Točka zdravja

Pravilna uporaba izdelkov za (samo)zdravljenje hemoroidov

Zdravljenje hemoroidov ali vsaj lajšanje simptomov lahko poteka s pomočjo uporabe izdelkov, običajno so to zdravila ali medicinski pripomočki. Ne glede na vrsto izdelka gre običajno za farmacevtske oblike, kot so mazila ali svečke. Na voljo je tudi (samo)zdravljenje z zdravili v obliki tablet, kjer je način uporabe še najbolj enostaven. Tableto preprosto popijemo s kozarcem vode, ne glede na obrok hrane. Edina posebnost je režim odmerjanja, saj je treba zdravilo uživati v prvih štirih dneh trikrat dnevno, nato pa tri dni še dvakrat dnevno.

Večji izziv predstavlja lokalna aplikacija, zato se bomo v nadaljevanju podrobneje posvetili rektalni aplikaciji mazil ali svečk.

Farmacevtske oblike za rektalno uporabo so namenjene dajanju v danko. Najpogosteje uporabljamo svečke, ki so običajno stožčaste oblike. V danko lahko apliciramo tudi mazila, ki imajo za ta namen priložen aplikator. Pri uporabi farmacevtskih oblik upoštevamo naslednja navodila:

  • Običajno jih apliciramo dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer, nekatere pa odmerjamo samo enkrat dnevno. V tem primeru priporočamo odmerjanje zvečer pred spanjem. Na ta način zmanjšamo možnost iztekanja vsebine. Do tega lahko pride, saj se svečka po vstavitvi začne taliti. Na posteljo si zato lahko damo brisačo, da ohranimo čisto rjuho.
  • Pred aplikacijo je priporočljivo izprazniti črevo, oziroma odložiti veliko potrebo za vsaj eno uro po aplikaciji v danko. Če recimo redno odvajamo blato zjutraj, z aplikacijo zdravila v danko počakamo, da prej odvajamo blato. Nekatere izdelke je priporočljivo nanesti oz. aplicirati tudi med dnevom po odvajanju blata.
  • Pred aplikacijo v danko ali okolico anusa si umijmo roke.
  • Za aplikacijo mazila v danko predhodno namestimo aplikator, s svečke odstranimo ovojnino.
  • Uležemo se na bok, tako da eno nogo zravnamo, drugo pa upognemo.
  • Svečko vstavimo v danko s koničastim delom naprej. Aplikacijo bomo olajšali, če bomo svečko navlažili z vodo ali lubrikantom na vodni osnovi. Če se svečka zaradi zunanjih pogojev zmehča, jo pred vstavljanjem v danko za nekaj sekund podržimo pod hladno vodo.
  • Svečko potisnemo čim globlje, da ne bi izpadla, potem nekaj časa sedimo ali ležimo pri miru.
  • Mazilo za rektalno uporabo ima priložen nastavek, ki ga napolnimo in mazilo nato z nastavkom iztisnemo v debelo črevo. Lahko pa ustrezno količino mazila potisnemo v danko s pomočjo prsta.
  • Po aplikaciji si ponovno umijemo roke.

Vloga magistra farmacije ali farmacevtskega tehnika v lekarni glede samozdravljenja hemoroidov je pomembna iz več vidikov, svetuje glede primernosti samozdravljenja in pomaga pri izbiri ustreznega izdelka, ne pozabimo pa tudi na pomembno vlogo pri dajanju navodil glede pravilne uporabe zdravil oz. drugih izdelkov. Slednje je praviloma ključno pri učinkoviti in varni uporabi zdravil.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj