Točka zdravja

Pogovor za dobro počutje in zdravje, ki sta ključ do kakovostnejšega življenja

Težko je bilo gospe Mojci, 65 letni upokojenki vsak dan šteti tablete, paziti na uro in preverjati, da ni katerega zdravila morda pozabila vzeti. Z leti se ji je nabralo devet različnih zdravil. Težave s ščitnico, povišan krvni tlak, sladkorna bolezen in holesterol. Pravzaprav je jemala osem zdravil- do nedavnega obiska pri zdravniku specialistu za sladkorno bolezen. Slednji je ugotovil, da njen sladkor ni ravno najbolj urejen, zato ji  je predpisal novo, dodatno zdravilo. Zelo lačna je zmeraj kadar ga vzame, včasih omotična, zaspana in tresejo se ji roke. Povrh vsega so bile na zadnjem pregledu tudi vrednosti holesterola nekoliko povišane. Imela je že predpisano zdravilo za holesterol, zdaj so ji predpisali neko drugo. Ob vsem tem je bila precej nesrečna in resnično je želela narediti korak v pravo smer. Vendar kako? 


Klicali so jo že večkrat po telefonu, z nekega podjetja. Da imajo kapsule, ki bodo očistile njeno telo vseh težav so rekli. Pridejo jih tudi domov predstavit in pokazat, da jih lahko preizkusi.  Nekaj takega bi zagotovo potrebovala, si je mislila Mojca, a stanejo veliko in imela je pomisleke o vplivu teh kapsul na njenih devet zdravil, ki jih mora redno uporabljati.


Kje bi lahko razrešila določene težave, se je spomnila po pogovoru s prijateljico Marijo. V bližnji lekarni Pomurskih lekarn se lahko naroči na pogovor o svojih zdravilih z magistrom farmacije. Marija, ki ima zelo dobro izkušnjo ji je to vsekakor priporočala. 


Tako je Mojca na dogovorjeni datum in uro prišla v Pomurske lekarne, kjer se je v prijetnem zasebnem prostoru srečala z magistrom Darkom. Pravzaprav jo je on že en teden prej poklical in povprašal katera zdravila in prehranska dopolnila uporablja, ter ali se želi pogovoriti o kakšni posebni stvari povezani z njenimi zdravili in prehranskimi dopolnili, da se je na pogovor pripravil. Nato sta pričela pogovor. Govorila sta o vseh njenih zdravilih, razjasnila zakaj se uporabljajo, kako delujejo in kako jih je potrebno uporabljati, da bodo imela pravi učinek. Magister Darko ji je povedal, da bi ravno v načinu uporabe zdravil lahko bil vzrok za njene težave. 


Huda lakota, omotica in zaspanost, ki jih opaža po novem zdravilu so verjetno posledica tega, da zdravilu ne sledi obrok hrane zaradi česar ji pade nivo krvnega sladkorja. Ko je prvič dobila zdravilo ji je bilo povedano, da naj vzame zdravilo zjutraj, pretiranega poudarka na hrano pa ni bilo, ali pa ga je morda preslišala. Navadno zajtrkuje bolj pozno, ko že pride iz trgovine, zdravila pa vzame takoj ko se zbudi. »Bolje bo, če boste vzeli zdravilo kadar boste pričeli z zajtrkom in ne smete vzeti zdravila brez tega, da bi mu sledil obrok hrane« ji je svetoval magister Darko. Povedal ji je še, da naj v primeru, da še kdaj občuti podobne, prej opisane težave, hitro zaužije kakšno žlico ali kocko sladkorja in naj ima to vedno nekje pri roki.


Med pogovorom je gospa Mojca povedala, da starega zdravila za holesterol včasih ni uporabila. Pa ne namerno, ampak je včasih enostavno zaspala brez da bi vzela zdravilo. Vedno so ji govorili, da naj zdravila vzame zvečer pred spanjem a ji ni zmeraj uspelo. Skrbi jo, da bo tako tudi z novim zdravilom. Magister Darko ji je prijazno razložil, da so visoke vrednosti holesterola izmerjene na zadnjem pregledu, vsekakor lahko povezane z neredno uporabo zdravila. Povedal je tudi, da ne vsa zdravila za holesterol, ampak njeno novo zdravilo za holesterol bi lahko vzela tudi kateri drugi del dneva, ne nujno pred spanjem. Morda pri večerji ali pa tudi že prej npr. pri kosilu, samo da ne bo pozabljala. Ob tem mora biti pozorna in se potruditi, da se bo zdravo prehranjevala in skrbela za redno telesno dejavnost, je še dodal. Skupaj sta se dogovorila, da bo zdravilo za holesterol vzela pri njenem poznem zajtrku, skupaj z novim zdravilom za sladkor, ker ga takrat najbolj gotovo ne bo pozabila vzeti. Čez en mesec  se mora oglasiti pri zdravnici, da preveri, če so izvidi kaj boljši. 


Ob koncu sta se pogovorila še o kapsulah ki jih vztrajno prodajajo preko telefona. »Razstrupljanja, čudežne diete, čudežne kapsule za vse težave...« je zavzdihnil magister. »Ti »čudežni« izdelki največkrat ne izpolnijo vseh naših pričakovanj.« »Najverjetneje ne potrebujete zapravljati celega premoženja za dosego dobrega zdravja.« »Če so kapsule, ki vam jih prodajajo preko telefona primerne za vas težko rečem, premalo informacij imava o njih.« »Glede na vaše težave, ki jih opisujete sem pa prepričan, da vam že majhna sprememba življenjskega sloga, sodelovanje pri zdravljenju z zdravili ter redne kontrole pri izbrani zdravnici lahko omogočijo dobro kvaliteto življenja.« je zaključil Darko.


Po dobrih 40 minutah je Mojca zapustila lekarno. Ob koncu pogovora je dobila še za njo izdelano osebno kartico zdravil na kateri so zapisana vsa njena zdravila in ključne informacije o njih. Pogovor ji je pomagal rešiti kar nekaj dilem, ki so se pojavile pri njenem zdravljenju z zdravili. Z veseljem se je čez mesec dni vrnila v lekarno in se pohvalila, da ji je uspelo izboljšati vrednosti holesterola in krvnega sladkorja in da jo je njena zdravnica za to pohvalila. 


Tudi Vi, spoštovani bralci, vabljeni v Pomurske lekarne na pogovor o pravilni uporabi zdravil, ki vam bo pomagal pri boljšem razumevanju vašega zdravljenja z zdravili. V primeru da bomo prepoznali morebitne težave kot posledice napačne rabe zdravil vam bomo predlagali ukrepe, ki vam lahko pomagajo pri doseganju dobrega počutja in zdravja, ki sta ključ do kakovostnejšega življenja. 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj