Točka zdravja

Pomoč pri izbiri repelentov

Poznamo različne repelente, v osnovi jih delimo na naravne in sintezne. Naravni repelenti so običajno eterična olja (citronele, sivke idr.), ki vsebujejo spojine imenovane monoterpeni (citronelal, geraniol, limonen). Učinkovitost naravnih repelentov je slabša in delujejo krajši čas od sinteznih. Če se denimo trajanje učinka najuspešnejših sinteznih repeletnov meri v urah (4-8 ur), se pri pri naravnih, kot je citronela, meri v minutah (10 do 20 minut). 


Spojina z najmočnejšim učinkom med naravnimi repelenti je PMD (P-mentan-3,8-diol). Gre za spojino, ki se nahaja v olju limoninega evkaliptusa (Eucalyptus citriodora). Odganja komarje in muhe. Primerjava z DEET je pokazala, da rabimo za podoben učinek 2-krat višje koncentracije, hkrati deluje krajši čas. Je relativno varen, previdno ga uporabljamo na obrazu, saj lahko draži oči, redko povzroči draženje kože. Pri otrocih, mlajših od 3 let ga niso testirali, zato pri tej skupini odsvetujemo uporabo. 


Učinek ostalih naravnih repelentov je še slabši. Nikar nas ne sme zavesti prepričanje, da naravni repelenti ne morejo škodovati. Tudi ti lahko dražijo kožo, posebno če so v visokih koncentracijah in se uporabljajo na nepravilen način.


Med sinteznimi repelenti je najbolj znan DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid), ki je učinkovit proti komarjem, muham, bolham in klopom. Uporabljamo ga od leta 1957 in velja za zlati standard med repelenti. Njegova prednost sta učinkovitost proti različnim insektom in dolg čas delovanja, česar ne dosega noben od ostalih repelentov. Na voljo je v različnih izdelkih v različnih koncentracijah, učinek se nad 30 % koncentracijo ne povečuje, daljša se le trajanje učinka. Izdelki z 10 % DEET učinkujejo približno 2 uri, tisti z 24 % DEET pa omogočajo približno 5-urno zaščito. Seveda se trajanje zaščite skrajša ob spiranju s kože (plavanje, potenje, dež) ali brisanju kože. Izdelek izberimo glede na čas, ki ga bomo preživeli na prostem. Običajno so ustrezni izdelki s koncentracijo DEET od 10 % do 35 %.


DEET ni karcinogen, lahko pa na koži povzroča dermatitis, alergijske reakcije in redko nevrotoksičnost. Neželeni učinki na koži se izrazijo predvsem v primeru obsežne absorpcije skozi kožo, kar je običajno posledica napačne (prepogoste) uporabe. Na koži lahko pusti oljnat, lepljiv občutek in lahko poškoduje nekatere plastične materiale, kakor tudi oblačila narejena iz sinteznih vlaken (npr. elastan, rajon). 


Uporablja se lahko pri otrocih, starejših od 2 mesecev, čemur pritrjuje mnenje ameriškega združenja pediatrov. Nekaj hujših neželenih učnkov pri otrocih so sicer zaznali, a so bili posledica nepravilne uporabe (velika izpostavljenost, kronična uporaba). Pri otrocih uporabljamo izdelke do 30 % DEET. Uporaba med nosečnostjo zarodka ne izpostavlja tveganjem, ne glede na gestacijsko obdobje. 


Novejši in bolje prenosljiv je ikaridin (pikaridin), ki odganja komarje in klope. Izdelki z višjimi koncentracijami (20 %) učinkujejo podobno kot DEET, a krajši čas. Študija, ki je primerjala njuno učinkovitost pri klopih je recimo zaznala enak učinek v trajanju do ene ure, nato je bil učinek DEET boljši. Pri zaščiti pred komarji se je ikaridin izkazal za učinkovitega v podobnem časovnem obdobju. Med prednosti ikaridina prištevamo, da je brez vonja, ni lepljiv in ne masti kože. Poleg tega kože ne draži, ne pušča madežev na tkaninah in ne razkraja plastike. Čeprav ga pri nosečnicah niso preizkušali, na podlagi preizkusov pri živalih domnevajo, da je njegova uporaba tudi med nosečnostjo varna. Lahko se uporablja pri otrocih starejših od 2 mesecev. 


Na voljo so še številni drugi repelenti, recimo metoflutrin, IR3535, etil butilacetilaminopropionat, 2-undekanon idr. Dokazov, da insekte lahko odganja določena hrana (čebula, česen) nimamo. Prav tako se niso izkazali za učinkovite vitaminsko mineralni dodatki ali rastlinski izvlečki v obliki prehranskih dopolnil. Načeloma so tudi zapestnice, prepojene z repelenti manj učinkovite, saj ne ščitijo celotnega telesa. Vprašljiva je tudi učinkovitost elektronskih naprav. 


Repelente je možno kupiti na različnih lokacijah, pogosto smo o njih povprašani tudi v lekarna. To si razlagamo z izkazanim zaupanjem v naše svetovanje, saj vam pogosto pomagamo pri izbiri vam najustreznejšega izdelka. 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj