Točka zdravja

Potovalni “Jet lag”

S pojmom jet lag opisujemo začasne motnje spanja in slabo počutje po letalskem poletu skozi, načeloma vsaj dveh, časovnih pasov. Do težav pride zaradi porušenja tako imenovanega cirkadialnega ritma. Poenostavljeno povedano ima vsak neko notranjo uro, ki signalizira telesu, kdaj naj bo budno in kdaj je čas za spanje. Pri hitrem prehodu več časovnih pasov je naša ura še vedno sinhronizirana na domač časovni pas, namesto na tistega v ciljni destinaciji. Posledica so težave, ki se kažejo predvsem z motnjami spanja.


Težave so izrazitejše, če potujemo proti vzhodu. Prizadeti imajo težave pri uspavanju oziroma ohranjanju spanca, podnevi so utrujeni in zaspani, stanje vpliva na njihovo sposobnost mišljenja, koncentracijo in opravljanje vsakodnevnih aktivnosti, pojavi se lahko zaprtje, lahko se počutijo bolane in opažajo pomanjkanje energije. Opisane težave so izrazitejše, čim več časovnih pasov preletimo. 


Težavam se najverjetneje ne moremo popolnoma izogniti, lahko pa jih s preventivnimi ukrepi omilimo. Kadar potujemo proti vzhodu že tri dni pred letom skušajmo vsako jutro vstati pol ure bolj zgodaj. Če recimo vstajate ob 7:00, potem prvi dan vstanite ob 6:30, naslednji dan ob 6:00 in na dan poleta ob 5:30. Podobno zamaknite čas odhoda v posteljo, vsak dan za pol ure prej. Uspešnejši boste pri tem, če se boste zadrževali pri dnevni svetlobi čim vstanete in se izogibali močni luči zvečer, pred spanjem. Obratno velja v primeru potovanja proti zahodu. Takrat se prebujamo vsak dan pol ure kasneje in gremo tudi pozneje v posteljo. Prehitro zaspanost omilite, če boste zvečer dlje izpostavljeni močnejši svetlobi, zjutraj pa se izogibajte močni svetlobi.


Med letom skušajte na letalu zaspati takrat, ko je noč v vaši ciljni destinaciji. Če ne morete zaspati skušajte zmanjšati svetlobo, pri tem vam lahko pomagajo sončna očala, uspavala vam odsvetujemo. V potniški kabini je običajno nizka zračna vlažnost, zato vam priporočamo pitje tekočine, da se izognete dehidraciji, ki težave le še poslabša.


Kadar prispete na cilj in ste potovali proti vzhodu vam priporočamo izogibanje močni svetlobi zgodaj zjutraj, pozneje pa ste ji lahko izpostavljeni. Prvih nekaj dni boste verjetno imeli težave pri uspavanju. Uro si nastavite na lokalni čas, najbolje že pred poletom. Če ste potovali na zahod se izogibajte močni svetlobi v večernem času. Skušajte ostati budni do ure, ko običajno greste spat. V prvih dneh boste verjetno težko ohranili spanec skozi vso noč. Če boste zaspani čez dan si lahko pomagate s kratkim dremežem, ki naj traja manj kot 45 minut in uživanjem kofeina.


Pri potovanju na vzhod si lahko pomagate z jemanjem melatonina, ki se pri potovanju na zahod ne izkaže za koristnega. Na voljo je v obliki prehranskih dopolnil in zdravil. Priporočamo slednje, predvsem zaradi zaupanja v kakovost izdelka. Zdravilo je možno kupiti v lekarni na tako imenovani beli recept. Melatonin vzamemo zvečer, po prihodu na cilj in ga lahko jemljemo do 5 dni zapored. Primeren je samo za odrasle. Če jemljete melatonin se izogibajte alkoholu in upoštevajte, da boste lahko zaspani čez dan, povzroča pa lahko tudi omotico ali zmedenost, glavobol, izgubo apetita, slabost in druge prebavne težave. 
Gre za kratkotrajne težave, ki bodo v roku nekaj dni vsekakor izzvenele. Z upoštevanjem podanih priporočil lahko pomembno ohranite ugodje potovanja in omilite težave na dopustu. V ta namen je priporočljivo imeti s sabo tudi tako imenovano potovalno lekarno, ki vam jo lahko pomagamo sestaviti v lekarni. 
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj