Točka zdravja

Premislek o vitaminsko mineralnih dodatkih

Vitamini in minerali predstavljajo snovi, ki so za delovanje človeškega organizma nujno potrebne, hkrati pa jih telo ne more sintetizirati. Z zdravo, uravnoteženo prehrano jih praviloma dobimo v dovoljšnji količini in običajno ni potrebe po dodajanju. Kljub temu pa obstajajo primeri, ko posamezniki posegajo po teh dodatkih. Upravičeno?
Vsekakor v primeru, ko s prehrano ne uspemo zadostiti potrebnega vnosa po določenem mikrohranilu. Pri prehrani, ki izključuje meso, ribe in mleko denimo lahko pride do pomanjkanja vitamina B12. Tako lahko vegani posegajo po dodatkih vitamina B12, da zagotovijo zdravje živčnih ter krvnih celic.
Naslednji primer, ko je upravičen dodatek mikrohranil so stanja med povečanimi potrebami, recimo med nosečnostjo. Predvsem med prvim trimesečjem nosečnosti priporočamo dodajanje folne kisline, to je vitamina skupine B. Tako preprečujemo rojevanje premajhnih otrok ter rojevanje otrok z anomalijo nevralne cevi, kar se lahko kaže tudi z duševno prizadetostjo otrok. Med nosečnostjo niso samo povečane potrebe po vitaminih, pač pa tudi mineralih, recimo kalciju in železu.
Ob uporabi vitaminsko- mineralnih dodatkov se nam lahko postavlja vprašanje kakovosti in varnosti. Praviloma gre za živila, ki niso podvržena tako strogemu preverjanju kakovosti, kot ga poznamo pri zdravilih. Zato v lekarni najprej svetujemo zdravilo. Nosečnici, ki išče folno kislino priporočamo zdravilo s folno kislino. V tem primeru nam namreč proizvajalec ter tudi nadzorne službe zagotavljajo, da bomo bodočo mamico oskrbeli z izdelkom, ki vsebuje predpisano količino folne kisline. Podobno starejši gospe, ki išče kalcij za trdnejše kosti priporočamo zdravilo s kalcijem. Razlika pa je tudi med proizvajalci. Zaupamo predvsem znanim, ki lahko kvaliteto izdelkov dokažejo z ustreznimi certifikati oziroma analiznimi izvidi.
Vitaminsko-mineralne dodatke lahko kupimo praktično kjer koli. Vendar samo v lekarni imate možnost posveta z magistrom farmacije, ki preveri nevarnost sočasne uporabe z zdravili. Nekateri antibiotiki bodo namreč lahko neučinkoviti, če jih zaužijete hkrati z železom. Bolniki, ki se zdravijo z varfarinom morajo paziti na enakomeren vnos vitaminov K, A in E. Določene soli kalcija, magnezija in aluminija, ki nevtralizirajo želodčno kislino lahko pomembno zmanjšajo učinek kortikosteroidov.
Ob nameri glede uporabe vitaminsko-mineralnih dodatkov vam toplo priporočamo posvet v lekarni. Če bomo ugotovili znake, ki lahko nakazujejo na pomanjkanje določenega mikrohranila, kot je recimo anemija zaradi pomanjkanja železa, vas bomo napotili k zdravniku. Majhni odmerki, ki jih vsebujejo prehranska dopolnila temu namreč niso kos. Poleg tega vam lahko svetujemo kakovostne pripravke ter obenem preverimo, da ob morebitnem kombiniranju različnih izdelkov ne boste prekoračili priporočenega dnevnega vnosa oziroma škodovali morebitnemu zdravljenju z zdravili.
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj