Točka zdravja

Potovalna bolezen

Slabost in vrtoglavica, ki prizadeneta nekatere ljudi med potovanjem v vozilu sta neprijetni, še posebej, če povzročata bruhanje. Potovana bolezen je posledica vzdraženosti ravnotežnega organa v notranjem ušesu zaradi premikanja. Pojavi se, kadar signali iz ravnotežnega organa ne ustrezajo vidnim zaznavam. Osrednje živčevje se na nastalo situacijo odzove tako, da spodbudi središče za slabost v možganih. Povzroča lahko le rahlo slabost, v hujših primerih pa tudi bruhanje in omedlavico.
Težave lahko izzove vožnja z avtomobilom, avtobusom, vlakom, ladjo ali letalom. Potovalna bolezen se lahko razvije pri vsaki osebi, katere notranje uho je občutljivo za določene vrste gibanja, npr. zibanje ali sunkovito gibanje. Taki ljudje se lahko počutijo še posebej vrtoglavo v vozečem avtomobilu ali gugajočem se čolnu, poslabša pa se ob hitri vožnji in slabem zraku. Potovalna bolezen je iz neznanega vzroka pogostejša pri otrocih kot pri odraslih in večinoma izzveni v puberteti.

Kako prepoznamo potovalno slabost?
Potovalna bolezen je resda neprijetna, vendar povsem nenevarna. 
Opazimo jo kot občutenje slabosti, bruhanje, pojav bledice, potno čelo, slabotnost, vrtoglavica, omedlavica, hitro utripanje srca in glavobol. Posebej pozorni moramo biti na možnost dehidracije zaradi bruhanja pri otrocih. Simptomi potovalne bolezni ponavadi prenehajo, ko se telo privadi načinu potovanja, ali kmalu po koncu potovanja.

Kako ukrepati ob slabosti?
Potovalno bolezen najbolj zanesljivo ozdravite tako, da prekinete gibanje, ki vam povzroča težave, vendar to vselej ni mogoče. Najprej lezite na hrbet in zaprite oči, saj s tem odstranite vidne zaznave, ki ne ustrezajo dražljajem iz ravnotežnega organa. Dihajte svež zrak, odprite okno v avtu ali vklopite prezračevanje. Dihajte globoko, s trebušno prepono in prsnim košem. Glavo držite čimbolj pri miru. Oči zaprite ali jih usmerite na mirujoč ali oddaljen predmet. Sedite tam, kjer se gibanje najmanj čuti: na sprednjem sedežu v avtu, v sredini ladje ali v kabini na sprednjem delu, nad krili letala. V avtobusu ali vlaku ne sedite tako, da bi gledali v nasprotni smeri vožnje. Med potovanjem ne berite.
Pred potovanjem si privoščite le manjši prigrizek in nikoli ne potujte s polnim želodcem. Vedno imejte pri roki dovolj pijače, saj boste z zadostnim zaužitjem tekočine preprečili izsužitev, ki bi se lahko razvila zaradi bruhanja. Sveži napitki lahko omilijo občutek slabosti. Jejte lahke obroke, z manjšo vsebnostjo maščob in več škroba ter se izogibajte hrani, ki ima močan vonj in okus. Ne pijte alkohola ali kadite, saj oboje poveča slabost. Seveda pa ne pozabite na vrečko za bruhanje. 
 

Kaj vam svetujemo v lekarni?
Če se vam potovalna slabost pojavlja pogosto še pred začetkom potovanja vzemite zdravilo proti potovalni slabosti (antiemetike, npr. zdravilo Dramina). Ti slabost umirijo tako, da zmanjšajo občutljivost živcev v notranjem ušesu, ki zaznavajo gibanje. Da bo zdravilo učinkovito, ga zaužijte 30 minut pred potovanjem, primerno pa je tudi za otroke starejše od dveh let. Obstajajo tudi alternativni načini zdravljenja, in sicer z zdravilnimi rastlinami. Med te spada ingver. Lahko ga pijete kot čaj ali pa zaužijete v obliki kapsul. Ingver nevtralizira želodčno kislino, pospešuje izločanje sline, pozitivno vpliva na prebavni trakt in povečuje izločanje sokov v želodec. Ker nima sedativnega delovanja, je primeren tudi za voznike. Posebej primerne proti slabosti za otroke stare nad štiri leta so tudi lizike z ekstraktom ingverja in mete. Nekateri prisegajo tudi na nošenje zapestnih trakov proti slabosti. Zapestni trak deluje na osnovi akupresure-NeiKuanove točke, ki se nahaja na notranji strani vsakega zapestja približno tri prste od stika dlani s podlaktjo in tako preprečuje slabost.
Da bo potovanje čimbolj prijetno poskrbite že pred pričetkom poti. Z zdravnikom pa se posvetujte, če se potovalna bolezen pojavlja že pri krajših potovanjih, ob premikanju doma ali če vam zdravila, ki jih kupite brez recepta ali drugi ukrepi ne pomagajo. 
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj