Točka zdravja

Pomanjkanje železa

Povečane potrebe, znaki, zdravila, prehranska dopolnila,...

Pomanjkanje železa je najpogostejše pomanjkanje mikrohranil, ki ga zaznamo tudi v razvitem svetu. V ZDA ocenjujejo, da je vnos železa pri majhnih otrocih, ženskah pred menopavzo in nosečnicah le 60 % glede na priporočila. To pa lahko povzroči zdravstvene težave, ki se kažejo predvsem kot anemija, to je slabokrvnost.

Povečana verjetnost za nastanek anemije zaradi pomanjkanja železa se pojavlja tudi pri najstnicah, pri katerih so lahko potrebe po železu tudi 2-krat višje kot pri odrasli ženski. Najstnice se pogosto nepravilno prehranjujejo (razne diete). Anemija je denimo pogostejša pri tistih, ki imajo preveliko telesno težo. Potreba po železu je zaradi intenzivne rasti večja, pa drugi strani pa prihaja do izgub železa zaradi menstruacij. Zadnje so tudi razlog, zakaj je pomanjkanje železa pri ženskah v rodni dobi večje, kot pri moški populaciji.

Povečane potrebe so razen v obdobju odraščanja še med nosečnostjo ter dojenjem. Nosečnice ter doječe matere zato danes že pogosto posegajo po prehranskih dopolnilih, ki poleg nekaterih drugih mikrohranil vsebujejo tudi železo. Tega pogosto primanjkuje veganom ter vegetarijancem. Rastlinska hrana resda ne vsebuje manj železa kot meso, a je izraba železa manjša. Železo je namreč v rastlinah vezano na tak način, da je absorpcija iz prebavil po zaužitju precej otežena. Absorpcijo zmanjšajo tudi sočasno zaužite vlaknine v solati, otrobi in čaj. Ljudje, ki ne uživate mesa poskrbite, da boste zaužili dovolj z železom bogatih živil: temno listnate solate, suhega fižola, oreškov, suhih sliv, rozin in suhih fig ter obogatenih žitaric. Upoštevajte, da askorbinska kislina (vitamin C) ter sok iz citrusov absorpcijo železa povečata. Razmislite tudi o možnosti dodajanja železa v obliki prehranskih dopolnil. Pazite, da jih ne zaužijete sočasno z živili, ki absorpcijo železa zmanjšujejo. Ker je izkoristek železa iz prehranskih dopolnil prav tako slabši, si pomagajte tako, da ga zaužijete med dvema obrokoma hrane, najbolje sočasno s sokom iz citrusov. Vendar pomarančni sok ne sme biti obogaten s kalcijem, saj zadnji prav tako zmanjša absorpcijo železa.

Absorpcija železa je slabša ob povišanem pH želodčnega soka. Na to morate biti pozorni predvsem tisti, ki uporabljate zdravila za nevtralizacijo (antacidi) ali zmanjšanje izločanja želodčne kisline (H2-antagonisti, zaviralci protonske črpalke). Da se izognemo medsebojnemu delovanju priporočamo, da se pripravek z železom vzame vsaj 2 uri pred ali po uporabi zdravila iz skupine izmenjevalci žolčnih kislin, ki uravnava količino holesterola in drugih maščob v krvi (holestiramin) ali katerega izmed prej naštetih zdravil z vplivom na kislost želodčnega soka.

Anemijo, ki nastane zaradi pomanjkanja železa lahko dokažemo s pomočjo laboratorijskih testov (merimo koncentracijo prostega železa ali feritina v serumu). Običajno pa zaznamo določene znake, ki lahko kažejo na pomanjkanje železa. Med najpogostejšimi so utrujenost, glavoboli, oteženo dihanje ob naporu ter težave s koncentracijo. Manj pogosto se pojavlja vnetje jezika, razpoke v ustnih kotičkih, nohti v obliki žlice ali oteženo požiranje. Ob pomanjkanju železa lahko zaznamo apetit po določenih sestavinah hrane (surov krompir, surov riž ...) ali celo snoveh, ki nimajo hranilne vrednosti (papir, milo ...)

Ob sumu na anemijo moramo najprej obiskati zdravnika. Ta s pomočjo testiranja krvi ugotovi resnost stanja. Poleg tega mora izključiti resen vzrok za nastanek anemije (rak prebavil, želodčne razjede ...). Glede na pomanjkanje železa lahko priporoča ustrezno prehrano, prehranske dodatke ali predpiše zdravilo. Zdravila se od prehranskih dopolnil razlikujejo predvsem v tem, da vsebujejo večje odmerke železa. To je ponavadi vezano z določeno spojino, zaradi česar se zmanjša draženje želodčne sluznice, spremenjen pa je tudi način vsrkanja železa iz prebavil (neodvisno od kislosti želodčnega soka, manjša verjetnost interakcij). Zdravila so lahko v različnih oblikah (tablete, žvečljive tablete, sirupi). Nekatera se zaužijejo na prazen želodec, nekatere pa moramo zaužiti s hrano. O načinu jemanja se vedno prepričajte in o tem povprašajte že farmacevta ob izdaji zdravila. Upoštevajte, da lahko povzročajo zdravila ter prehranska dopolnila z železom tudi nekatere neželene učinke. Najpogostejši so: slabost, bruhanje, zaprtje, temno obarvano blato ter nelagodje v trebuhu. Tekoče oblike, ki vsebujejo nevezano obliko železa poleg tega lahko povzročijo tudi obarvanost zob. O ravnanju v primeru pojava neželenih učinkov se posvetujte z zdravnikom ali lekarniškim farmacevtom.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj