Točka zdravja

Preslica, njivska (Equisetum arvense)

Preslica, njivska (Equisetum arvense)

Rastlina je razširjena v severnem zmernem pasu, rase tudi po vsej Sloveniji na vlažnih ilovnatih tleh, ne pa po močvirjih in barju. Spomladi poženejo najprej bledo rumenkasta ali rjavkasta stebla, ki imajo kolenca z obdanimi rokavci in kakšne 3 cm dolg klas, v katerem so trosovniki z vsebujočimi trosi. Ko dozorijo, stebla odmrejo, iz iste korenine pa požene 10 do 30, včasih tudi do 60 cm visoka zelena rastlina z votlim in zunaj vzdolžno žlebičastim steblom, iz katerega poganjajo tanke in razčlenjene zelene vejice, razporejene so v vretencih, ki jih obdajajo zobati in resasti rokavci.

Nekatere sorodne vrste so strupene, med njimi takšne, ki imajo hkrati obe vrsti stebel, ali pa klase na steblih z vejicami. Najnevarnejša je močvirska preslica (E. palustre), ki vsebuje alkaloid palustrin, strupen za živali in živino, najbrž pa tudi za ljudi, rase pa po močvirjih in močvirnatih travnikih po vsej Sloveniji.

Uporabni del
Zel. Vsebuje precej silicija, deloma v obliki topnih spojin v vodi, flavonoide in saponine.

Pravni položaj
Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin jo razvršča v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba
Kot
diuretik žene na vodo. V ljudski medicini tudi ustavlja krvavitve ter tako kot druga zdravila z vsebujočimi silikati pomaga zdraviti tuberkulozo, uporablja pa se tudi pri shujševalnih dietah, ker naj bi krepila presnovo in delovanje ledvic. Fitoterapevti pogosto priporočajo preslico pri lomljivih kosteh in krčih. Kopeli z dodatkom njene izlužnine naj bi celo pomagale pri zlomljenem hrustancu in ploskih nogah, ob ozeblinah prstov na rokah in nogah, kostnih zlomih ter revmi in putiki. Zdravilo je sestavina mnogih zeliščnih mešanic z diuretičnim učinkom in za znižanje krvnega tlaka, izvlečki pa gotovih pripravkov, pri nas kapljic za ledvice in mehur. Preslica in njeni izdelki se na veliko rabijo v kozmetiki proti gubam, modricam in celulitisu.

Odmerek za odrasle
Približno poldrugi deciliter kropa se prelije čez dve žlički (2g) droge, naj vre 5 minut in po 10-15 minutah precedi. Nekateri avtorji priporočajo pripravo prelivka, tedaj se droga namaka v hladni vodi 10-12 ur, preden se precedi. Če ni drugače predpisano, se skodelica sveže pripravljenega napitka popije trikrat na dan med obroki. Obkladki se pripravijo iz 10g droge v litru vode, kopeli pa iz dveh prgišč v litru vode za polno kad.

Novejša dognanja
Zdravilna raba sloni na tradiciji, znana farmakološka dejavnost pa na starejših raziskavah na živalih. Novejše raziskave potrjujejo v najboljšem primeru le šibke
diuretične lastnosti, zato je dejavnost sporno pripisati le eni sestavini. Zdravilo povzroča izločanje seča brez spremembe elektolitskega ravnotežja. Že pred več kot 50 leti so opazili, da topni silikati spodbudijo levkocitno dejavnost, vendar pozneje tega niso niti potrdili niti ovrgli. Preslica naj bi prav tako ustavila krvavitve in nadomeščala minerale, nekateri avtorji pa menijo, da silicij prispeva k strukturi veznega tkiva in vpliva na presnovo fosfatov in kalcija, vendar tudi tovrstne lastnosti niso preverjene. Površinsko dejavne zmesi maščobnih kislin in fitosterolov povzročijo šibek razkroj rdečih krvničk.

Stranski učinki in strupenost
Niso znani. Sorodna močvirska preslica lahko povzroči hudo zastrupitev pri rastlinojedih živalih, zlasti še konjih, bolezenski znaki pa imajo vse značilnosti akutnega primanjkljaja vitamina B1 in se kažejo kot izguba gibalne usklajenosti.

Prepovedi in opozorila
Vpliv na opravljanje vozil in medsebojno delovanje z drugimi zdravili nista znani. Izpiranje sečil je prepovedano pri edemu oziroma zastoju vode kot posledice oslabljenega delovanja srca in ledvic. Pri vsakem zdravljenju z izpiranjem je treba popiti dovolj nadomestne tekočine. Drogo hranite na temnem in suhem ter temperaturi, nižji od 25 stopinj C.

Lekarniško mnenje
Kot šibak diuretik
preslica blago žene na vodo in je v pomoč pri oteklinah zaradi poškodb ter za izpiranje vnetih sečil in ledvičnega peska, zunanje pa za negovalne namene. Mislimo seveda na njivsko preslico, ne pa močvirsko ali katerokoli drugo strupeno, s katerimi je preslična droga večkrat ponarejena.

Misel
Skrivnostno zdravilo je nem vihar. Prisluhnite, kar vam lekarnar pove, in kar vam nelekarnar zamolči.

Nazaj