Točka zdravja

Popraznične težave želodca

Prazniki so za nami, jakost lučk počasi pojenjuje, kulinarične dobrote smo z družino in prijatelji »pospravili«, pred nami je zatišje. Pa je res?
Za nas morda, želodec pa je tisti, ki je med prazniki zares obremenjen. In sedaj je na potezi, da se »spravi v red«. A kako?
Vsako leto se po praznikih poveča število ljudi, ki zaradi bolečin, slabosti in bruhanja pomoč poiščejo v lekarni! Številni se ob prvih takšnih znakih zatečejo k gašenju kisline, zato poglejmo, kdaj je to res potrebno.

V normalnih fizioloških pogojih želodčna sluznica izloča želodčni sok (želodčno kislino in encime, ki sodelujejo pri prebavi) in zaščitno sluz. Želodec izdela vsak dan 1 do 3 litre izredno kisle tekočine. Naloga kisline ni samo razgradnja hranil, pač pa tudi zaščita pred številnimi povzročitelji bolezni. Njeno agresivnost pa blaži želodčna sluznica, ki varuje želodec pred poškodbami. Zato mora obstajati ravnovesje med izločanjem želodčne kisline in zaščitno plastjo želodčne sluznice. Kakor hitro se to ravnovesje poruši, prihaja do težav kot so: bolečine in nelagodje v zgornjem delu trebuha ali spodnjem delu prsnega koša, občutek polnosti, spahovanje, zgaga, slabost in napenjanje, bolečina za prsnico,…

Pomoč iz lekarne
Cilj zdravljenja je doseči zmanjšanje količine kisline v želodcu in hkrati okrepitev zaščitne prevleke, ki prihaja s kislino v neposreden stik. 
•    Antacidi (Rupurut, Rutacid, Gastal, Rennie), ki nevtralizirajo želodčno kislino ter ščitijo želodčno sluznico. Na voljo je več različnih antacidov, ki se razlikujejo po sposobnosti znižanja pH in po trajanju učinka nevtralizacije. Dober antacid nevtralizira samo odvečno želodčno kislino in vzdržuje pH želodca med 3 in 5. V tem področju prebavni encimi ustrezno delujejo in ne povzročajo korozivnih poškodb na sluznici. Če antacid v večji meri nevtralizira želodčno kislino, pride do sekundarne hipersekrecije kisline (povečanega nastajanja kisline). In prav to se zgodi pri uporabi sode bikarbone, ki jo nekateri, napačno, zagovarjajo kot zelo učinkovito. V lekarni je na voljo kar nekaj pripravkov, ki se dobijo brez recepta. Antacidi vplivajo na absorpcijo sočasno vzetih zdravil, zato jih je potrebno jemati v razmiku vsaj 2 ur. 
•    Antagonisti histaminskih receptorjev H2 (Ranital) in inhibitorji protonske črpalke (Nolpaza control) zmanjšajo izločanje želodčne kisline. Učinek se pojavi kasneje kot pri antacidih, vendar traja dalj časa. 

Homeopatija
Če se odločimo, da bomo želodcu pomagali s homeopatijo, si bomo morali prisluhniti in si odgovoriti na več vprašanje. V kolikor si bomo priznali, da je šlo za prenajedanje, bo rešitev v homeopatskem zdravilu Nux vomica. Ta bo pravšnja tudi, če je bila hrana mastna, težka, morda pokvarjena, vsekakor pa zaužita pozno zvečer ali ponoči. 
Če kljub preobilici hrane, ostaja velik apetit, če se pojavijo še vneti kotički ust, belo obložen jezik, je smiselno poseči po zdravilu Antimonium crudum. 
Če je jezik obložen z rumenimi oblogami, v ustih gosta slina, sočasno pa muči še glavobol, bo ustrezna pomoč v zdravilu Kalium bichromicum. 
Saj vam je poznano, ko hrana v želodcu obleži kot kamen, v ustih grenki okus, hkrati pa sta prisotna spahovanje in zgaga? To nakazuje tudi na težave z žolčnikom in v takšnem primeru bo pravšnja Pulsatilla.
Če ste prepričani, da gre za zastrupitev, posezite po zdravilu Arsenicum alba. 
V kolikor pa kulinarične dobrote niso vzrok težavam, veste pa, da vas tarejo skrbi, nemir in žalost zaradi takšnih ali drugačnih dogodkov in to občuti tudi vaš želodec, pa ne bo pomagalo nič drugega kot Ignatia in seveda pomoč nekoga, da vam prisluhne. 

Kaj še moramo vedeti?
Pogosto ljudje pozabijo, da je poleg uravnavanja kisline pomembno tudi uravnati motiliteto (gibanje) prebavnega trakta. Zmanjšati je potrebno razdraženost in napihnjenost želodca, zaščititi želodčno sluznico. Pogosto ljudje napačno segajo po zdravilih in pripravkih za zmanjševanje želodčne kisline. Želodec je poln hrane in posledično izloči želodčno kislino, ki jo bo potreboval za razgradnjo hranil. Če mu mi to onemogočimo, se prebava upočasni, kar dodatno povzroči težave. Zato so pomembni pripravki, ki omogočijo želodcu njegovo funkcijo in hkrati uravnavajo kislost. V lekarni je brez recepta na voljo mnogo zeliščnih pripravkov, ki vsebujejo kamilico, meliso, poprovo meto, korenine zdravilnega gozdnega korena in golostebelnega sladkega korena, plodove navadne kumine, pegasti badelj (pozitivni učinek na obnovo jetrnih celic) in artičoko (spodbuja produkcijo žolča, ki razkraja odvečne maščobe).  Prav tako so pomembne učinkovine, ki zmanjšajo nastajanje črevesnih plinov (karminativi) in blažijo krče v želodcu (spazmolitiki). 

Ker lahko za svojo prebavo veliko naredimo tudi sami že zgolj z dodatkom določenih začimb k jedem in seveda s pomočjo zdravega načina življenja, bomo o tem pisali v naslednji številki Vestnika.
Do takrat pa dovolimo želodcu, da se odpravi na zaslužen popraznični oddih. Pustimo ga pri miru, ne drezajmo vanj s preobiljem hrane in njemu, sebi in drugim prizanesimo tudi s poprazničnim nerganjem, jezo in slabo voljo. Znano je namreč tudi to, da želodec izjemno težko prebavlja naša negativna čustva, čeprav na to včasih kar pozabimo.  
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj