravke za razkuževanje rok.

Tako, spoštovani bralci, počitniški kovček smo pripravili in počitnice se lahko začnejo. Varno potovanje, čim manj zdravstvenih težav in obilo dobre volje in brezskrbnih dni Vam želim!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj