Točka zdravja

Pravilna uporaba antibiotikov

Vsakdo izmed nas je že kdaj zbolel zaradi bakterijske okužbe, ko je potreboval antibiotik. Običajno so v obliki tablet ali kapsul, za otroke pa v lekarni izdamo sirupe. Gre za farmacevtske oblike, ki jih dokaj enostavno lahko zaužijemo, a to še ne pomeni, da z napačno uporabo ne moremo škodovati. Poglejmo nekaj nasvetov glede pravilne uporabe antibiotikov.

S čim naj poplaknem antibiotik?
V večini zdravil z antibiotikom je pravilo dokaj enostavno – s kozarcem vode. Praviloma priporočamo poln kozarec vode, kar je pomembno upoštevati pri nekaterih antibiotikih, recimo kapsulah s klindamicinom, saj se tako izognemo možnemu nastanku razjed požiralnika. Pri nekaterih antibiotikih, recimo tetraciklinih, se moramo izogibati sokovom, obogatenim s kalcijem ali mleku, saj zmanjšajo njihov učinek. Poznamo pa tudi protimikrobne učinkovine, recimo nitrofurantoin, ki ga je priporočljivo zaužiti z mlekom, če ga ne vzamemo ob jedi. 
 

Kdaj naj antibiotik vzamem, s hrano ali na prazen želodec?
Tako kot velja za ostala zdravila tudi tukaj nimamo enakega odgovora za vse antibiotike. Nekatere, recimo z amoksicilinom, lahko zaužijemo ne glede na obrok hrane. Optimalni učinek nekaterih antibiotikov zagotovimo, če jih zaužijemo ob ali kmalu po obroku hrane (npr. cefuroksim iz skupine cefalosporinskih antibiotikov), drugih pa, če jih zaužijemo na prazen želodec (npr. flukloksaciklin iz skupine penicilinskih antibiotikov). Nekatere antibiotike (npr. doksiciklin) priporočamo jemati ob obroku hrane, saj tako zmanjšamo prebavne težave (slabost, bolečine v trebuhu).
 

Ali je pomembno jemati antibiotik v določenem časovnem razmiku?
Pri večini antibiotikov je odgovor pritrdilen. Vsako zdravilo, tudi antibiotik, se namreč iz telesa v določenem času izloči. Bakterije najdejo v telesu ugodne pogoje za rast, zato se hitro razmnožujejo. Če izpustite odmerek antibiotika jim omogočite razmnoževanje, kar podaljša zdravljenje ali celo prispeva k pojavu rezistence.


Kdaj naj preneham z jemanjem antibiotika?
Četudi se počutite že bolje ali celo odlično je pomembno, da zaužijete toliko enot zdravila, kot vam je naročil zdravnik. Če z jemanjem zdravil samovoljno predčasno prekinete tvegate, da ne bodo uničene vse bakterije. Bolezen se lahko ponovi, razvije pa se lahko tudi rezistenca na antibiotik.
 

Kje naj shranjujem antibiotik?
Tablete in kapsule z antibiotikom običajno shranjujemo pri sobni temperaturi. Obstojnost nekaterih sirupov z antibiotikom je pri sobni temperaturi bistveno krajša, zato take shranjujemo v hladilniku.

Kaj naj storim s preostankom antibiotika?
Preostanek antibiotika ne shranjujte doma, pač pa ga vrnite v lekarno oziroma oddajte med odpadna zdravila. Odločitev o tem ali boste ob naslednji bolezni rabili antibiotik lahko sprejme samo zdravnik, ki vam predpiše tudi dovolj zdravila. Uporaba napačnega antibiotika lahko namreč omogoči razrast bolj škodljivih bakterij. Nikakor ne smete ponuditi antibiotika drugi osebi. Verjetno mu ne bo koristil, lahko pa mu resno škoduje, če je alergičen nanj.
Ob izdaji antibiotika v lekarni, posebno če ga še ne poznate, pozorno prisluhnite navodilom glede pravilne uporabe, ki vam jih posreduje magister farmacije. O pravilni uporabi si lahko preberete tudi v navodilu za uporabo ali o tem povprašate magistra farmacije.
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj