Točka zdravja

Potovalna lekarna v času bolezni covid-19

Že drugo leto zapored so med poletno turistično sezono potovanja precej okrnjena. Kljub temu pa niso popolnoma zastala. Vsaj v poletnih mesecih bomo tudi Slovenci potovali, a najverjetneje ne tako množično kot prej in predvsem na bližnje destinacije. Čeprav pri nas epidemija ni več razglašena, virus sars-cov-2 še vedno kroji marsikatero pravilo ravnanja. Koliko pa vpliva na potovalno lekarno?

Načeloma ne bistveno, vsaj kar se vsebine potovalne lekarne tiče. Morebitna okužba z virusom sars-cov-2 pomeni možnost, da se nam čas dopusta nenačrtovano podaljša, kar moramo upoštevati tudi pri pripravi potovalne lekarne. Ravno zaradi tovrstnih situacij kroničnim bolnikom priporočamo, da vzamejo s seboj za 25 do 30 % več zdravil, kot jih bodo predvidoma potrebovali. To še posebej velja za posamezne skupine bolnikov, recimo tiste, ki uporabljajo inzulin, saj lahko poraba tega naraste ne le zaradi podaljšanja bivanja, ampak tudi ob poslabšanju bolezni.

Kljub sproščanju ukrepov se verjetno še vsaj letos ne bomo izognili uporabi mask, vsaj v nekaterih situacijah. Ob tem preverimo, ali so dovolj navadne, tako imenovane kirurške maske, ali potrebujemo maske tipa FFP2. O pravilih vstopa in omejitvah na naši ciljni destinaciji se pravočasno pozanimajmo. Pri potovanjih znotraj Evropske unije lahko potrebne informacije najdemo na spletni strani reopen.europa.eu, obstaja tudi aplikacija, ki si jo lahko naložimo na pametni mobilni telefon. Upoštevajmo, da se pravila za vstop lahko spreminjajo vsakodnevno. Ob potovanju bo najverjetneje treba pridobiti ustrezno covidno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju.

Zdravila in druge pripomočke, ki sodijo v potovalno lekarno, imejmo v posebni torbici, ki jo vzamemo s sabo na letalo ali ko za dalj časa zapustimo vozilo (avtomobil), parkirano na sončni pripeki. Zdravila, ki jih je treba shranjevati na hladnem, imejmo v priročni hladilni torbi, ki zagotavlja ustrezno nizko temperaturo. Vsa zdravila imejmo v originalni ovojnini.

Potovalno lekarno začnimo pripravljati pravočasno, da nam ne zmanjka časa za obisk lekarne. Najprej preverimo, ali doma že imamo katero od zdravil, ki jih bomo vzeli s sabo na potovanje. Pri tem preverimo, ali je bilo pravilno shranjeno. Če ni bilo oziroma je zdravilu potekel rok uporabnosti, ga moramo oddati med odpadna zdravila in si priskrbeti novo pakiranje. Upoštevajmo, da so nekatera zdravila, npr. sirupi ali kapljice za oči, uporabna le nekaj časa po odprtju.

Na vsebino potovalne lekarne vpliva kopica dejavnikov. Bolniki s kroničnimi boleznimi morajo s sabo v prvi vrsti vzeti zdravila, ki jih redno jemljejo. Če gredo z nami otroci, dodamo nekatera njihova zdravila, npr. protibolečinske/protivročinske svečke ali sirup, zdravilo proti potovalni slabosti, peroralno rehidracijsko sredstvo ipd.

Drugače pa so običajna sestavina potovalne lekarne zdravila za lajšanje bolečin in zniževanje povišane telesne temperature, zdravila proti alergijam, pripomočki za lajšanje simptomov pri piku insektov, repelenti in zaščitna sredstva pred sončnimi žarki. Če smo imeli v preteklosti na potovanjih težave s prebavo, priporočamo ustrezna zdravila, npr. proti driski, zaprtju ali želodčnim težavam. V potovalno lekarno pa seveda spadajo tudi pripomočki ob prvi pomoči, če se zgodijo kakšne poškodbe, kot so rane, piki, ugrizi živali ipd.

Priporočam, da se pravi čas oglasite v lekarni. Naš nasvet bo najbolj tehten, če nam predstavite, kam, s kom in za koliko časa boste odpotovali. Pri pripravi potovalne lekarne pa ne gre zanemariti niti predhodnih izkušenj s potovanj. Z dobrim načrtovanjem in ustrezno opremljenostjo boste omilili marsikatero nevšečnost in doživeli spominov vredne prijetne trenutke.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj