Točka zdravja

Pomagajmo želodcu z zelišči in začimbami

Nedolgo nazaj smo pisali o želodčnih težavah in kako si pomagati z izbiro zdravil in prehranskih dopolnil iz lekarne. Danes pa bomo pokukali v stare zakladnice ljudskih modrosti, ki v pomoč ponujajo zelišča in začimbe. Še vedno veljajo in tudi pomagajo, seveda pa je potrebno biti previden, še posebej, če težave ne izzvenijo ali se celo poglobijo. 

Kaj lahko storimo sami ob želodčnih težavah?
Nekateri priporočajo mleko in mlečne izdelke, vendar previdno! Po začetnem nevtralizacijskem delovanju kalcij iz mleka povzroči še močnejše izločanje želodčne kisline – zato mleko ni rešitev! Izogibajte se hrani, ki draži želodec (mastna in začinjena hrana, sladice, orehi,…). Obroki naj bodo manjši (4-5 obrokov na dan), zadnji naj bo 2 do 3 ure pred spanjem. Ne telovadite po jedi, ne nosite tesnih oblačil čez pas (stisnejo želodec), ne pijte kave, pravega čaja, alkohola (to so dražeče snovi, ki povečajo izločanje kisline, hkrati pa ovirajo zapiranjemišice na prehodu iz požiralnika), jejte počasi in spite z dvignjenim vzglavjem. Če kadite, opustite kajenje in shujšajte, v kolikor je vaša telesna teža prekomerna! Če veliko sedite (tudi v službi), se pogosto zravnajte, da boste olajšali praznjenje želodca, ne dvigujte težkih bremen in poskusite obvladati stres. Za obvladovanje bolečin se izogibate acetilsalicilni kislini in nesteroidnim protivnetnim učinkovinam. 
Priporoča se uživanje vitamina A in E ter cinka, ker povečujejo nastanek mucina - snovi, ki jo telo izloča za zaščito želodčne sluznice. Mnogi uporabljajo tudi sladki koren (Glycyrrhiza glabra), ki spodbuja izločanje zaščitne sluzi v želodcu. Uporaba omenjenega čaja je omejena na nekaj dni! Za učinkovitega se je izkazal tudi zeljni sok, ki vsebuje aminokislino glutamin (ščiti celice prebavne sluznice). 

Kako nam lahko pomagajo začimbe in zelišča, pa tudi določena hrana?
Že nekoč so vedeli, da ščepec začimb jedem ne le da izboljša okus, ampak pomaga naši prebavi. Zato se naprimer kumina v zeljnih jedeh ni znašla zgolj po naključju, pač pa prav z razlogom, da pomagava prebaviti sicer nekoliko težje prebavljivo zelje. Prav tako močnejše začimbe kot so poper, pimet,… v klobasah in drugih težjih jedeh. Skozi stoletja smo se na takšen okus privadili, le redko pa se vprašamo in zavedamo, da imajo začimbe v jedeh prav posebno mesto. 
Svoje mesto pri blaženju težav ima tudi zakladnica zelišč, pa tudi hrana. Švicarski naturopat Alfred Vogel svetuje uživanje ovsenih kosmičev, ki jih je potrebno dodobra prežvečiti in popiti s kančkom mleka. Še učinkovitejši je lesni pepel breze ali vinske trte, ki ga prelijemo z vročo vodo in mlačno popijemo. Vogel svetuje tudi redno uživanje koncentrirane fermentirane sirotke, ki pomaga pri vseh prebavnih težavah, saj med drugim preprečuje nastanek gnilobnih procesov in vrenja v prebavilih, krepi črevesno floro in pomaga pri uravnavanju izločanja želodčne kisline.
Živilo, ki ima že od nekdaj sloves blaženja želodčnih težav je surov krompir. Tega naribamo, iztisnemo sok in ga zaužijemo. Poslužimo se lahko tudi zeljnega soka, soka ohrovta ali korenja. Učinkovitost krompirja se dodatno raziskuje, saj so raziskovalci izolirali protimikrobno snov v krompirju, ki bi se v bodočnosti lahko uporabljala kot danes uporabljamo probiotike.
Dobre lastnosti izkazuje tudi ječmenova trava in aloja, prav tako pa ne gre pozabiti na alge. Tudi silicij v obliki gela je učinkovit, saj med drugim sluznico prekrije z varovalnim slojem ter s tem pomaga pri celjenju. 
Od začimb so dobrodošle gorčica, janež, pimet in kolmež. Le te pomagajo povečati varovalno sluz na želodčni sluznici. V kolikor želimo omejiti nastajanje želodčne kisline, posezimo po luštreku, zeleni, kopru in triplanu. Kadar želimo pomoč pri celjenju sluznice prebavil, so nam v pomoč ingver, bazilika, črna kumina, klinčki, koper, peteršilj. 
Ne pozabimo na komarček, ki je dobrodošel proti krčem, prav tako pa spodbuja izločanje sluzi. Komarček je v kombinaciji s kumino in kamilicami prvi čaj, ki ga ob prebavnih težavah lahko uživajo tudi dojenčki. Rožmarin bo povečal prekrvavitev, kardamom deluje na motiliteto želodca. Bazilika, meta in cimet pomirjajo želodec, drobnjak pa je v ljudski medicini čistilec želodca. 

To je samo nekaj iz zakladnice, ki nam jo ponuja narava. Seveda pa ne pozabimo na previdnost, predvsem pa na zmernost. Ta se ponavadi najbolj obrestuje!

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj