Točka zdravja

Potonika (Paeonia officinalis)

Potonika (Paeonia officinalis)

Rastlina raste v svetlih gozdovih  v južni Evropi in Mali Aziji, gojijo jo že od starega veka kot okrasno rožo in zdravilno zel, danes pa se uvaža iz vzhodnih evropskih dežel, največ iz  Bolgarije in Turčije. Uporabne so redečecvetne vrtne zvrsti z dvojnimi cvetovi.

Uporabni del
Cvet, barvo mu dajo antocianinska barvila, zlasti paeonin.

Zeliščna raba
V ljudski medicini so s semeni, koreninami in cvetovi najprej zdravili božjast, vnetje sklepov in trebušne tegobe, semena in korenine so bile zdravilo za spodbujanje bruhanja in ob zastalem mesečnem perilu, cvetovi pa proti kašlju. Potonikin cvet naj bi pomagal tudi pri boleznih na koži in sluznicah, ob razpoki na zadnjiku in pri zlati žili ter v kombiniranih zdravilih za živce, srce in proti vnetju želodčne sluznice. Potonikina korenina pa naj bi bila v pomoč tudi proti raznovrstnim krčem različnega vzroka in v kombiniranih zdravilih proti želodčno-črevesnim in srčno-žilnim boleznim, bolečini v živcu, migreni, alergijam, živčni izčrpanosti in kot krepilo. Dejavnost in učinkovitost v navedenih okoliščinah nista niti dokazani niti drugače utemeljeni. Danes je zdravilo zastarelo, le priložnostno s cvetovi  polepšajo izgled čajnih mešanic. Raba se je ohranila v homeopatji, med drugim kot zdravilo za zlato žilo in krčne žile.

Priprava čajnega napitka
Ni običajna, če že, pa se krop prelije čez 1 žličko (1g) cvetne droge in po 10 minutah precedi.

Novejša dognanja
Medtem ko je kemična sestava korenin sorazmerno dobro proučena, starejši podatki o cvetnih sestavinah niso preverjeni.

Stranski učinki in strupenost
Čezmerni odmerki tako cvetov kot semen in korenin lahko povzročijo vnetje želodčne in črevesne sluznice, bruhanje, trebušne krče in drisko.

Prepovedi in opozorila
Drogo je treba zaščititi pred svetlobo in vlago, tudi sicer je uporabna največ leto dni, ker cvetni listi hitro postanejo bledi in grdi.

Lekarniško mnenje
Ker učinkovitost potonikinih pripravkov ni utemeljena, njihova zdravilska raba ni upravičena in je ne priporočamo. Seveda ni sporno s potonikino cvetno drogo polepšati nesporne čajne mešanice.

Misel
Med zastarelim zdravilom in strupom ni bistvene razlike, nobeden niti ne odvrne bolezni niti prikliče zdravja.
Navidezne bolezni ni, obstajajo pa navidezna zdravila in namišljeni bolniki.

Nazaj