Točka zdravja

Pomoč pri ustni higieni

V lekarnah vam ponujamo zdravila, pa tudi druge izdelke za ohranjanje zdravja. Med te nedvomno sodijo tudi izdelki in pripomočki za izvajanje ustrezne ustne higiene. Namen je ohranjanje zdravja zob in obzobnih tkiv, s tem preprečujemo karies in parodontalno bolezen, ki sta najpogostejši bolezni ustne votline.
Karies (zobna gniloba) predstavlja enega največjih javnozdravstvenih problemov na področju ustnega zdravja, saj gre za eno najbolj razširjenih kroničnih bolezni. Za najuspešnejši preventivni ukrep pri zmanjševanju pojavnosti kariesa se je izkazala uporaba fluoridov. Ti se vgrajujejo v zobno sklenino in s tem preprečujejo razgradnjo zob.V lekarni vam lahko svetujemo, katera zobna pasta je primerna za vas. Z ustrezno ustno higieno pričnemo pri otrocih od takrat, ko jim začne izraščati prvi mlečni zob. V starosti od 6 mesecev do 2 let uporabimo ob vsakokratnem čiščenju zob približno za velikost grahovega zrna zobne paste, ki vsebuje 500 ppm fluoridov. Od 2 do 6 let starosti za grahovo zrno paste s vsebnostjo 1000 ppm in pri starejših od 6 let uporabimo 1-2 cm paste s vsebnostjo fluoridov 1450 ppm. Zobne paste za odrasle vsebujejo 1000 do 1500 ppm fluoridov v priporočeni količini za vsakokratno čiščenje zob. Če želimo omogočiti čim uspešnejše vgrajevanje fluoridov v zobno sklenino vam priporočamo, da ust po ščetkanju zob ne izpirate z vodo, ampak višek paste le izpljunete. 


Za ohranjanje ustnega zdravja je temeljnega pomena redno in dosledno izvajanje ustne higiene vsaj dvakrat dnevno, najbolje pred zajtrkom in tik pred spanjem. Za temeljito očiščenje vseh zob načeloma porabimo nekaj minut. 


Osnovni pripomoček čiščenja zob predstavlja zobna ščetka. Velikost zobne ščetke naj bo prilagojena starosti. Izberimo takšno, ki vsebuje ščetine iz najlona ali poliestra. Ščetine naj bodo zaobljene, posamezna vlakna naj ne bi bila debelejša od 0,2 mm. Priporočamo uporabo zobnih ščetk, katerih ščetine niso pretrde, saj v nasprotnem primeru lahko poškodujemo zobna in obzobna tkiva. Zobno ščetko je priporočljivo pravočasno zamenjati, to priporočamo kadar se oblika urejenosti ščetin spremeni. 


Ustrezno izvajanje ustne higiene pri odraslih vključuje tudi čiščenje medzobnih prostorov, pri čemer si pomagamo z medzobno ščetko in/ali zobno nitko. Pri izbiri medzobne ščetke upoštevajmo razmik med zobmi. Čiščenje medzobnih prostorov izvajajmo najmanj enkrat dnevno, najbolje zvečer. 


Na koncu se dotaknimo še izbire primerne zobne paste. Trg ponuja številne raznolike možnosti, kar nas pogosto postavlja pred težko izbiro. Najprej je potrebno izpostaviti, da zobna pasta ne predstavlja osnove pri izvajanju ustne higiene. Ta primat nedvomno pripada zobni ščetki. Najpomembnejša sestavina, ki v zobni pasti naj ne bi manjkala so fluoridi, ki dokazano zmanjšujejo pojavnost kariesa. Ostale sestavine bistveno ne pripomorejo k ohranjanju zobnega zdravja. Količina nekaterih sestavin, recimo zdravilnih zelišč, je pogosto premajhna, da bi lahko ugodno vplivale na dlesni in sluznico. Pogosta sestavina zobnih past so abrazivi ali polirni delci. Njihova naloga je učinkovitejše odstranjevanje zobnih oblog. Pri tem obstaja nevarnost, posebno ob sočasnem intenzivnem ščetkanju s (pre)trdo zobno ščetko, nastanka poškodb trdih zobnih tkiv, kar vodi v preobčutljivost na kemične in termične dražljaje. Ta nevarnost preti predvsem ob uporabi zobnih past z belilnim učinkom, tudi tistih, ki vsebujejo natrijev bikarbonat ali aktivno oglje. Belilne zobne paste so praviloma veliko bolj abrazivne in posledično bolj škodljive za zobe, zato jih načeloma ne priporočamo.


Na zdravje ustne votline, poleg ustne higiene, pomembno vpliva način prehranjevanja in razvade. Odsvetujejo se vmesni prigrizgi med obroki. Izogibajmo se sladkarijam in sladkim pijačam, za žejo je najboljša voda. Po uživanju kisle hrane in pijače ščetkanje odložimo za 15–30 minut. Poleg neustrezne ustne higiene je z nastankom parodontalne bolezni povezano kajenje. V lekarni vam lahko pogosto pomagamo. Kljub temu vsaj enkrat letno obiščete zobozdravnika, tudi če nimate težav, da ne bo izbira analgetika edina možna pomoč v lekarni.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj