Točka zdravja

Pravilna uporaba repelentov nanešenih na kožo

Repelenti so snovi, ki odganjajo žuželke, najpogosteje jih uporabljamo z namenom preprečevanja pikov krvosesih insektov. Za razliko od insekticidov ne škodujejo insektom in jih ne ubijajo. Insekte, ki se prehranjujejo s krvjo privlačijo različni dejavniki: fizični, kot je toplota telesa ali barva obleke, ali kemični. Med zadnje prištevamo ogljikov dioksid v izdihanem zraku, mlečno kislino, amonijak. 
 
Proizvajalci ponujajo repelente za rabo na telesu v različnih oblikah, najpogosteje v obliki tekočin, aerosolov, emulzij, gelov ali stikov, zapestnic ali tatujev. Načeloma gre za tekočine značilnega vonja, ki izhlapevajo pri sobni temperaturi. Običajno jih nanesemo na kožo ali obleko, kjer s počasnim izhlapevanjem tvorijo okrog telesa oblak vonjav, ki moti oziroma odganja insekte. Repelenti, katerih način delovanja je poznan, v osnovi delujejo z vezavo na senzorni sistem insektov na enega od dveh načinov: bodisi preprečijo zaznavanje žrtve, bodisi zaznavanje snovi, ki insekte privlačijo spremenijo v odbijajoče.
 
Poznamo različne repelente, v osnovi jih delimo med naravne in sintezne. Razlikujejo se v učinkovitosti, trajanju delovanja in tudi varnosti. Nekaj najpogostejših bomo podrobneje opisali v naslednjem prispevku, tokrat se bomo osredotočili na splošne značilnosti in napotke glede uporabe. Učinkovitosti izdelka je odvisna od vrste in koncentracije izbranega repelenta in prisotnosti določenih dejavnikov. Med dejavnike, ki zmanjšujejo učinkovitost repelentov prištevamo visoko zračno vlago. Če preseže 85 % se izhlapevanje repelenta precej zmanjša in poveča možnost penetracije skozi kožo, kar poveča potencialno škodljivost. Pri višjih temperaturah repelenti hitreje izhlapevajo, zato se čas trajanja učinka skrajša. To je izrazito opazno pri temperaturi okrog 40 °C. Učinek zmanjša tudi veter. Poleg opisanih dejavnikov je učinek odvisen še od površine, na katero smo repelent nanesli, zdravstvenega stanja kože, debeline kože in znojenja. Določen vpliv ima tudi formulacija izdelka in sestava ostalih snovi v izdelku.
 
Pri uporabi repelentov upoštevajmo naslednja priporočila:
Repelente nanašamo na kožo v ustrezni količini, kar pomeni, da narahlo prekrijemo kožo. Ne nanašamo jih na kožo pod obleko, lahko pa čez obleko. 
Previdno postopajmo pri nanosu na obraz, predvsem se izogibajmo neposrednemu stiku z očmi in sluznicami (nos, usta). Priporočamo nanos na dlani in nato na obraz. Z dlani si jih takoj sperimo, da preprečimo stik z očmi, usti ali spolovili.
Izogibamo se nanosu na kožo z ranami, urezninami, ekcemi ali na razdraženo kožo. 
Najprej uporabimo zaščitno sredstvo za sončenje, čez to nanesimo repelent. 
V zaprtih prostorih jih ne uporabljamo. 
Po prihodu v zaprt prostor je priporočljivo kožo, na katero smo nanesli repelent sprati z vodo in milom. 
Koža otrok je dvakrat bolj prepustna kot koža odraslih, zato ravnajmo bolj previdno. Čeprav nekatere repelente lahko uporabljamo pri otrocih, starejših od 2 mesecev, dajemo pri otrocih do 2 let starosti prednost nekemijskim metodam. Otrokom repelentov se nanašamo na roke, da jih ne bi zanesli v usta ali oči.
 
Lekarna je primerna lokacija nakupa repelenta, kjer vam pomagamo pri izbiri in svetujemo o pravilni uporabi. Tokrat smo osvetlili pravilno uporabo, v naslednjem prispevku se bomo podrobneje posvetili izbiri.
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj