Točka zdravja

Pravilna uporaba ščitničnih hormonov

Ščitnica je ena najpomembnejših žlez z notranjim izločanjem. Preko izločanje dveh hormonov, tiroksina in trijodtironina vpliva na skoraj vse procese v telesu, saj uravnava metabolizem in s tem vpliva na delovanje vseh pomembnih organov v našem telesu – med drugim srca in možganov. Gre za majhno, kot metuljček oblikovano žlezo, ki se nahaja na območju vratu. Težave lahko nastanejo zaradi zmanjšanega ali povečanega delovanja te žleze. Relativno pogost je hipotiroidizem, to je zmanjšano delovanje žleze ščitnice, ki prizadene okrog 1–2 % ljudi na svetovni ravni.

Ti bolniki običajno prejemajo sintezni hormon ščitnice (levotiroksin) v obliki zdravila. Učinkovina se nahaja v zdravilih različnih zaščitenih imen in v različnih jakostih. Odmerki zdravil so običajno izraženi v miligramih, tukaj pa gre za manjše enote, saj običajni odmerki znašajo nekaj 10, in ponavadi ne dosti več kot 100 mikrogramov. Ustrezen odmerek določi zdravnik individualno za vsakega bolnika posebej, na podlagi laboratorijskih testov in kliničnih preiskav.

Zdravila z levotiroksinom bolnik zaužije v obliki tablete. Prednost teh zdravil je, da je dovolj enkraten odmerek dnevno. Zaradi postopka določanja ustreznega individualnega odmerka običajno traja kar nekaj tednov, da zdravnik uspe določiti ustrezen celotni nadomestni odmerek. V iskanju pravega odmerka lahko pridemo do situacije, ko mora bolnik ob različnih dnevih v tednu odmerjati različne odmerke, kar življenje bolniku nekoliko zakomplicira. V takih primerih mu lahko pomagamo v lekarni z izdelavo osebne kartice zdravil, ki omogoča enostaven prikaz številnih informacij, pomembnih za jemanje zdravil, med drugim načina odmerjanja, časa in velikosti odmerka. Pri tem pa nam pomagajo lahko tudi aplikacije, nameščene na pametnih mobilnikih, ki nam nudijo informacije o potrebnih odmerkih ter nas opominjajo na odmerjanje zdravil.

Druga nekoliko neugodna lastnost zdravil, ki vsebujejo levotiroksin je možnost neželenega součinkovanja sočasno zaužite hrane ali zdravil. Različne sestavine hrane in različna zdravila lahko negativno vplivajo na učinek teh zdravil, zato jih običajno odmerjamo zjutraj, ločeno od obroka hrane in drugih zdravil, kar marsikomu oteži ravnanje z zdravili in precej poseže v njegov način življenja.

V tem primeru je zelo dobrodošel posvet z lekarniškim farmacevtom, recimo v obliki storitve pregled uporabe zdravil, kjer med pogovorom s farmacevtom, v pogojih zagotovljene zasebnosti, preverimo način uporabe zdravil in podamo priporočila za odpravo morebitnih nepravilnosti. Storitev je primerna za številne bolnike, predvsem take, ki uporabljajo več zdravil, imajo določene težave z zdravili ali se z njimi ne znajdejo najbolje. Zelo primerna je v primeru, ko se bolniku spremeni terapija, tudi ob uvedbi novih zdravil, ki lahko vplivajo na odmerjanje dosedanje terapije.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj