Točka zdravja

Pravilna uporaba statinov


Statini so pogosto uporabljena skupina zdravil, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek ateroskleroze in njenih zapletov, kot so srčni infarkt, možganska kap in periferna bolezen žilja. Učinek in s tem namen pa dosežemo samo ob rednem jemanju zdravila. Kot za zdravljenje ostalih kroničnih bolezni je potrebno redno in dolgotrajno zdravljenje, praviloma jih odmerjamo vsak dan. Pozabljivost je pogost vzrok neredne uporabe zdravil. Lekarniški farmacevti priporočamo različne načine, da ne bi pozabili vzeti zdravila. 


V pomoč so vam lahko opomniki (osebna kartica zdravil, mobilna aplikacija, alarm na uri ipd.), listkov in podobni pripomočki. Prosite lahko koga od bližnjih, naj vas spomni na odmerjanje zdravil. V praksi se je izkazalo, da nam je v pomoč, če jemanje zdravil vežemo na določene rutinske aktivnosti, denimo obroke hrane, gledanje televizije, sprehajanje psa, umivanje zob, branje knjige, ipd. Recimo, da morate zdravilo vzeti zvečer, pred spanjem. Priporočamo vam, da si škatlico zdravila postavite na nočno omarico ob knjigo, ki jo vedno berete pred spanjem. Zdravilo boste tako vsak večer zagledali in bo manj možnosti, da bi ga pozabili vzeti. Če zdravilo kljub vsemu pozabite vzeti, ga vzemite čim prej, ko se spomnite. Recimo, če bi ga morali vzeti opoldne in se spomnite zvečer. Če pa je že bližje čas za naslednji odmerek, pa pozabljeni odmerek ne nadomestite, saj odmerkov ni priporočljivo podvajati.


Kakšen pa je pravilen način uporabe statinov? Ta zdravila so običajno v obliki tablet. Priporočamo zaužitje celih tablet. Ob drobljenju tablet namreč tvegamo, da zaradi izgube katerega od koščkov ne zaužijemo ustreznega odmerka. Lomljenje in drobljene tablet s statini sicer ni prepovedano, odsvetujemo pa pri tabletah s podaljšanim sproščanjem, ki vsebujejo fluvastatin. Ob drobljenju teh tablet bo učinek zdravila bistveno krajši. 


Jemanje zdravil s statini običajno priporočamo v večernih urah. Razlog tiči v njihovem delovanju. Statini zavirajo biosintezo holesterola v jetrih, katere pretežni del poteka v nočnem času. Odmerjanje v večernih urah je pomembno predvsem v primeru uporabe statinov s krajšim časom delovanja (npr. simvastatin). Statine z daljšim časom delovanja (atorvastatin, rosuvastatin) lahko zaužijemo kadar koli tekom dneva.


S čim poplakniti tableto? Najustreznejša tekočina je voda. Vsekakor se izogibajmo napitkom iz grenivke. Ta sadež namreč vsebuje spojine, ki motijo presnovo statinov v telesu in povečajo možnost pojava neželenih učinkov. To velja predvsem za določene statine, kot sta simvastatin in atorvastatin.


Lahko sočasno uporabljam druga zdravila, zelišča? Nekatera druga zdravila lahko motijo delovanje statinov. Poleg nekaterih drugih spadajo med taka zdravila tudi določeni antibiotiki ali protiglivična zdravila. Zato zdravnika ali farmacevta pred predpisom oziroma izdajo novih zdravil opozorite na dejstvo, da se zdravite s statini. Previdnost velja tudi ob uporabi zelišč oziroma zdravil iz zdravilnih rastlin. Šentjanževka recimo lahko pomembno zmanjša učinek nekaterih statinov.

Zdravila za zdravljenje kroničnih bolezni pridete iskat v lekarno praviloma vsake tri mesece. Ob vsaki izdaji zdravil vam magister farmacije svetuje o pravilni uporabi zdravil. Če imate kakšno vprašanje o svojih zdravilih, ga takrat o tem povprašajte. Če imate več zdravil in bi se radi o njih na samem pogovorili, pa izkoristite možnost daljšega posveta z magistrom farmacije in povprašajte o storitvi pregled uporabe zdravil.
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj