Točka zdravja

Poznate svoja zdravila?

Zdravnik vam je predpisal zdravila na obnovljive recepte, za celo leto vnaprej, že tretje leto zapovrstjo. Magister farmacije v lekarni vas ob trimesečni izdaji zdravil vpraša: »Poznate svoja zdravila?«. Vaš odgovor je: »Ja, seveda jih poznam, saj jih jemljem že tri leta!«. 
 

Pa zdravila, ki jih jemljete zares poznate? 
•    Poznate namen uporabe vsakega posameznega zdravila, ki ga jemljete?
•    Ste prepričani, da zdravila pravilno uporabljate?
•    Jemljete zdravila v skladu z navodili? Vzamete zdravilo ob pravem času dneva? Morda kdaj pozabite vzeti zdravilo?
•    Imate morda kakšne težave povezane z zdravili? Bi se dalo te težave morda omiliti ali celo preprečiti?

Odgovore na vprašanja lahko ugotovimo med farmacevtsko storitvijo v lekarni, ki se imenuje Pregled uporabe zdravil. Velikokrat vam magistri farmacije pri izdaji zdravil, četudi nam zatrdite, da svoja zdravila poznate, skušamo podtakniti še kakšen moder nasvet.


•    Če jemljete zaviralce protonske črpalke (npr. Controloc, Nolpaza, Nillar, Emozul Ortanol, Ultop, Lanzul,…) vam bomo svetovali, da jih vzamete na tešče, saj bo tako njihov učinek najhitrejši in največji. Povedali vam bomo, da se bi bilo dobro izogibati kajenju, alkoholu, kavi, čokoladi in mastni hrani, ki poslabšajo simptome gastroezofagealne refluksne bolezni. Dobro bi bilo tudi dvigniti posteljno vzglavje ali po potrebi celo shujšati. 

•    Če imate angino pektoris in jemljete zdravila, ki vsebujejo nitrate (npr. Monosan, Olicard) vam bomo svetovali, da vzamete zdravilo ob 8h in ob 14h. Zakaj pa ne kar zjutraj in zvečer? Zato, da se ne vzpostavi toleranca, kar bi pomenilo manjši učinek zdravila. Z istega razloga svetujemo, da imate obliže (npr. Nitro-Dur, Nitraderm TTS) nalepljene le 12 ur na dan. Morda jemljete nekaterega od zaviralcev kalcijevih kanalčkov (npr. Lekoptin, Aldizem) in imate težave z oteklimi gležnji, glavobolom, se vam vrti ko vstanete ali postanete rdeči v obraz? Morda ste si privoščili sok grenivke, ki povzroči povišanje koncentracij omenjenih zdravil v krvi, zato je pojav neželenih učinkov teh zdravil verjetnejši.

•    Imate povišane vrednosti holesterola v krvi in vam je zdravnik predpisal enega od statinov (npr. simvastatin: Sinvacor ali Vasilip) pa vam rečemo, da jemljite zdravilo zvečer. Ko vam zdravnik predpiše drug statin (npr. rosuvastatin: Coupet, Crestor, Rustavo, Sorvasta,…) pa sploh ne kompliciramo s tem, ob katerem času dneva naj zdravilo jemljete?! Zakaj je tako? Ker je sinteza holesterola v telesu (ja tudi sami ga proizvajamo!) največja ponoči in  je treba zdravila, ki največjo koncentracijo v krvi dosežejo 1 – 2 uri po zaužitju, vzeti pred spanjem. Tista pa, ki jo dosežejo šele po 5 urah in dolgo ostajajo v krvi, lahko vzamemo ob katerem koli času dneva.

•    Imate povišan krvni tlak in jemljete zaviralec ACE (npr. ramipril: Tritace, Ampril, Piramil,…) in vas stalno, že moteče mori suh kašelj, ki moti tudi vaš spanec. Jemali ste že celo antihistaminik, ker sumite na alergijo, pa nič ne pomaga. Če težavo omenite magistru farmacije, vas bo napotil k vašemu zdravniku, saj ste imeli nesrečo, da žal odlično zdravilo slabše prenašate in ta vam ga bo zamenjal z za vas bolj primernim zdravilom.

•    Imate astmo in zadnje čase zelo pogosto uporabljate inhalacijski kratko delujoči beta agonist (npr. salbutamol: Ventolin), srce vam hitro utripa, boli vas glava in roke se vam tresejo, pa še nervozni ste povrh. Tisti drugi inhalator, ki ga imate doma, vam težav z dihanjem ne olajša tako hitro, zato ga ne uporabljate redno. Napaka! Ker inhalatorja s kortikosteroidom ne uporabljate redno/pravilno, se je stanje astme verjetno poslabšalo, zato bi bilo treba prilagoditi zdravljenje oziroma obiskati zdravnika in ne prekomerno uporabljati vdihovalnika s salbutamolom.


Sedaj je pa za vami v lekarni že vrsta do vrat, ljudje godrnjajo, se neučakano prestopajo in bi vas najraje kar preskočili, saj se jim mudi.


Zato si vzemite čas, spoznajte svoja zdravila med pogovorom z magistrom farmacije, ki bo trajal dovolj dolgo, da ga boste lahko povprašali o vsem kar vas zanima, morda razrešili celo kakšno težavo, ki vas pesti, optimizirali jemanje zdravil in se poučili o pravilnem jemanju zdravil, da vam bodo ta kar najbolj koristila! V lekarni se prijavite se na Pregled uporabe zdravil in pridite!
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj