Točka zdravja

Pravilna uporaba zdravila za osteoporozo

Gospe, ki ob redni uporabi zdravil za bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni pogosto jemlje protibolečinska zdravila, je zdravnik uvedel novo zdravilo za zdravljenje osteoporoze. Da bi bolje spoznala novo zdravilo in uskladila jemanje z obstoječimi zdravili, se je odločila za posvet s farmacevtom glede uporabe zdravil.


Čeprav sva pogledala in preverila uporabo vseh njenih zdravil, sva večino časa, namenjenega pogovoru, posvetila novemu zdravilu za zdravljenje osteoporoze. To zdravilo vsebuje učinkovino risedronsko kislino, ki spada v skupino zdravil, imenovanih bisfosfonati. Gre za najpogosteje predpisovana zdravila za zdravljenje osteoporoze, ki delujejo kot močni zaviralci kostne razgradnje. Ker se kosti počasneje razgrajujejo, se mineralna kostna gostota poveča, zmanjša pa se tudi tveganje za zlom.


Večino časa sva namenila pravilni uporabi tega zdravila, saj je zelo pomembna, predvsem z vidika učinkovitosti, pa tudi varnosti. Značilnost teh zdravil je majhna biološka uporabnost, če jih zaužijemo v obliki tablet skozi usta. Dejansko manj kot 1 % učinkovine iz tablete preide v kri in nato v kosti, kjer učinkuje. Z nepravilno uporabo lahko ta odstotek zmanjšamo, s čimer pomembno zmanjšamo učinkovitost zdravljenja.


Količino absorbirane učinkovine lahko zmanjša hrana, zato v času od sproščanja učinkovine iz tablete in absorpcije učinkovine v kri v prebavilih ne sme biti sočasno prisotne hrane. Gospo sem opozoril, naj zdravilo zaužije na prazen želodec, vsaj 30 minut pred zajtrkom.


Na učinkovitost lahko poleg hrane vpliva tudi sočasno zaužita tekočina. Najmanjši vpliv bo imela navadna voda, ki sem jo priporočal kot tekočino, s katero poplakne tableto. Odsvetoval sem ji druge napitke, ki lahko vsebujejo večjo količino mineralov (npr. mleko, mineralne vode, s kalcijem obogateni pomarančni sok).


Gospa občasno, ob želodčnih težavah, uporabi zdravilo za nevtralizacijo želodčnega soka, ki ga ne sme zaužiti sočasno s tem zdravilom. Prav tako sem jo opozoril, naj dodatek kalcija zaužije opoldne ali v popoldanskem času, nikakor hkrati s tem zdravilom. Zdravila ali prehranska dopolnila, ki vsebujejo polivalentne katione (npr. kalcij, magnezij, železo in aluminij), namreč lahko pomembno zmanjšajo absorpcijo bisfosfonatov.


Gospa občasno občuti težave z želodcem, zato sem jo še posebej opozoril na pomen pravilnega načina uporabe zdravila, ki poleg hrane in pijače priporoča še, da zdravilo vzamemo v pokončnem položaju. Brez zajtrka v stoječem ali sedečem položaju mora gospa nato vztrajati še 30 minut. S tem bo preprečila ali vsaj zmanjšala pojavnost neželenih učinkov, kot so disfagija, bolečina pri požiranju, retrosternalna bolečina ali nov pojav oz. poslabšanje zgage, ki so posledica draženja požiralnika.


Zdravila za zdravljenje osteoporoze ji v nasprotju z drugimi njenimi zdravili ne bo treba jemati vsak dan, ampak le dva zaporedna dni v mesecu. To ji je lahko dodaten izziv, da se bo spomnila na odmerek zdravila. Da se bo izognila izpuščanju odmerkov, sem ji priporočal uporabo opomnikov in pomoč bližnjih, da jo opomnijo na zdravilo.


Na koncu sem ji še izdelal seznam zdravil z vsemi potrebnimi informacijami, ki ji je lahko v pomoč pri zdravljenju z zdravili. Gospa se je na koncu zahvalila za številne napotke in razlago. Pohvalila je možnost posveta v ločenem prostoru lekarne, kjer sva lahko sedla in se v miru pogovorila. Strinjala sva se, da je res škoda, da država oziroma zavarovalnica ne omogoča brezplačne storitve.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj