Točka zdravja

Pomlad in joj že spet ta alergija!

Pri bolnikih, ki imajo alergijo, gre za neustrezen odziv imunskega sistema na snovi,  ki so v okolju običajne in same po sebi niso škodljive (npr. pelodi, hrana, plesni, hišni prah…). Pod vplivom alergena, ki ga vdihnemo, pojemo ali se ga dotaknemo,  pride v telesu do sproščanja snovi, ki v telesu izzovejo alergijsko reakcijo. Prepoznavni znaki alergije so srbenje, kihanje, izcedek iz nosu, solzenje,  koprivnica, oteklina, prebavne motnje. Simptomi alergije so lahko blagi  in vplivajo predvsem na  kakovost bolnikovega življenja, lahko pa so tudi smrtno nevarni npr. po piku čebele.

Pri zdravljenju senenega nahoda je zelo pomembno: izogibanje alergenom (pelodom) oz. potrebno je  zmanjšati izpostavljenost le tem. Spomladi, ko zdravi ljudje iščemo načine, kako čim več časa preživeti zunaj v naravi, se naj bolniki, ki imajo seneni nahod zaprejo v stanovanja in hiše. Stik s pelodi v zraku, poslabša znake njihove bolezni. Zavedam se, da to ni vedno lahko.
Zato svetujem alergikom, da spremljajo biometeorološko napoved koncentracije pelodov v zraku in poskušajo upoštevati spodnje nasvete:

UČINKOVITI UKREPI ZA IZOGIBANJE  PELODOM SO:
- V času cvetenja se zadržujte v zaprtem prostoru.
- Sobe prezračite zelo na hitro.
- Pogosto čistite tla in brišite prah z vlažno krpo.
- Na sprehod pojdite v dežju ali po njem.
- Po sprehodu se stuširajte in umijte lase.
- Ne slačite se v spalnici.
- Perila ne sušite zunaj,
- V avtomobilu ne vključujte klimatskih naprav.
- Dopust načrtujte zunaj sezone cvetenja, ob morju ali v višje ležečih krajih.
- Poučite se o koledarju cvetenja in biometeorološki napovedi koncentracije cvetnega prahu.


Popolno izogibanje povzročiteljem senenega nahoda žal ni mogoče, zato je za ublažitev znakov pogosto potrebno uporabiti zdravila. 
Danes se lahko  bolniki, ki imajo simptome senenega nahoda zdravijo z učinkovitimi  sistemskimi in lokalnimi zdravili proti alergiji (antihistaminiki). Ta zdravila lahko dobijo v lekarnah tudi brez recepta.  Farmacevtske oblike zdravil, ki vsebujejo antihistaminike so zelo različne; od tablet, sirupov, kapljic za oči, do gelov za mazanje kože. Vse bolj se uveljavlja tudi imunoterapija, ki jo uspešno izvajajo zdravniki alergologi.

Po spomladanski nevihti, ki  s seboj odplakne alergene iz zraka, pa postane pomlad tudi za alergike mnogo bolj prijazna.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj