Točka zdravja

Privoščimo nekaj oddiha tudi našim stopalom

Z ukrepi, ki smo jih našteli in s pripravki ter nasveti, smo tudi glivičnim okužbam zlahka kos.

Bliža se poletje in z njim vsaj nekaj dopustniško - počitniških dni, ki nam nudijo tudi nekoliko več prostega časa. Časa, ki ga vsak izmed nas preživlja na njemu najljubši način. Privoščimo si oddih na morju, potovanja, kolesarjenja, planinarjenja, sprehode v naravo in  obisk kopališč.

A ob vseh teh aktivnostih naša stopala velikokrat ne začutijo oddiha. Kar naprej jih trpamo v obuvala in tako le redkokdaj svobodno zadihajo. In tudi zato so pogoste težave glivičnih okužb stopal in nohtov, zaradi katerih ljudje pomoč velikokrat poiščejo v lekarni.

VZROKI:

Najpogostejša povzročitelja sta glivici Trichophyton in Epidermophyton. Glivice so mikroorganizmi, ki uspevajo v toplem in vlažnem okolju. Toplota in znoj v zaprtih čevljih so kot nalašč za njihov razvoj. Vendar so glivice povsod okoli nas in za okužbo zadostuje že stik z okuženo površino. Zato je tudi velika možnost okužbe na javnih kopališčih, v kabinah za prhanje, v savnah, telovadnicah, v fitnes centrih ter povsod tam, kjer hodimo bosi po javnih prostorih, ki so za povrh še mokri. Dejavniki tveganja so tudi poškodbe nohtov, ki lahko nastanejo pri nošenju pretesne in sintetične obutve. Dovzetnejši za okužbe pa so sladkorni bolniki, starejši ljudje ter ljudje, ki jemljejo antibiotike.

SIMPTOMI:

Simptomi glivične okužbe so belkasta in zmehčana koža med in pod prsti, koža srbi, pordi, pojavijo se lahko razjede, koža se lušči in velika verjetnost je, da se okužba razširi tudi na nohte, kar težavo in zdravljenje dodatno oteži. Noht postane belo-rumen, zadebeljen in krhek. Težave pogosto spremlja še neprijeten vonj nog.

ZDRAVLJENJE:

Glivično okužbo je potrebno začeti zdraviti takoj, ko se pojavijo prvi simptomi srbenja in rdečine. V lekarni so brez recepta na voljo lokalna antimikotična sredstva v obliki mazil, pršil ali posipov, ki zavirajo rast glivicam in jih uničujejo (Canesten, Lamisil, Daktarin, Mycospor, Canifug,...). Namenjeni so lokalnemu nanašanju na kožo stopal, ki mora biti čista in suha. Zdravljenje je velikokrat večtedensko, v kolikor pa gre za glivično okužbo nohta, lahko zdravljenje traja tudi več mesecev. Glivične okužbe nohtov so namreč veliko bolj trdovratne in se zelo slabo odzivajo na zdravljenje z mazili. Zato je potrebno poseči po pripravkih v obliki pršil, ki v strukturo nohta bolje prehajajo. Na voljo so tudi novejši in zelo učinkovitimi pripravki (Nailner Repair).

Ob uporabi navedenih pripravkov na koži ali nohtih se dodatno svetuje še uporaba posipov v čevljih, ki odstranijo tudi spore.

V kolikor se stanje ne izboljša po 4 do 6 tednih zdravljenja ali se morebiti celo poslabša, če so nohti izrazito krhki in se razbarvajo in če se težavam pridruži še vnetje, ki je znak bakterijske okužbe, je obisk pri zdravniku nujen. Prav tako je zdravniški posvet nujen, če ste sladkorni bolnik. Zdravnik lahko, v kolikor je to potrebno, na zdravniški recept predpiše tudi antimikotike za sistemsko zdravljenje v obliki kapsul.

KAJ ŠE LAHKO STORIMO?

Poskusite lahko tudi s kopeljo, v kateri raztopite kuhinjsko sol ali z rahlo okisano kopeljo (v vodo kanete nekaj kapljic kisa ali limoninega soka), saj za rast in obstoj glivic kislo okolje ni ugodno! Prav tako lahko poskusite s kopeljo, v kateri raztopite zrnca kalijevega permanganata, ki se dobi v lekarni brez recepta. To so zrnca, ki z oksidacijskim procesom uničijo glivice. Učinkovito je tudi olje čajevca, ki ga lahko vtiramo na okuženi predel ali ga nekaj kapljic kanemo v kopel z miro, poprovo meto in sivko.

Po kopeli noge dobro osušite, nohte pa pristrizite in šele nato nanesite protiglivične pripravke.

KAKO PREPREČIMO OKUŽBO?

Vsekakor je bolje in lažje preprečiti okužbo, kakor pa jo zdraviti in pozdraviti. V preventivo sodi predvsem dobra higiena, suha in čista koža, s čimer glivice prikrajšate za vlažno okolje in ustrezna obutev, ki naj bo zračna in udobna, nogavice pa bombažne.

V kolikor ste med tistimi, ki imate težave s prekomernim potenjem nog, uporabljajte mila, ki ustvarjajo kisel pH in  pripravke proti potenju nog. V lekarni je na voljo kar nekaj pripravkov, ki se dobijo brez recepta in pomagajo uravnavati znojenje ter preprečujejo razrast glivic in neprijeten vonj.

V okolici bazenov in v telovadnicah ne hodite bosi in noge večkrat umijte ter skrbno obrišite s svojo brisačo, ki jo nato prekuhajte. Nohte strizite na kratko in pazite na morebitne poškodbe.

Z ukrepi, ki smo jih našteli in s pripravki ter nasveti, ki jih lahko dobite v Pomurskih lekarnah, smo tudi glivičnim okužbam zlahka kos.

In če se bomo skušali vsaj nekoliko približati časom antičnega Rima, ko težav z glivicami sploh niso poznali, ker so hodili bosi ali imeli obute zgolj sandale, bo težav še manj. Tako bodo tudi naša stopala zadihala in prsti na nogah bodo glivicam pomahali v slovo.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj