Točka zdravja

Pomladanska utrujenost in homeopatija

Končno je nastopila pomlad, ki nam vsako leto znova pričara toliko veselja. V mislih si slikamo kaj vse bomo postorili in našemu zagonu ni videti konca. Dokler nas ne preseneti utrujenost. In to še preden smo uspeli kaj prida postoriti.  Le kako je to mogoče?
Odgovor se skriva v pomladanski utrujenosti…

 

Zakaj se pomladanska utrujenost pojavi?
Pomladanska utrujenost vsekakor ni bolezen, pač pa stanje organizma, ki se pojavi ob menjavi letnega časa in ob nastopu menjave vremena. Moč sončnih žarkov se spomladi poveča, temperature se zvišajo, človeško telo pa se mora vsem tem naravnim spremembam prilagoditi. Zato se  posledično razširijo žile, pretok krvi se poveča in presnova organizma se pospeši. Vse to je za telo velik napor, poraba energije se celo poveča, mi pa je imamo v primanjkljaju in zato telo zapade v stanje utrujenosti. Vsekakor lahko vzrok najdemo tudi v zimskem času, ki je nekoliko bolj lenoben v smislu fizične aktivnosti. Pozimi se manj gibljemo, kar se pokaže tudi na izgubi kondicije, ki jo moramo spomladi utrditi. Pa tudi prehrana v zimskih časih je veliko manj bogata z vitamini in minerali, bolj pa mastna in kalorična.

 

Nam lahko pomaga homeopatija?
Vsekakor nam je homeopatija lahko v pomoč. Vendar simptom »utrujenost«, v homeopatiji ne pove dovolj. Težko namreč primerjamo ali enačimo utrujenostjo fizičnega delavca, ki gara od jutra do večera, utrujenost študenta po težkem izpitu ali utrujenost menendžerja, ki tekom tedna poslovno opravi čezoceanki polet. Zato je pri homeopatskem načinu zdravljenja utrujenosti odločilnega pomena tako »kdo« je utrujen kot »zakaj« je utrujen. In na podlagi tega lahko izberemo ustrezno homeopatsko zdravilo za ustreznega posameznika. Odločamo se lahko med mnogimi homeopatskimi zdravili. Nekaj teh izpostavljam:
•    Arnico bomo uporabili, kadar se nas je utrujenost lotila po fizičnem delu. Telesna preobremenjenost je v pomladnih dneh dokaj pogosta. Vsi vemo, kako entuziastično želimo prekopati vrt v enem dnevu, prezračiti trato, obrezati drevje,… Tudi športne aktivnosti nas skorajda posrkajo vase. In telo se slej ko prej oglasi z razbolelimi mišicami in utrujenostjo.
•    Gelsemium bo pravšnja izbira, kadar je izčrpanost posledica umske preobremenjenosti. Počutite se kot ohromljeni, energija pa je pošla. Gelsemium je zanesljivo zdravilo pri spomladanski utrujenosti. 
•    Nux vomica je zdravilo za današnji tip človeka, ki se mu nenehno mudi, je pod stresom in nikoli ne razbremeni in nima časa. 
•    Calcium phosphoricum izberemo, kadar se hitro utrudite in vam manjka vzdržljivosti. Stanje je posledica stresa in umske preobremenjenosti. 
•    Acidum phosphoricum je primerno zdravilo, kadar je stanje še izrazitejše. Tudi spanec ne prinese izboljšanja. Ta je predvsem kratek in človek se ponovno počuti svež in spočit, vendar ne za dolgo časa. 
•    China je zdravilo, ki je dobrodošlo, kadar je utrujenost posledica dolgotrajne bolezni in izgube telesnih tekočin.
•    Argentum nitricum izberemo, kadar se bližajo dogodki, ki človeka nervirajo in skrbijo (izpiti, iskanje službe, negotovost s službo, zdravjem, strah za otroka, partnerja, starše,…). Pojavi se vrtoglavica, tresenje, pozabljivost in prisotna je izrazita potreba po sladkem. 
•    Silicea je zdravilo, ki je primerno za zelo čustvene osebe, občutljive in vestne, vendar v določeni situaciji nesamozavestne in plahe. 

To je samo nekaj zdravil iz homeopatske zakladnice, ki so lahko izjemno dobrodošle in učinkovite, če so pravilno izbrane. Pri tem ima pomembno vlogo magister farmacije, ki na podlagi simptomatike zna izbrati in svetovati pravo zdravilo ob pravem času. 

 

Kaj še lahko storimo v boju s pomladansko utrujenostjo?
•    Pomembna je zdrava in uravnotežena prehrana. Vedeti namreč moramo, da je za  vse to, da lahko mi delamo, mislimo in funkcioniramo, potrebna energija. Le ta pa se pridobi iz hrane. V celicah so mitohondriji, lahko bi jih poimenovali peči energije, ki s pomočjo kisika v zapletenih reakcijah iz zaužite hrane pridelajo energijo. In če ni ustreznih hranil, tudi energije ni. Zato si pripravljajmo lahke in polnovredne obroke z veliko sadja in zelenjave, ki bodo zimske vrzeli zapolnili.
•    Izredno pomembna je tudi svetloba; dnevna izpostavljenost sončni svetlobi na nas deluje blagodejno. Izpostavljenost svetlobi namreč zveča izločanje serotonina, ki ga imenujemo tudi hormon sreče in ugodno vpliva na naše razpoloženje. Hkrati pa svetloba zmanjša količino melatonina, ki povzroča zaspanost. Učinek je torej dvojen.
•    Potrebo po svetlobi lahko koristno združimo s sprehodom, športno aktivnostjo, skratka z gibanjem na svežem zraku, ki nam povrne tudi kondicijo in napolni zaloge energije. Med gibanjem se sproščajo tudi endorfini, hormoni sreče, ki nas zagotovo tudi zdramijo. Prva tako pa se pljuča napolnijo s kisikom, ki je nujno potreben v reakcijah pridobivanja energije.
•    Ob vseh teh aktivnostih pa nikar ne pozabimo na počitek, ki je nujno potreben, da se telo regenerira in počasi pridobiva na kondiciji. Izjemno pomemben je nočni počitek, zato je zlato pravilo, da gremo v posteljo okrog 22.00 ure, saj je učinek spanja do polnoči odločilen. 
•    Ne pozabimo na dovolj tekočine. Voda je namreč tista, ki celicam dovaja hranljive snovi, hkrati pa iz telesa odnaša strupene in nekoristne produkte. Zato si v pomladanskih dneh privoščimo čimveč vode, nesladkanih čajev, sveže stisnjenih sadnih in zelenjavnih sokov.

Upoštevanje nasvetov, poslušanje svojega telesa, predvsem pa zdrava mera pri aktivnostih in delu so zagotovo zagotovilo, da bomo pomladansko utrujenost ugnali in uživali v pomladnih dneh, ki smo jih tako težko pričakovali.


 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj