Točka zdravja

Previdno z analgetiki

Bolečina na žalost ni neznanka praktično nikomur, zato ne preseneča, da v lekarnah o lajšanju bolečine pogosto svetujemo. Ob svetovanju moramo biti pozorni in sposobni prepoznati stanja, ki zahtevajo zdravniško pomoč, znati pomagati pri izbiri ustreznega protibolečinskega zdravila ter podati jasna navodila glede pravilne uporabe zdravil. 


Samozdravljenje bolečine je primerno ob različnih stanjih oziroma poškodbah, npr. odrgninah, podpludbah, prehladu, vrezninah, bolečinah v ušesu, glavobolu, menstrualni bolečini, po manjših kirurških posegih, vnetju sinusov, bolečem žrelu, zvinih, nategih, izraščanju zob ali zobobolu. Seveda lahko pri vseh naštetih stanjih prepoznamo situacije, ko samozdravljenje ni primerno oziroma varno in vas raje napotimo k zdravniku. 
Bolečina je praktično vedno, razen v primeru kronične oblike, posledica nekega dogajanja v organizmu. Lahko gre za poškodbo, okvaro, vnetje… Z ublažitvijo bolečine vzroka ne bomo odpravili, zato je praviloma analgetik le delna oziroma začasna rešitev. Ob zobobolu, ki je posledica vnetja recimo lahko svetujemo analgetik, a le do takrat, ko pridemo do zobozdravnika. Če bi z obiskom pri zobozdravniku predolgo odlašali lahko tvegamo nepopravljivo škodo, posledica česar je recimo izguba zoba. Včasih pa so posledice spregledane bolečine še hujše. Razvije se lahko kronična bolečina, lahko pa postanemo celo odvisni od analgetikov. Primer slednjega je tako imenovani analgetični glavobol.


Kateri analgetik pa ob določeni vrsti bolečine priporočamo? Pri večini bolečinskih stanj, primernih za samozdravljenje je prva izbira praviloma paracetamol, ki ima najmanj omejitev in je primeren za različne osebe, od otrok do starostnikov. Podobno ali še bolj učinkoviti so tudi acetilsalicilna kislina in ostali nesteroidni antirevmatiki, a so primerni za manj ljudi. Med bolečinska stanja, kjer paracetamol ni prva izbira prištevamo bolečine v križu ali menstrualno bolečino, ko najprej pomislimo ravno na nesteroidne antirevmatike, če želimo bolečino uspešno lajšati. 


Na kaj pa je potrebno ob določenem analgetiku pomisliti? Kot rečeno imamo najmanj omejitev pri paracetamolu. Gre za učinkovino, ki je primerna za otroke, mladostnike, odrasle in starejše. A kljub temu ni primeren za vsakogar. Previdnost velja pri bolnikih z okvaro ledvic ali jeter. Pri uporabi paracetamola je še pomembneje, kot na velikost enkratnega odmerka potrebno paziti, da odmerjanje ni prepogosto. Če je med posameznimi odmerki manj kot 4 ali 6 ur tvegamo okvaro jeter. Paracetamol najdemo v različnih zdravilih, bodisi samostojno, bodisi v kombinaciji z drugimi učinkovinami. Nekatera je možno kupiti v lekarni, nekatera pa dobimo samo na podlagi zdravniškega recepta. Če jemljemo več protibolečinskih zdravil, ali ob analgetikih še kombinirana zdravila za zdravljenje gripe ali prehlada, se je potrebno prepričati, da z različnimi zdravili v telo ne vnesemo prevelikih odmerkov paracetamola, oziroma da vnosi paracetamola niso prepogosti.


Acetilsalicilna kislina in naproksen nista primerna za samozdravljenje bolečine pri otrocih. Poleg njiju tudi ibuprofena ne smejo uporabljati bolniki, ki imajo ali so imeli krvavitve v prebavilih ali želodčne razjede. Pozorni smo pri bolnikih z astmo, saj so pri njih pogosto zaznali preobčutljivost na to skupino zdravil. Nesteroidne antirevmatike prav tako odsvetujemo bolnikom s (hudim) srčnim popuščanjem. 


Omejitev in previdnostnih ukrepov glede uporabe analgetikov je bistveno več, kot nam dopušča obseg tega prispevka. Nanizali smo le najpomembnejše, o vseh ostalih pa se lahko pogovorite ob obisku lekarne. Bolečine ne podcenjujte, posebno kadar gre za novo bolečino, kakršne dosedaj še niste izkusili. Prav tako ne podcenjujte protibolečinskih zdravil. Čeprav gre za zdravila, dosegljiva brez zdravniškega recepta bodo uporabljena pri nepravem bolniku na nepravi način bolj škodovala kot koristila. 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj