Točka zdravja

Pravilna uporaba farmacevtskih oblik za nos

Farmacevtske oblike za nos niso med najpogostejšimi farmacevtskimi oblikami zdravil, hkrati pa so zelo dobro poznane, saj jih vsaj občasno uporabi vsak izmed nas. Pogosto se z njimi srečamo že v otroški dobi. Najpogosteje se uporabljajo za zdravljenje oziroma lajšanje bolezni dihal, ki se izražajo s simptomi v nosni votlini, taka sta alergijski rinitis in navadni prehlad.

Med farmacevtskimi oblikami za nos najpogosteje uporabljamo pršila, nekoliko redkeje kapljice, najmanj pogosto pa mazila. Pred uporabo zdravila je priporočljivo nosno sluznico očistiti, kar lahko storimo z izpihanjem nosu, najbolje je pri tem uporabiti fiziološko raztopino. Uporaba fiziološke raztopine z namenom čiščenja nosne sluznice je priporočljiva pred nanosom zdravila, ne uporabljajmo pa je takoj oziroma nekaj časa po nanosu zdravila, da tega ne izperemo iz nosne sluznice, preden bi se absorbiralo.

Mazilo v dolžini približno enega centimetra nanesemo na notranje stene nosnic. Nosnico od zunaj s prstom nežno masiramo od spodaj navzgor, da se mazilo enakomerno porazdeli po nosni sluznici. Pri nanosu mazila na nosno sluznico si lahko pomagamo tudi z vatirano palčko, na katero smo iztisnili približno en centimeter mazila.

Kapljice apliciramo v nos leže, s čimer preprečimo, da bi tekočina stekla v usta. Na ležišču imamo glavo nagnjeno nazaj, čez rob ležišča. Predpisano število kapljic s kapalnim nastavkom kanemo v vsako nosnico in počakamo nekaj trenutkov. Glavo čez 30 sekund premaknemo v najmanj tri različne smeri: levo, desno, naprej, nazaj, da se bo tekočina lahko enakomerno porazdelila po nosni votlini. Tekočino, ki bi nam morebiti kljub pazljivosti stekla v usta, moramo izpljuniti.

Uporaba nosnih pršil je enostavnejša, saj se tekočina lažje in enakomerneje porazdeli po nosni sluznici. Apliciramo jih lahko sede ali stoje. Glavo nagnemo toliko naprej, da bomo gledali prste na nogah. Z desno roko namestimo nastavek v levo nosnico in ga usmerimo proti zunanji nosni steni. Nastavek potisnemo navzdol, da se sprosti odmerek, in ob razpršitvi zdravila nežno vdihnemo skozi nosnico. Kadar moramo aplicirati zdravilo v obe nosnici, z levo roko nastavek namestimo še v desno nosnico in ga usmerimo proti zunanji nosni steni, sprostimo odmerek in ga vdihnemo.

Po uporabi katere koli farmacevtske oblike za nos konico tube ali nastavka obrišemo s čistim robčkom in ga zapremo z zaporko. Vsebnik s suspenzijo ali raztopino kapljic oziroma pršila pred uporabo pretresemo. Pred prvo uporabo pršila za nos ali če tega že nekaj časa nismo uporabljali, sprostimo nekaj zdravila iz pršilke v zrak, tako da nastavek nekajkrat potisnemo navzdol, pri čemer se mora pokazati fino razpršena meglica.

Zdravila z lokalnim delovanjem na nosni sluznici praviloma apliciramo v obe nosnici, zdravila s sistemskim učinkom (za zdravljenje bolezni, ki niso neposredno povezane z nosno votlino) pa apliciramo le v eno nosnico. Pravilna uporaba zdravil za nos zmanjšuje neželene učinke in izboljšuje delovanje zdravila, zato se o tem posvetujte z lekarniškim strokovnim osebjem.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj