Točka zdravja

Preprečevanje okužbe in zdravljenje borelioze

Borelioza, imenovana tudi lymska bolezen je bakterijska bolezen, ki jo prenaša klop. Okužene klope najdemo povsod po Sloveniji, zato velja previdnost pri gibanju v naravi. Čedalje toplejši pomladni meseci so verjetno vzrok porasti okužb že zgodaj pomladi, med vročimi in suhimi poletnimi meseci pa se tudi aktivnost klopov lahko zmanjša. Možnost okužbe je tako podaljšana na večino časa v letu, od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Najpomembnejši ukrep za preprečevanje borelioze je izogibanje stiku z okuženim klopom.


Kako zmanjšam možnost okužbe?
Klopi se nahajajo predvsem v ruralnem okolju (gozdovi, grmičevje ter visoka trava), a jih najdemo tudi v urbanem okolju (zelenice, mestni parki, vrtovi predmestij). Pri zadrževanju v takem okolju pomislimo na nekatere preventivne ukrepe. Kratki rokavi in kratke hlače za v gozd in jase recimo niso primerni. Priporočamo gladke tkanine in svetlejša oblačila, na katerih klopa hitreje opazimo. V lekarnah vam ponujamo ustrezna zaščitna sredstva, tako imenovane repelente, ki odvračajo klopa oziroma zmanjšajo možnost vboda klopa. Po vrnitvi domov se je treba preobleči, oblačilo pa oprati v pralnem stroju ali izsušiti v sušilniku, saj suh zrak klopa najhitreje uniči. Svetujemo, da pregledate celo telo in se nato stuširate.

Kako odstranim prisesanega klopa?
Čas sesanja je pomemben pri prenosu borelije v telo, zato je pomembno, da klopa čim prej odstranimo. Prisesanega klopa poskušajte odstraniti celega in brez kemikalij (alkohol, lepilo, olja…). Zmečkanje klopa ali poskus zadušitve namreč povečata verjetnost prenosa okužbe. V lekarnah vam nudimo posebne pincete za klope, s katerimi le tega odstranite hitro, pravilno in tako seveda varno. Kožo nato razkužite, klopa pa uničite.
 

Na kaj moram biti pozoren po vbodu klopa?
Praviloma se po vbodu okuženega klopa, na mestu vboda po 48 urah ali več, pojavi rdečina, ki je lahko kolobarjasta (ni nujno) in v nekaj dneh preraste v premer pet centimetrov. Rdečina lahko čez teden dni ali pozneje izgine. Rdečina praviloma ne boli, lahko le blago srbi ali skeli. Nekateri bolniki imajo ob tem dodatne težave, kot so glavoboli, bolečine v mišicah, blago povišano telesno temperaturo. V primeru opisanih znakov in simptomov vam svetujemo takojšnji obisk zdravnika!
 

Kaj lahko stori zdravnik?
Zdravljenje borelioze poteka s pomočjo antibiotikov. To je uspešnejše, če začnemo z njim čim hitreje. Pogosto zdravnik zdravilo uvede še preden določi prisotnost protiteles. Ta namreč v našem telesu lahko nastanejo v dovolj veliki količini šele nekaj tednov po okužbi. S tem lahko tudi razložimo pogosto lažno negativne rezultate preiskav, opravljenih hitro po vbodu. Antibiotike običajno zaužijemo skozi usta, v nekaterih primerih (pozno zdravljenje, močno izraženi simptomi), pa nam jih lahko dovajajo tudi neposredno v žilo. 
 

Se lahko cepim za zaščito pred boreliozo?
Trenutno cepiva, kot ga poznamo za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom, še nimamo na razpolago. A to ne pomeni, da ga nikoli ne bo. V preteklosti so pripravljali cepiva, ki pa se zaradi različnih vzrokov niso uveljavila v praksi. V francoskem laboratoriju trenutno razvijajo cepivo, ki naj bi obetalo, a še nekaj časa ne bo na voljo. Proti koncu leta 2016 namreč šele načrtujejo testiranje v kliničnem okolju, torej na ljudeh. 
Do takrat upoštevajmo nasvete glede ustrezne zaščite, postopek pravilne odstranitve prisesanega klopa ter potrebo po pravočasnem obisku zdravnika. 
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj