Točka zdravja

Pri zdravljenju z varfarinom je potrebna zmernost

Zdravilo z varfarinom zdravnik uvede bolniku s povečanim tveganjem za nastanek krvnih strdkov vključujoč tiste z atrijsko fibrilacijo in vstavljenimi umetnimi srčnimi zaklopkami. Zdravilo rešuje življenja, kot vsako zdravljenje z zdravili pa prinaša tudi določeno tveganje, posebno ob nepravilni uporabi.


Bolniki pogovorno radi rečejo, da zdravilo z varfarinom redči kri. Če bi bolnik zaužil prevelik odmerek zdravila bi tvegal nastanek krvavitev. Ob prenizkem odmerku pa tvega izostanek učinka, posledica česar je lahko nastanek krvnega strdka, kar lahko pripelje do možganske kapi ali srčnega infarkta.


Bolniki so opozorjeni na pomen uravnotežene prehrane, saj je učinek varfarina povezan z vitaminom K. Varfarin namreč vpliva na izrabljanje tega vitamina pri izdelavi proteinov za strjevanje krvi. Na žalost si bolniki pogosto to opozorilo razlagajo kot potrebo po izogibanju živilom z veliko vsebnostjo vitamina K (zelena zelenjava, avokado, brokoli, brstični ohrovt, soja, zelje, kivi, špinača…). Ta živila bolniki, ki se zdravijo z varfarinom lahko uživajo, paziti morajo le, da je vnos živil vsak teden približno enak. Odmerek varfarina je namreč prilagojen njim osebno in njihovi prehrani.


Na učinek varfarina vplivajo tudi mnoga zdravila, tako tista, ki jih dobite na recept, kot tista, ki se jih dobi brez recepta. Zato priporočamo, da zdravnika in farmacevta vedno opozorite na zdravljenje z varfarinom preden vam zdravnik predpiše ali farmacevt izda novo zdravilo. O nevarnosti medsebojnega delovanja preverite tudi kadar iščete zdravilo brez recepta ali prehransko dopolnilo. 


Nekatere snovi, ki jih najdemo v zdravilih ali prehranskih dodatkih lahko povečajo učinek varfarina. Med take spadajo: brusnice, glukozamin, ginko, česen, dong quai, papaja, danshen... Nekatera pa učinek varfarina zmanjšajo, npr. ginseng in šentjanževka. Glede na raziskave smo predvsem pozorni ob sočasni uporabi brusnice in šentjanževke. Naj ponazorim s primerom, opisanim v strokovni literaturi nekaj let nazaj. Gospe z vnetjem sečil je bil svetovan pripravek z brusnico. Med pregledom uporabe zdravil je magistri farmacije zaupala pojav modric po telesu. Magistra farmacije je takoj pomislila na možnost interakcije z varfarinom, zato je gospo poslala k zdravniku. Meritev je pokazala visoko vrednost INR, kazalnika, ki kaže na sposobnost strjevanja krvi. Zdravnik je moral prilagoditi odmerek varfarina, da je preprečil morebitne hujše krvavitve. 


Nedavna, sicer tuja raziskava med bolniki, ki se zdravijo z varfarinom je pokazala, da slabo poznajo možna tveganja. Zato vam v strnjeni obliki ponujam opomnike oziroma navodila, ki bodo omogočili varno zdravljenje z varfarinom:
•    Poskrbite za uravnotežen vnos vitamina K.
•    Pri novi hrani preverite vsebnost vitamina K.
•    Upoštevajte, da lahko zdravljenje z antibiotiki poveča učinek vitamina K.
•    Izogibajte se zdravljenju z zelišči ali uporabi prehranskih dopolnil, dokler ne preverite vpliva na delovanje varfarina.
•    Pred uporabo zdravil brez recepta se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
•    Upoštevajte, da lahko krvavitev iz nosu nakazuje na prevelik učinek varfarina.
•    Diareja lahko poveča izgubo vitamina K.
•    Fizična aktivnost lahko prav tako vpliva na učinek varfarina.


Za varno zdravljenje z varfarinom je ključna enakomernost in zmernost. Izkoristite tudi možnost posveta s strokovnjakom o zdravilih. V pomurskih lekarnah nudimo zaupne posvete v ločenem delu lekarne. Če bi radi preverili uporabo vaših zdravil vprašajte v kateri izmed naših lekarn o pregledu uporabe zdravil. 
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj