Točka zdravja

Pomanjkanje magnezija

Človeško telo lahko normalno deluje le, če vnesemo v telo ustrezna hranila, ki jih potrebuje za rast, razvoj in vzdrževanje življenja. Nekatera hranila tvori telo samo; tista, ki jih ne more, pa je potrebno zaužiti s hrano. Med taka, ki jih moramo vnesti s hrano, so tudi vitamini in minerali.  Če jih ne zaužijemo dovolj, lahko nastopijo določene motnje v telesu.
Tako lahko  npr. nočno zbujanje zaradi občutka »trganja« v nogah, krči, utrujenost in pogosti glavoboli nakazujejo na pomanjkanje magnezija v telesu.

Kaj je magnezij?

Magnezij spada med minerale, ki so snovi anorganskega izvora. Je osmi najpogostejši element, ki sestavlja približno 2 odstotka Zemljine skorje; prav tako pa se nahaja tudi v človeškem telesu. Človeško telo vsebuje približno 20 do 30 gramov magnezija. Okoli 50% ga je v kosteh, 45% v mišičnih celicah in do 5% v zunajcelični tekočini.  Magnezij sodeluje v mnogih biokemičnih reakcijah v organizmu kot so sinteza beljakovin, presnova ogljikovih hidratov in maščob. Obenem je pomemben tudi pri nemotenem delovanju živcev, mišic ter vzdrževanju zdravih in močnih kosti.

Kakšni so simptomi pomanjkanja magnezija?

Človeško telo lahko nekaj časa kompenzira pomanjkanje magnezija s pomočjo izkoriščanja zalog, ki se nahajajo v kosteh in z zmanjšanjem izločanja magnezija skozi ledvice. Če pa je pomanjkanje magnezija dolgotrajno, se lahko pojavijo različni simptomi pomanjkanja tega pomembnega minerala.
Simptomi pomanjkanja magnezija se lahko kažejo kot mišični krči, še posebej v mečih, ko imamo občutek, da nas »trga« v nogah; mravljinčenje, trzanje vek, nespečnost, razdražljivost, utrujenost, motnje spomina in koncentracije, depresija, vrtoglavica, pomanjkanje apetita, slaba prebava, zaprtje, glavobol, migrene, krhki nohti in tudi motnje v delovanju srca.

Vzroki za pomanjkanje magnezija?

Dandanes je vnos magnezija v človeško telo s prehrano manjši kot je bil nekoč. Med najpogostejše vzroke zagotovo spadajo slabe prehranske navade kot so razne diete, hrana, ki vsebuje preveč maščob in sladkorja, alkohol in kajenje. Tudi sama priprava hrane kot je zamrzovanje in kuhanje vpliva na izgubo magnezija. Pomanjkanje magnezija lahko zasledimo tudi na območjih, kjer so tla revna z magnezijem in ga je zato tudi manj v hrani kot tudi v pitni vodi. Pomemben vpliv ima tudi sodobna pridelava hrane, ki s kalijevimi in dušičnimi umetnimi gnojili osiromaši tla. Tudi nekatere kronične bolezni lahko znižajo raven magnezija v telesu: sladkorna bolezen, nekatere bolezni ščitnice in obščitnice, bolezni ledvic in nadledvične žleze ter vnetne črevesne bolezni (Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis). Prav tako vplivajo na osiromašenje magnezija uporaba nekaterih zdravil kot so diuretiki, nekateri antibiotiki in pogosta uporaba odvajal.

Večji vnos magnezija potrebujejo aktivni športniki zaradi velike mišične dejavnosti in izločanja magnezija z znojem ter nosečnice in doječe matere. Obenem pa je potreba po magneziju večja pri ljudeh, ki so pogosto podvrženi stresu. Pomanjkanje magnezija vpliva tudi na ravnovesje ostalih mineralov kot so kalij in kalcij.

Kako lahko nadomestimo primanjkljaj magnezija v telesu?

Večino magnezija vnesemo v telo s prehrano iz zelene listnate zelenjave, alg, koruze, banan, borovnic, grozdja, jagod, malin, avokada, gob, soje, arašidov, orehov, lešnikov, rjavega riža, ovsa in nekaterih mineralnih vod, kot je npr. Donat. Po slovenskem pravilniku o prehranskih dopolnilih je priporočeni dnevni odmerek (RDA) 300 mg magnezija za večino zdravih ljudi. Če magnezija s hrano ne vnesemo dovolj, je potrebno vnos povečati z dodatkom magnezija v različnih pripravkih, ki se dobijo v obliki tablet, granulata in šumečih tablet. Ravnovesje magnezija se uravna postopoma, zato je priporočljivo jemati magnezijeve pripravke najmanj 4 tedne.

Kaj lahko storimo, če je koncentracija magnezija v telesu povečana?

Zvečana koncentracija magnezija v telesu je redka. Lahko jo imajo bolniki z ledvično odpovedjo, ki jemljejo magnezije tablete ali antacide z veliko magnezija za nevtraliziranje želodčne kisline.
Tudi zato se je pred uporabo magnezijevih pripravkov potrebno posvetovati s farmacevtom. V Pomurskih lekarnah vam bomo z veseljem ponudili strokovni nasvet o smotrnosti jemanja in pravilni uporabi magnezijevih pripravkov in vam tako pomagali sestavljati vaš mozaik boljšega počutja.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj