Točka zdravja

Počitniški kovček lahko napolnimo tudi s homeopatskimi zdravili

Končno smo tudi letos dočakali toplejše dni in pogled na koledar razodene, da do poletja ne manjka več veliko. S tem se seveda bliža čas dopustov, počitnic, oddiha in potovanj…
Kovčki spet pokukajo na plan, pridna roka jih otrese prahu in počasi se polnijo. In čeprav so kovčki mnogokrat zelo natrpani, niso nikoli tako, da se ne bi našel prostor za zdravila in druge pripomočke, ki nas lahko na potovanjih rešijo številnih zdravstvenih nevšečnosti.  

Vsebina potovalne lekarne ni vedno enaka! 
Ko se odpravljamo na pot in pripravljamo potovalno lekarno, si moramo zastaviti 5 temeljnih  vprašanj: Kam grem? (zanima nas, katere bolezni se pojavljajo na tem področju, kakšne so klimatske razmere, kakšen je splošni higienski standard v deželi, dostopnost zdravstvene oskrbe, urejenost prometa?...), Kaj bom počel? (vemo, da nekateri uživajo v umirjenem dopustu, v umirjenem hotelu, spet drugi so v nenehnem gibanju, v raziskovanju, taborijo, se potapljajo,…), Kako dolgo bom potoval? (daljše potovanje je pogosto združeno s kulturnim šokom, pa tudi izpostavljanje škodljivim agensom je daljše), Kako bom potoval? (ali gremo z osebnim avtomobilom, letalom, javnim prevozom,…) in navsezadnje, zelo pomembno je, da se potovanje prilagodi starosti in zdravstvenemu stanju (posebej izpostavljeni so otroci, nosečnice in starejši, kronični bolniki).
Že odgovori na ta vprašanja nam ponudijo vsebino oz. priporočijo kaj moramo vzeti s seboj in predvsem na to se moramo opirati, ko pripravljamo prtljago za na pot. Seveda ne pozabimo na zdravstvene kartice, tudi za tujino. V kolikor vas pot ponese v tropske kraje, se na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja ali v najbližjem Zavodu za zdravstveno varstvo, pozanimajte o obveznih in preventivnih cepljenjih ter o zaščiti z zdravili. 

Kaj naj potovalna lekarna vsebuje?
Vsekakor v potovalni lekarni ne sme manjkati nekaj osnovnih zdravil in pripomočkov, ki jih v lekarni lahko kupite brez recepta in vam pomagajo ob nevšečnostih.  
Pot, ki se začne s slabostjo, zagotovo ne vodi v prijetne počitnice. Zato si priskrbite tablete proti potovalni slabosti. Prav tako zmanjšujejo slabost pripravki iz ingverja, na voljo pa so tudi zapestni trakovi na osnovi akupresure.
Ob glavobolu, zobobolu, bolečinah v sklepih ali mišicah, ob povišani telesni temperaturi ter ob prehladu bo dobrodošel kakšen analgetik in antipiretik (paracetamol, acetilsalicilna kislina, ibuprofen, naproksen,…).
Zelo pogoste so tudi alergije (na sonce, piki žuželk, ožig meduz…), zato naj v kovčku ne manjka antihistaminik, ki ublaži alergijsko reakcijo. Tudi kakšen pripravek v obliki gela ali kreme v ta namen je dobrodošel.
Prebavne težave so na počitnicah zelo nadležne. Pogosto se na dopustu pojavi driska, ki jo povzroči okužba z mikroorganizmi iz hrane ali vode, predvsem v krajih s toplo klimo in pomanjkljivo higieno. V počitniškem kovčku zato naj ne manjkajo tablete z medicinskim ogljem in pripravki z mlečnokislinskimi bakterijami. Izgubljeno tekočino, glukozo in elektrolite pa nadomestite z raztopino rehidracijske soli. 
Le kdo ne pozna nadležnega brenčanja komarjev in drugih insektov, ki pogosto zmotijo počitniško idilo. V boj z njimi se podajmo z repelenti.
Kamorkoli potujete, bo zaščita pred soncem nujna. Zato v kovček dodajte sredstva za zaščito pred soncem, ki ščitijo pred UVA in UVB žarki ter ne pozabite na sredstva za nego in hlajenje morebitno pordele kože. 
Na pot vzemite še pribor za oskrbo ran (sterilne gaze, razkužilo, povoje,..), kremo za morebitne manjše poškodbe, kreme za preutrujene noge, obliže za žulje, termometer za merjenje telesne temperature, pinceto in alkoholne robčke ali priročne pripravke za razkuževanje rok.

Kaj pa homeopatska zdravila?
Vsekakor tudi homeopatska zdravila sodijo v počitniški kovček. A pomembno je, da jih bomo znali prav izbrati in uporabiti. Zato ponujam nekaj nasvetov: 
Apis mellifica je dobra izbira ob pikih žuželk, sončnih alergijah in opeklinah, ko se pojavi oteklina, rdečina in bolečina. Pri sončarici je dobrodošla Belladona. Če nas popikajo komarji, bo boljša izbira Ledum palustre. Nux vomica nam bo olajšala prebavne težave, sploh če je bilo hrane ali pijače preveč. V kolikor gre za zastrupitev, posezimo po zdravilu Arsenicum album. Arnica montana nam bo v veliko pomoč, če bomo izbrali nekoliko bolj aktiven dopust in bomo telo morebiti prenaprezali. Tudi ob udarcih, modricah in bolečinah bo dobra rešiteljica. Slabost in bruhanje na potovanju ublažimo s Tabacum compose. Ne pozabimo še na Aconitum napelus in Belladono, ki sta zdravili prve izbire pri morebitnem prehladu. 
Seveda pa velja, kot že vemo, da homeopatska zdravila izbiramo glede na sliko simptomov, zato je posvet s farmacevtom v lekarni ne samo priporočljiv, pač pa v določenih primerih nujen!

Kako hranimo potovalno lekarno?
Zdravila shranite na enem mestu, najbolje v priročni torbici, in na varnem pred otroci. Zdravila naj ostanejo v originalni embalaži, skupaj z navodilom za uporabo. Pazite na dovoljeno temperaturo shranjevanja. Pozorni bodimo tudi na shranjevanje homeopatskih zdravil. Shranjujmo jih vstran od mobilnih telefonov in drugih elektromagnetnih valovanj. Prav tako homeopatska zdravila ne sodijo skupaj z eteričnimi olji in drugimi močnimi dišavami. 
 
Kovčki so pripravljeni, počakajmo samo še na dopustniške dni, nato pa veselo na pot! Pa brez nezgod!

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj