Točka zdravja

Pravilna uporaba zdravil za lajšanje alergijskega rinitisa

V toplejših mesecih se običajno zmanjša pojavnost virusnih okužb dihal, a smrkanje in kihanje ne pojenjata pomembno, le vzrok se zamenja. Namesto virusov takrat na sceno stopijo alergeni. Alergijski rinitis je pogosta tegoba, pri kateri, če želimo vsaj deloma živeti na prostem, brez uporabe zdravil ne gre. Ta so raznolika, k učinkovitosti in varnosti pa pomembno prispevamo z načinom uporabe.

Pri alergijskem rinitisu pogosto uporabljamo antihistaminike, za mladostnike in odrasle v obliki tablet, za otroke pa v obliki sirupov. Uporaba tovrstnih zdravil je razmeroma preprosta. Običajen odmerek je ena enota zdravila (1 tableta ali 1 žlička, to je 5 ml) enkrat na dan. Načeloma je vseeno, v katerem delu dneva zdravilo zaužijemo. Novejši antihistaminiki v manjši meri prehajajo v centralni živčni sistem in tako v nasprotju s starejšimi v manjši meri povzročajo zaspanost. Ta se pri večini uporabnikov novejših antihistaminikov ne pojavi. Osebi, ki tudi pri teh zdravilih opazi zaspanost, svetujemo jemanje odmerka zvečer. Hrana in pijača na učinkovitost in varnost ne vplivata.

Bolniki z alergijskim rinitisom pogosto uporabljajo tudi farmacevtske oblike za nos (nosna pršila, kapljice za nos), s katerimi zdravilno učinkovino dostavijo neposredno na nosno sluznico. Nosna pršila lahko apliciramo stoje ali sede, kapljice pa si praviloma dajemo v nos v ležečem položaju, s čimer preprečimo, da bi zdravilo steklo v ustno-žrelni prostor. Pri uporabi kortikosteroidov je treba upoštevati dejstvo, da se optimalen učinek pokaže po nekajdnevni uporabi. Ob aplikaciji je treba nosni nastavek usmeriti stran od nosnega pretina, s čimer zmanjšamo pojavnost nekaterih neželenih učinkov (npr. perforacije pretina). Pred aplikacijo je priporočljivo nosno sluznico očistiti, recimo s fiziološko raztopino. Aplikacija te lahko tudi neposredno pomaga pri alergijskem rinitisu, saj odstranjuje alergene z nosne sluznice. Nosne dekongestive uporabljamo le omejen čas (5 do 7 dni), da se izognemo povratnemu rinitisu in izsušenosti nosne sluznice.

Pri alergijskem rinitisu se lahko pojavijo tudi očesni simptomi. Te lahko blažimo z nekaterimi prej omenjenimi zdravili, lahko pa posežemo tudi po farmacevtskih oblikah, ki se nanašajo neposredno na očesno površino. Na voljo imamo kapljice za oči, ki vsebujejo protialergijske učinkovine. Po navadi jih apliciramo 1-krat do 3-krat dnevno, po eno kapljico v vsako oko. Pri uporabi kapljic bodimo pozorni, da jih prijemamo s čistimi rokami in se s konico vsebnika ne dotikamo drugih površin, niti okolice oči. Uporabnost kapljic je omejena s prvim odprtjem, zato ta podatek preverimo in si datum odprtja zapišimo, recimo na škatlico zdravila. Če uporabljamo različne kapljice za oči, imejmo med posameznimi odmerki vsaj 5-minutni presledek.  

Informacije o uporabi zdravil so obvezen dodatek vsakemu zdravilu, napisan na priloženem navodilu za uporabo. Pomembna navodila vam ob izdaji damo farmacevtski strokovni delavci, ki smo pravi naslov za vprašanja v primeru dvomov.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj