Točka zdravja

Pregled uporabe zdravil

Imate več zdravil in bi se o njih radi pogovorili? Lekarniški farmacevt je primeren sogovornik, ki pa mu običajno izza pulta težko postavite več kot eno vprašanje. Bi se radi v miru pogovorili? Si želite, da bi si lahko lekarniški farmacevt za vas vzel več časa?


Tudi v Pomurskih lekarnah smo zaznali potrebo po temeljitem pregledu in pogovoru o zdravilih. Že nekaj časa, kot veliko lekarn po Sloveniji, ponujamo pogovor o zdravilih, ki smo ga poimenovali Pregled uporabe zdravil. Izvaja ga magister farmacije, ki je pridobil in dokazal dodatna znanja. 

Ta pogovor pa seveda ne more potekati v prostoru lekarne, kjer poteka izdaja zdravil, ob navzočnosti naključnega mimoidočega. Zavedamo se tudi, da je potrebno zagotoviti kar nekaj časa za pogovor o vseh zdravilih. Pogovor tako poteka v posebnem lekarniškem prostoru, kjer zagotavljamo zasebnost. Na razpolago imamo vsaj 20 do 30 minut časa. Seveda lahko to zagotovimo le ob predhodnem naročanju. Glede na dosedanje izkušnje gre za ustrezen pristop. V predvidenem času se vam povsem posvetimo in odgovorimo na vaša vprašanja glede uporabe zdravil.


Velika prednost našega pristopa je celovit pregled vaših zdravil. S tem zagotovimo, da spoznate vaša zdravila in razumete čemu so namenjena. Zelo pomemben del je ugotavljanje pravilne uporabe. Velikokrat smo ugotovili, da je zaradi nepravilne uporabe bila učinkovitost zdravljenja z zdravili slabša od pričakovane. Nepoučenemu se malenkosti, kot je odmerjanje v nepravilnem delu dneva ali glede na obrok hrane oziroma hkrati z določenimi zdravili, zelišči ali prehranskimi dopolnili, lahko zdijo nepomembne, a odločilno vplivajo na uspeh zdravljenja z zdravilom. Podobno velja za pojav neželenih učinkov, ki so prav tako pogosto odvisni od uporabe zdravila. 


Med pogovorom se ne izognemo niti rednemu jemanju. Nekateri lahko zaradi določenih predsodkov zavračajo zdravila. Takim bo magister farmacije predstavil koristi in tveganja posameznega zdravila. Na srečo imamo na voljo kar precej zdravil in če nekomu določeno zdravilo ne ustreza, recimo zaradi farmacevtske oblike (težko požiranje) mu lahko pomagamo poiskati ustreznejše. Pogosto pa naletimo tudi na pozabljanje pri odmerjanju. Poznamo kar nekaj tehnik, s katerimi izboljšamo redno uporabo zdravil, ki jih prilagodimo posamezniku in njegovi specifični situaciji.


Seveda lahko zdravila povzročajo določene težave. Pogosto z omenjanjem težav ciljamo na neželene učinke. Marsikoga že potencialna možnost pojava neželenih učinkov lahko odvrne od uporabe zdravil. Kar je zanj lahko velika škoda. S pomočjo zdravil ne le podaljšujemo življenje pač pa življenju pogosto dodajamo kakovost. Si predstavljate nekoga, ki ob oteženem dihanju ne bi mogel niti na sprehod, pa ob uporabi vdihovalnikov lahko skorajda normalno funkcionira? Ravno zato je pogovor s strokovnjakom o zdravilih še kako potreben. Če vas skrbijo vaša zdravila, se bomo o njih z vami odkrito pogovorili ter vam predstavili tako koristi, kot tveganja. Zavedajte se, da nobeno zdravilo ne bi bilo mogoče v lekarni izdati, če bi njegovo tveganje pretehtalo koristi.


Kaj morate torej storiti, če se želite o svojih zdravilih pogovoriti? Najbolje, da se v lekarni naročite na pogovor z magistrom farmacije. Na razgovor prinesite s sabo vsa zdravila, ki jih uporabljate. Ne pozabite niti na druge izdelke, recimo prehranska dopolnila ali zeliščne pripravke. Če vas katera stvar še posebej zanima, nam lahko to zaupate že ob naročanju. Farmacevt, ki se bo z vami pogovoril se bo tako lahko ustrezno pripravil in vam zagotovil dovolj časa na razpolago. 


Ob koncu vam bo izdelal seznam zdravil, iz katerega enostavno razberemo kdaj, kako in zakaj jih uporabljate. V pomoč vam bo pri uporabi zdravil, prav tako pa vam lahko pomaga iz zagate, ko boste morali zdravstvenemu osebju našteti vaša zdravila in odmerke, ki jih uporabljate.


Do sedaj smo opravili že veliko posvetov o zdravilih. Na žalost smo ugotovili, da so težave, kot je slabša učinkovitost ali pojav neželenih učinkov pogosto izvirala iz napačne uporabe zdravil. Velikokrat se uporabniki zdravil niti niso zavedali, da jih napačno uporabljajo. Poskrbite, da pri vas ne bi bilo tako. Zdravnik vam je predpisal zdravila, a predvsem od vas je odvisno, ali bodo dosegla svoj namen. Dovolite, da vam pri tem pomagamo. 
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj