Točka zdravja

Pravilna uporaba antidepresivov

Depresija je ena izmed najpogostejših duševnih motenj, ki jo na srečo uradna medicina uspešno zdravi tudi s pomočjo zdravil, krajše imenovanih antidepresivi. V minulih desetletjih so nam farmacevtska podjetja ponudila številne antidepresive, ki so primerljivo učinkoviti in relativno varni. Različni antidepresivi delujejo na različne živčne prenašalce, kar zdravnik upošteva pri izbiri zdravila glede izraženosti znakov in simptomov depresije pri posamezniku.
Glede na dejstvo, da poznamo različne antidepresive, ne moremo podati enotnega napotka glede jemanja antidepresivov. Iz tega stališča je še toliko bolj pomembno, da dobro poslušamo in upoštevamo napotke zdravnika in farmacevta.


Uporabniki, pa tudi njihovi svojci, pogosto izražajo strah pred odvisnostjo od antidepresivov. Strah je odveč, saj antidepresivi, za razliko od pomirjeval in uspaval, ne povzročajo odvisnosti. Kljub temu večino antidepresivov ukinjamo postopoma z zmanjševanjem odmerkov, s čimer se izognemo pojavu nekaterih neželenih učinkov. 


Dovolite, da ob primerjavi antidepresivov s pomirjevali in uspavali izpostavimo še eno bistveno razliko. Vsak, ki je že kdaj uporabljal pomirjevala in/ali uspavala je verjetno zaznal učinek zelo hitro. Velikokrat nanj ni bilo potrebno počakati dlje kot nekaj (deset) minut. Pri antidepresivih pa je glede nastopa učinka situacija popolnoma drugačna. Na njihov učinek je potrebno počakati bistveno dlje, od tri do šest tednov. 


Preden zaključimo primerjavo s pomirjevali in uspavali pa izpostavimo še dejstvo, da so ta zdravila običajno namenjena občasni in kratkotrajni uporabi. To je povsem nasprotno, kot pri antidepresivih, ki jih moramo uporabljati redno in dlje časa. Običajno sicer ne gre za doživljenjsko zdravljenje, a prej kot po štirih do šestih mesecih po izzvenitvi simptomov depresije ne smemo prekiniti z jemanjem antidepresivov. Čim globlja je depresija, tem dlje jo je potrebno zdraviti. 
Ljudje imajo včasih zmotna prepričanja, da bo sčasoma učinek zdravil izzvenel (razvoj tolerance), kar je eden od razlogov zavračanja terapije. Njihov argument je, da se bodo odločili za zdravila pozneje, ko bo hujše. Pri zdravljenju z antidepresivi ta argument ni temelječ na dejstvih, saj se pri dolgotrajnem jemanju njihov učinek ne zmanjša. Nasprotno, izkušnje kažejo, da če s terapijo predčasno prekinemo, povečamo možnost za ponovitev bolezni, pri tem pa je učinkovitost zdravljenja z antidepresivi manjša.


Antidepresive lahko v grobem razdelimo na sedirajoče in aktivirajoče. Pri prvih izkoriščamo uspavalni učinek in jih odmerjamo zvečer, pri drugih pa z odmerjanjem zjutraj preprečujemo pojav nespečnosti.
Podobno kot praktično vsa zdravila lahko tudi antidepresivi izkazujejo neželene učinke. Na srečo nekateri izzvenijo po nekaj dneh ali tednih, zato v takih primerih priporočamo potrpljenje. Primer takih so glavobol, nespečnost ali zaspanost, vrtoglavica, suha usta idr. Spet drugi neželeni učinki, recimo motnje spanja, spolne motnje ali dvig telesne teže pa sčasoma ne bodo izzveneli. Če postanejo ti neželeni učinke preveč moteči se je potrebno o tem pogovoriti z zdravnikom. Pojavnost neželenih učinkov se med antidepresivi razlikuje in z zamenjavo običajno lahko težavo uspešno odpravimo. 

Kot sem med opisom antidepresivov že izpostavil je med njimi precej razik, kar onemogoča v splošnem opisu zdravil podajanje natančnih navodil glede uporabe. Če imate kakšne koli težave s svojimi zdravili vam priporočam osebni posvet s farmacevtom, ki smo ga poimenovali Pregled uporabe zdravil. Zanj se lahko odločite tudi v primeru, če želite le preveriti ali svoja zdravila pravilno uporabljate. 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj