Točka zdravja

Podočnjaki

Zakaj se pojavijo in kako se jih znebimo?

Nič nas ne naredi tako utrujene na pogled, kot podočnjaki.  Zakaj se podočnjaki pojavijo in kako se jih znebimo?

Podočnjaki so oksidiran hemoglobin, ki nastane v kapilarah, ki jih je okoli oči veliko. Ker so kapilare na tem mestu tako tanke, se morajo rdeče krvničke zvrstiti v vrsto, da bi prišle skozi. Ko zanje zmanjka prostora, pa pogosto zaidejo v kožno tkivo. Naše telo za ubežnike poskrbi z encimi, ki jih razgradijo, vendar pa so ostanki modro-črne barve in jih zato vidimo kot podočnjake.

Razlogi za podočnjake se skrivajo tudi v nabiranju tekočine v vekah. Delimo jih na sistemske in lokalne vzroke. Med sistemskimi vzroki je treba iskati zlasti hormonske spremembe in bolezni ledvic, pri vremensko občutljivih ljudeh pa se otekanje lahko pojavlja že pri spremembah vremena. Med sistemske vzroke za podočnjake lahko uvrstimo tudi jutranjo zabuhlost, ki nastane zaradi prerazporeditve krvnega obtoka v zgornje dele organizma čez noč, ko smo dlje časa v ležečem položaju. Med lokalnimi vzroki, ki lahko povzroča  podočnjake, pa je zamašen nos, različne kožne bolezni ter vnetje očesne veznice.

Pogost vzrok za podočnjake so tudi alergije. Ko drgnemo srbeče oči, razdražimo kožo in kapilare popokajo, zato pride do zabuhlosti in obarvanosti. Temne podočnjake in zabuhlost  povezujemo tudi s pomanjkanjem vitamina K, antioksidantov v prehrani ter pomanjkanjem železa.

Zanimivo je, da neprespanost verjetno nima tako neposrednega vpliva na razvoj podočnjakov, kot bi si mislili, saj se nenazadnje podočnjaki pojavljajo prav po spanju.

Kako omiliti podočnjake?

Poskrbite, da boste vsak dan spali sedem do devet ur. Med preprostimi ukrepi, ki jih lahko poskusimo je, da poskusimo spati z višjim vzglavjem, saj s tem zmanjšamo prerazporeditev krvnega obtoka v predel glave. Zjutraj si lahko pomagamo z mrzlimi obkladki kamilice ali fiziološke raztopine. Pri nekaterih pomaga tudi umivanje z mrzlo vodo.

Ugotavljajo, da naj bi pri odpravljanju podočnjakov pomagale kreme, ki vsebujejo vitamin K. Nekateri navajajo, da pomagajo tudi kreme, ki izboljšujejo prekrvitev.

V okviru kozmetičnih postopkov je popularno prekrivanje podočnjakov. S tem pa vzrokov ne  odpravimo. Uporaba ličil namreč deluje dražilno in s tem povečuje možnost tako za vnetje kot zabuhlost. Za odpravljanje vzrokov je pomembneje, da uporabljamo čim manj lokalnih pripravkov. Pomembno je, da vemo, da se podočnjaki lahko poslabšajo pri sončenju, uživanju vroče ali pikantne hrane ter ob uživanju alkohola.

Med ukrepe za zmanjševanje podočnjakov sodi tudi zmanjšanje vnosa soli. Skrb za redni dnevni ritem, dovolj spanja oz. počitka, odpravljanje stresa in zadostna telesna aktivnost še vedno sodijo med najboljša priporočila za odpravljanje podočnjakov.
Prav tako pa so v lekarnah na voljo tudi pripravki proti podočnjakom, ki se dobijo brez recepta.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj