Točka zdravja

Poleti so naše noge še posebno obremenjene

Otekle noge, bolečine v nogah, krči, težke noge; vse to so težave, nad katerimi se, še posebno poleti, pritožuje veliko ljudi. Ob vročini se vene razširijo, odtok krvi je slabši, kri in tekočina pa zastajata v spodnjih okončinah.


Težave z venami najbolj občutimo, če dalj časa stojimo ali sedimo. Premalo telesne dejavnosti, prevelika telesna teža, kronično zaprtje so dejavniki tveganja za nastanek težav z venami. Pomemben dejavnik sta tudi starost in spol. Starejši kot smo, pogosteje nas pestijo težave z venami.


Za otekanje nog pa niso krive samo krčne žile. Značilno je tudi za bolnike s srčnim popuščanjem ter za bolnike z ledvičnimi in jetrnimi obolenji. Posebno ogrožena skupina so sladkorni bolniki in bolniki, ki uporabljajo antikoagulante. Noge pa lahko otekajo tudi ob jemanju nekaterih zdravil, npr. za zniževanje krvnega tlaka (ACE inhibitorji).


Bolezni venskega ožilja nog so zaradi vpliva hormonov estrogena in progesterona pogostejše pri ženskah.

Kaj lahko storimo sami?
-    Izogibajte se dolgotrajnemu sončenju, solariju, vročim kopelim, savni. Vročina še dodatno razširi vene in upočasni pretok krvi.
-    Nosite ohlapna oblačila in udobno obutev. Izberite mehka oblačila in ne nosite preozkih hlač ter nogavic s pretesno elastiko. Priporoča se nošenje čevljev z           največ 3-4 cm visoko peto.
-    Krepite svoje vene s prhanjem nog s hladno vodo. Začnite pri gležnjih ter postopno tuširajte proti stegnom.
-    Ukvarjajte se s pohodništvom, nordijsko hojo, kolesarjenjem, plesom, gimnastiko. S tem boste krepili mišice na nogah in izboljšali delovanje mišične črpalke.
-    Jejte zdravo in uravnoteženo prehrano. Zaužijte dovolj vlaknin in vode. Izogibajte se čaju, alkoholu in tobaku.
-    Ob vsaki priložnosti gibajte z nogami. Izogibajte se dolgotrajnemu stanju in sedenju. Ko sedite, ne prekrižajte nog.
-    Pogosto masirajte noge v smeri od stopal proti stegnom.
-    Uporabljajte kompresijske nogavice, ki s stiskanjem ven pospešijo krvni pretok in znižajo pritisk v venah.

Zlasti v poletnih mesecih priporočamo lajšanje težav z zdravili in prehranskimi dopolnili, ki so v lekarnah na voljo brez recepta. Priporoča se uporaba krem in gelov, ki vsebujejo heparin za lokalno zdravljenje. Dobrodošli so tudi pripravki z izvlečkom divjega kostanja.

Za samozdravljenje težav z venami se lahko uporabljajo tudi  pripravki, ki vsebujejo zel medene detelje, cvet ognjiča, zel vinske rutice, cvet arnike, zel ajde. Sestavine teh rastlin preprečujejo zadrževanje vode v telesu in delujejo na venozno ožilje.


Z upoštevanjem navedenih nasvetov lahko zaščitimo svoje vene in si olajšamo težave z nogami. Zlasti poleti jim še večkrat kot sicer privoščimo razvajanje, posebno blagodejne kopeli in masaže. 

Pa na gibanje ne pozabimo – najbolj blagodejna je hoja po vodi. 

Vabimo Vas v enote Pomurskih lekarn, kjer vam bomo brezplačno izmerili venski pretok s pletizmografom.
Termini meritev: LEKARNA MURSKA SOBOTA 6.6.2017
                           LEKARNA LJUTOMER 8.6.2017
                           LEKARNA GORNJA RADGONA 13.6.2017
                           LEKARNA LENDAVA 15.6.2017
Vabljeni! 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj