Točka zdravja

Pomladanske alergije

Seneni nahod


Zagotovo ga ni med nami, ki se ne bi veselil prebujajoče se narave v pomladnih dneh. A idilo velikokrat zmoti nadležno smrkanje, kihanje in solzenje.
»Pa menda nisem spet prehlajen?«, so pogosta vprašanja mnogih ljudi, ki pomoč poiščejo v lekarni. Kaj odgovorimo in s čim Vam v lekarni lahko pomagamo?

Vsekakor obdobje prehladov še ni končano, vendar pa ni nujno, da smrkamo in kihamo samo zaradi prehlada. Enaki simptomi se namreč pojavijo tudi pri alergijskem rinitisu (senenem nahodu), ki ga povzročajo pelodi trav in dreves. 
Za lažje ločevanje med prehladom in rinitisom zato ponujam nekaj osnovnih razlik: prehlad nastane zaradi okužbe nosne sluznice z virusi in ponavadi mine po 7 do 10 dneh, medtem ko simptomi alergijskega rinitisa trajajo tako dolgo, dokler smo izpostavljeni alergenu (dokler določena trava ali drevo cveti). Očitna razlika je tudi v srbenju nosu, žrela in ustnega neba, kar je značilno zgolj za rinitis, medtem ko sta glavobol in povišana telesna temperatura značilna zgolj za prehlad. 

Zakaj pri nekaterih ljudeh prihaja do alergijske reakcije?
Alergija je nenormalni odziv imunskega sistema na neko snov, ki ponavadi ni škodljiva. Imunski sistem ščiti telo pred tujki (alergeni) s tem, da proizvaja protitelesa in druge kemične snovi za boj proti njim. Ponavadi se imunski sistem ne zmeni za benigne vrste snovi (hrana, pelod, zdravila,..) in se bori le proti nevarnim snovem (bakterije,…). Če pa imunski sistem ne loči nenevarne snovi od nevarne in  vdihani neškodljivi pelod zazna kot nevarno snov, se sproži alergijska reakcija. V tej kemični reakciji se sprošča kemična snov histamin, ki izzove vazodilatacijo (razširitev žil), poveča kapilarno prepustnost in povzroči skrčitev gladkih mišic ter s tem pojav mnogih simptomov, povezanih z alergijami (srbenje, solzenje, kihanje, kašljanje, zamašen nos, izcedek iz nosu, pritisk v nosu, ušesih in glavi, zaspanost,…). Vsi ti simptomi imajo varovalno funkcijo, saj želijo alergen izločiti in mu onemogočiti nadaljnji vstop v telo.

Kdaj se pojavlja alergijski rinitis?
Obdobja, ko se v zraku pojavljajo posamezne vrste pelodov, se razlikujejo glede na klimatske pogoje in rastlinsko sestavo posameznega območja. Spomladanski seneni nahod povzročajo leska, breza, vrba, pozneje v zgodnjem poletju cvetijo bukev, javor, hrast in številne travniške rastline, v poznem poletju pa pelin in trstika. 

 

Zdravljenje in pomoč v lekarni:
Strategija zdravljenja se ponavadi začne z izogibanjem alergenom, ki reakcijo povzročajo. Ker je to zelo težko in velikokrat celo nemogoče, je v večini primerih potrebno poseči po zdravilih, ki zmanjšajo alergijski odziv in odpravijo ali omilijo bolezenske znake in simptome. V lekarni so na voljo antihistaminiki, ki se dobijo tudi brez recepta (Flonidan S tablete, Claritine S tablete, Letizen S tablete, Rinolan tablete,…). 
Velikokrat ljudje posegajo po dekongestivih v obliki nosnih pršil ali kapljic, ki olajšajo težave z zamašenim nosom. A pri uporabi le teh je potrebna previdnost, na kar uporabniki radi pozabljajo. Dolgotrajna uporaba dekongestivov (več kot 5 do 7 dni) namreč vodi v nasprotni učinek – zamašenost nosu se še poslabša, hkrati pa sluznica postaja vse bolj suha in zato dovzetna za nove dražljaje. Iz tega razloga se svetuje tudi dodatna uporaba fiziološke raztopine v obliki pršila ali kapljic (Nisita, Sterimar, Aqua maris,..) ali oljna pršila (Coldises,..), ki vlažijo nosno sluznico in hkrati izpirajo alergene. Uporaba je neomejena in brez stranskih učinkov. 
Brez recepta so v lekarni na voljo tudi novejši pripravki, ki vsebujejo inertno snov. Ob vpihu v nos se na nosni sluznici naredi zaščitna obloga, kamor se ujamejo vdihani alergeni. Ker je alergenom s tem preprečena nadaljnja pot, tudi do alergijske reakcije ne pride. 

 

Kaj še lahko storimo?
Ker se je potrebno izogibati alergenom, je dobro vedeti, da je peloda manj v deževnih dneh, največ pa ga je v vročih, sončnih in vetrovnih dneh ter v jutranjih urah. Če morate biti zunaj, nosite zaščitna očala in si zaščitite usta in nos. Okna v domovih naj bodo zaprta, pomagate pa si lahko tudi z ionizirajočimi čistilci zraka. Trava naj ne bo višja od 3 cm, saj s tem preprečujete nastanek peloda. Redno si umivajte roke, obraz, lase in si ne mencajte oči, pač pa jih večkrat dnevno izperite.

Izogibajte se uporabi acetilsalicilne kisline (Aspirin), ker lahko poslabša simptome alergijskega rinitisa. Pazite tudi, če uživate med in njegove izdelke; le ti lahko ublažijo simptome alergij, lahko pa jih dodatno vzpodbudijo, predvsem če gre tudi za alergijo na med!
Dokazano je, da pripravki, ki vsebujejo kalcij in magnezij, pomagajo uravnavati tvorbo histamina. Tudi vitamin C deluje kot naravni antihistaminik, vitamin A in B kompleks pa naj bi bili močni spodbujevalci imunskega sistema. Zato je dodatek kakšnega vitaminsko – mineralnega pripravka dobrodošel. 

Vsekakor je za mnoge ljudi, ki se spopadajo z alergijami, prav pomladni čas poln težav. A z zdravili in nasveti, ki Vam jih lahko ponudimo v Pomurskih lekarnah, bo letos, upam, tudi Vas, ob pogledu na cvetoča drevesa in cvetlice, preplavil zgolj užitek. 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj