Točka zdravja

Pravilno uporabljate vdihovalnik?

Za zdravljenje astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) običajno uporabljamo zdravila v obliki vdihovalnikov. Ti so se tekom razvoja zdravil spreminjali, čemur se je prilagajala tehnika vdihavanja zdravila iz vdihovalnikov. Na voljo imamo različne tipe vdihovalnikov, ki se jih uporablja na različen način. 
Zdravstveni delavci v praksi pogosto ugotavljamo, da bolniki tovrstna zdravila ne uporabljajo skladno z navodili. Temu pritrjujejo rezultati nedavno objavljene raziskave v slovenskih lekarnah, ki kažejo da pri 70 % bolnikih tehnika inhaliranja ni bila ustrezna. Nepravilna uporaba zdravil poveča tveganje za pojav neželenih učinkov. Bolnik, ki si po uporabi določenih vdihovalnikov ne izpere ust recimo tvega večjo možnost za pojav glivične okužbe ust (če je med vdihovanimi učinkovinami glukokortikosteroid) ali hripavost (če vdihuje antiholinergik).Posledica nepravilne uporabe vdihovalnikov pa je lahko tudi neučinkovitost zdravljenja. Tako niti ne preseneča podatek, da pri 38 % bolnikov z astmo bolezen ni bila nadzorovana in je pri 31 % bolnikov s KOPB imela bolezen velik vpliv na njihovo življenje.


Zelo pogosto opažena napaka, ne glede na vrsto vdihovalnika je izostanek poudarjenega izdiha pred pričetkom inhaliranja. Poudarjen izdih je ne glede na vrsto vdihovalnika ključen za dovolj globok vdih, ki omogoči ustrezno dostavo zdravila v pljuča.


Pri vdihovalnikih v obliki pršilnikov je poseben izziv zagotoviti dovolj počasen in dolg vdih, ki je usklajen s sproženjem odmerka na vdihovalniku. Bolnikom, ki tega ne zmorejo predlagamo bodisi zamenjavo tipa vdihovalnika (vedno ni možno), bodisi uporabo buče. Uporaba slednje zmanjša hitrost aerosola iz pršila, kar izboljša dostavo zdravila v pljuča. Poleg tega zmanjšuje odlaganje večjih delcev aerosola v ustni votlini in žrelu, kjer lahko povzročajo lokalne neželene učinke. 
Vdihovalnikih s suhimi praški, za razliko od vdihovalnikov v obliki pršil, zahtevajo razmeroma hiter in močan vdih. Če tega ne uspemo zagotoviti tvegamo slabši učinek zdravila, saj v pljuča dostavimo manjšo količino zdravila, tudi za petino ali manj. 


V današnjem času imamo s pomočjo spleta na voljo veliko možnosti, da pridemo do želenih informacij. To lahko uporabite tudi za učenje pravilne tehnike inhaliranja. Kljub temu, pa je priporočljiv še pogovor s strokovnjakom. Raziskave namreč dokazujejo, da tudi bolniki, ki so že dokazali pravilno tehniko inhaliranja čez čas vdihovalnike uporabljajo napačno. Z branjem navodil ali z gledanjem video posnetkov, ki prikazujejo pravilno tehniko namreč ne bomo mogli preveriti našo tehniko vdihavanja.


V Pomurskih lekarnah vam poleg nasveta glede pravilne in varne uporabe zdravil ob izdaji zdravil ponujamo še dve storitvi, pri katerih se lahko pogovorite o uporabi vdihovalnikov in preverite ali jih pravilno uporabljate. Storitev Celoviti posvet s farmacevtom o astmi in KOPB je namenjena bolnikom z astmo ali KOPB in vključuje poleg pogovora o bolezni tudi svetovanje glede uporabe vdihovalnikov. Še bolj ciljano na uporabo zdravil pa je usmerjena storitev Pregled uporabe zdravil. V okviru slednje preverimo, če zdravila pravilno in varno uporabljate (vsa zdravila, ne le v obliki vdihovalnikov) in vam pomagamo, če imate kakšne težave v zvezi z uporabo zdravil. Pri obeh storitvah preverimo vašo tehniko uporabe vdihovalnikov in vas naučimo pravilne uporabe. Pomembno se mi zdi izpostaviti, da storitev izvaja dodatno usposobljen magister farmacije, ki si vzame dovolj časa za pogovor z vami v prostoru, kjer zagotovimo zasebnost. 

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj