Točka zdravja

Previdnost ob uporabi kombiniranih zdravil za prehlad ali gripo

Namen samozdravljenja prehlada in gripe je prepoznati in lajšati izražene simptome in znake. V ta namen lahko uporabimo zdravila, pripravke iz zdravilnih rastlin ali nefarmakološke metode. Na voljo je precej raznolikih zdravil, ki lajšajo enega ali več simptomov hkrati. Prednost tako imenovanih kombiniranih zdravil, ki v eni tableti ali eni vrečici praška vsebujejo več učinkovin je enostavnost uporabe, saj hkrati lajšajo več simptomov. Tako lahko recimo hkrati odpravljajo bolečino, znižujejo povišano telesno temperaturo, odmašijo zamašen nos in blažijo suh dražeč kašelj oziroma olajšajo izkašljevanje. Pogosto je nakup takega zdravila v primerjavi s hkratnim nakupom več zdravil tudi finančno ugodnejši.

Kombinirana zdravila v lekarni priporočamo samo posameznikom z izraženimi vsemi simptomi in znaki, ki jih lajšajo ta zdravila. Hkrati pa smo pozorni na sočasno prisotnost nekaterih kroničnih bolezni ali uporabo določenih zdravil. Ta kombinirana zdravila pogosto vsebujejo učinkovino (pseudoefedrin, fenilefrin), ki zmanjša izcedek iz nosu oziroma lajša dihanje pri zamašenem nosu. Strokovno take učinkovine imenujemo dekongestivi, ki delujejo na določene, tako imenovane alfa receptorje gladkega mišičja žil. Zaradi konstrikcije razširjenih majhnih žilic zmanjšujejo pretok krvi v nosno-žrelni sluznici in oteklino, s tem pa odpravljajo občutek zamašenega nosu in zmanjšajo izcedek. 


Omenjene učinkovine vplivajo stimulirajoče na srčno-žilni sistem, posledica česar je lahko povečan krvni tlak, hitrejši srčni utrip, občutek razbijanja srca in neredno bitje srca. Ti neželeni učinki so izrazitejši ob večjih odmerkih. Zvišanje krvnega tlaka je ob terapevtskih odmerkih sicer zmerno, a jih brez predhodnega posveta z zdravnikom bolnikom s hipertenzijo (povečan krvni tlak), ishemično srčno boleznijo in koronarno arterijsko boleznijo odsvetujemo. Odsvetujemo pa jih tudi bolnikom z boleznijo ščitnice, sladkorno boleznijo ali s povečano prostato. V takih primerih priporočamo zdravila, ki ne vplivajo na bolnikovo bolezen ali dekongestive z lokalnim delovanjem, v obliki kapljic ali pršil. Pri slednjih je sistemski učinek, seveda ob upoštevanju navodil pravilne uporabe zdravila, precej omejen in klinično nepomemben.


Samozdravljenje gripe in prehlada ni primerno za sleherno osebo, še manj so primerna vsa zdravila za vsakogar. Že proizvajalec vam ob predstavitvi pozitivnih učinkov zdravil za samozdravljenje priporoča posvet z zdravnikom ali farmacevtom. Upoštevajte priporočilo, posebej kadar zdravilo nameravate prvič uporabiti. S farmacevtom bi se morali pred samozdravljenjem posvetovati tudi vsi bolniki s kroničnimi boleznimi. V lekarnah vam namreč lahko svetujemo ustrezen način samozdravljenja in pomagamo pri izbiri najprimernejšega zdravila. 


Lekarne so v zimskih mesecih običajno bolj polne kot sicer. Kljub morebitni gneči se trudimo slehernemu obiskovalcu primerno svetovati in pomagati. Da bo naše delo lažje nam ponudite ključne informacije, ki so ob svetovanju glede samozdravljenja gripe in prehlada pomembne: kdo je zbolel (starost, morebitna nosečnost, dojenje), kateri simptomi ali znaki bolezni so izraženi, kako dolgo trajajo, prisotnost kroničnih bolezni in zdravila, ki jih ta oseba redno uporablja. Verjemite, tudi nam ni povšeči vloga izpraševalca, a brez osnovnih informacij naš strokovni nasvet ne more imeti teže, ki mu pritiče.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj