Točka zdravja

Previdno z zdravili zoper nespečnost

Nespečnost, ki jo lahko opišemo s težavami pri uspavanju ter ohranjanju spanca pravzaprav ni tako redka težava, vsaj če gledamo po številu izdanih zdravil, ki zdravijo tovrstne težave. Med temi se najpogosteje uporabljajo benzodiazepini in njim podobna zdravila, katerim se bomo v nadaljevanju tudi posvetili. Namenjeni pa so ljudem z večjimi težavami z nespečnostjo. Ta namreč zaradi slabše koncentracije, motnje razpoloženja in dnevne utrujenosti moti dnevne aktivnosti, če traja dlje časa pa pomembno vpliva na kvaliteto življenja.


Če ste tudi vi med množico tistih, ki se bojujejo s tovrstno težavo ste verjetno najprej preizkusili druge metode, kot je upoštevanje določenih tehnik in spremembe načina življenja, kar imenujemo pravilna higiena spanja. Pri blažji obliki nespečnosti pa pomagajo tudi zdravila iz zdravilnih rastlin, ki vsebujejo baldrijan ali zdravilno špajko.


Ko torej odpovejo vse druge metode ter v situacijah, ko je nespečnost še posebno izrazita vam lahko pomagajo benzodiazepinska in njim podobna zdravila. Pomagajo vam, da lažje zaspite in omogočijo normalno dolžino spanja, ne pozdravijo pa vzroka nespečnosti. Lahko jih imenujemo tudi kot izhod v sili in so običajno namenjena kratkotrajni uporabi. Ob dolgotrajnejšem uživanju namreč lahko povzročijo toleranco, kar boste zaznali z izostankom učinka, ki se bo povrnil šele ob dvigu odmerka, a bo čez nekaj časa tudi pri tem izostal. Druga težava, povezana s to skupino zdravil pa je odvisnost in pojav odtegnitvenih simptomov ob nenadni ukinitvi po dolgotrajnejši uporabi. Pojavijo se nekaj ur oziroma v roku dveh dni po ukinitvi uspavala in lahko trajajo tudi do 6 tednov, včasih celo dlje. Kažejo pa se lahko z nemirom, napadi panike, znojenjem, glavobolom, tresenjem, slabostjo, pospešenim bitjem srca, mišičnimi krči, idr. Pogosto se v takem primeru pojavi še povratna nespečnost, ki je največkrat celo izrazitejša, kot pred zdravljenjem.


Iz napisanega je moč razbrati, da ta uspavala niso idealen način boja zoper nespečnost in bi zato naj dejansko predstavljala rešilno bilko takrat, ko je najhuje. Iz vidika varnosti je zelo pomembno, da uporabljate uspavala tako (kratek čas, občasno), kot vam je svetoval zdravnik. 


Kot lekarniški farmacevt bi vas želel opozoriti, da jih praviloma morate zaužiti tik pred odhodom v posteljo, saj lahko učinek hitro nastopi. Obenem si po zaužitju morate vzeti vsaj osem ur časa za spanec. V tem času so lahko precej motene vaše psihomotorične sposobnosti, zato ne smete upravljati vozil in strojev. Obenem upoštevajte, da se zaspanost lahko pojavi še naslednje jutro, posebno pri tistih zdravilih, ki se iz telesa počasneje izločajo. Takrat, ko jemljete tovrstna uspavala ne smete piti alkoholnih pijač, saj alkohol zveča njihovo delovanje na osrednje živčevje. Če želite hiter učinek jih ne uživajte sočasno z hrano, ki v večini primerov upočasni nastop učinka. To je tudi v skladu s higieno spanja, ki odsvetuje (obilne) obroke pred odhodom v posteljo.


Če uporabljate ta uspavala neprekinjeno dalj časa in bi radi z uporabo prenehali se vsekakor obrnite na zdravnika, ki vam bo predstavil način postopnega ukinjanja zdravila. Obenem je priporočljivo, da poskušate z drugimi možnostmi načina premagovanja nespečnosti, tako imenovano higieno spanja, o čemer vam lahko svetujemo tudi v Pomurskih lekarnah.
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj