Točka zdravja

Preverite vpliv zdravil na varnost v prometu

V prejšnjem prispevku smo spoznali, da lahko zdravljenje z določenimi zdravili resno omeji našo sposobnost upravljanja vozil in strojev. Taka zdravila so označena s trikotnikom na zunanji ovojnini. Vožnja vozil ob jemanju zdravil označenih s polnim trikotnikom v rdeči barvi na zunanji ovojnini je povsem prepovedana. Označba zdravil s praznim trikotnikom v barvi teksta na zunanji ovojnini pa upravljanje vozil in strojev relativno prepoveduje, kar pomeni, da  je treba za vsakogar posebej oceniti vpliv zdravila na njegove psihofizične sposobnosti.


Takrat smo tudi omenili, da na varnost v prometu ne vplivajo samo zdravila, označena s trikotnikom. Predvsem ob začetku zdravljenja z zdravili za zniževanje povišanega krvnega tlaka moramo biti pozorni na morebitno omotico in neugodje. Pri zdravljenju sladkorne bolezni z inzulini in nekaterimi drugimi zdravili smo podvrženi možnosti prevelikega znižanja krvnega sladkorja, kar se  lahko kaže z omotico, slabim počutjem, zmedenostjo, zaspanostjo, motnjami vida idr. Dremavost oziroma zaspanost lahko povzročijo tudi nekatera zdravila za zdravljenje alergij ali kašlja. 


Zaradi tega se ne zanašajte samo na označbo s trikotnikom, pač pa pred uporabo novega zdravila v lekarni preverite ali morebiti lahko vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev. Napotek velja tudi ob nakupu zdravil, ki jih še niste uporabljali. Nekatera zdravila, recimo za zdravljenje potovalne bolezni, alergij, nemira ali nespečnosti, ki jih lahko v lekarni dobimo brez recepta namreč tudi lahko zmanjšajo naše psihofizične sposobnosti.


Učinek alkohola na sposobnost vožnje je odvisen predvsem od količine zaužitega alkohola. Pri zdravilih pa poleg odmerka pomemben vpliv predstavljajo nekateri dejavniki ali situacije. Na prvem mestu velja opozoriti, da se učinki zdravil s vplivom na psihofizične sposobnosti seštevajo, obstaja pa možnost medsebojnega delovanja zdravil. Slednje pomeni, da lahko vplivajo na sposobnost upravljanja vozil in strojev tudi zdravila, ki sicer same ne povzročajo neugodnega učinka na psihofizične sposobnosti. Ne smemo pa spregledati dejstva, da pitje alkohola dodatno poveča tveganje za nesposobnost upravljanja vozil.   


Večji vpliv na psihofizične sposobnosti pričakujemo pri starejših osebah, saj se zaradi telesnih sprememb pri njih pogosteje izrazijo neželeni učinki zdravil. Pogostejša pojavnost neželenih učinkov in neugodnega delovanja na psihofizične sposobnosti pa je prisotna ob neupoštevanju navodil o jemanju zdravil. V mislih imamo uporabo odmerkov, drugačnih od priporočenih, pogostejšega odmerjanja, odmerjanja ob drugačnem času ali na nepravilen način. Kot primer lahko podam odmerjanje uspavala sredi noči oziroma proti jutru. Po uporabi uspavala vsaj 8 ur ne bi smeli voziti. Če torej zaužijemo uspavalo ob 3. uri in se nato zjutraj vsedemo za volan smo lahko zaradi zaspanosti nevaren udeleženec v prometu. 


Ob izdaji ali nakupu zdravila farmacevta seznanite, da zdravila ne poznate, posredujte pa mu tudi podatek katera zdravila ali druge izdelke za ohranjanje zdravja uporabljate. Lahko ga povprašate o morebitnem vplivu zdravila na psihofizične sposobnosti.


Poleg svetovanja ob izdaji zdravil vam lahko lekarniški farmacevti pomagamo na druge načine. V vsaki lekarni Pomurskih lekarn vam lahko izdelamo osebno kartico zdravil. Gre za seznam zdravil, ki vsebuje najpomembnejše informacije o uporabi zdravil, tudi o vplivu na psihofizične sposobnosti. Imamo pa zaposlenih več magistrov farmacije z dodatno kompetenco za posvet o zdravilih, imenovan Pregled uporabe zdravil. S farmacevtom se boste pogovorili o pravilni in varni uporabi zdravil, ki vključuje tudi vpliv zdravil na psihofizične sposobnosti.
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj